ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Στο παρελθόν, το κλίμα της Γης έχει μεταβληθεί πολλές φορές από φυσικά αίτια. Όμως, οι σημαντικές αλλαγές που παρατηρούνται τις τελευταίες δεκαετίες οφείλονται κυρίως στις εντεινόμενες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, με αποτέλεσμα το γνωστό «φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Το κλίμα της Γης διαμορφώνεται από μια συνεχή ροή ενέργειας από τον ήλιο. Θερμική ενέργεια, η οποία προέρχεται από τις ακτίνες του ήλιου, διέρχεται μέσα από την ατμόσφαιρα και θερμαίνει την επιφάνεια της Γης. Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι λαμβάνουμε θερμότητα από τον ήλιο, που είναι απαραίτητη για να επιβιώνουμε στη Γη.

Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, η Γη εκπέμπει τη θερμική ενέργεια πίσω στην ατμόσφαιρα. Ένα ποσοστό αυτής της θερμότητας απορροφάται από αέρια, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου, το όζον και οι υδρατμοί. Τα αέρια αυτά είναι γνωστά και ως «αέρια του θερμοκηπίου», καθώς λειτουργούν ακριβώς ως ένα θερμοκήπιο που αποτρέπει την αντανάκλαση της θερμότητας πολύ μακριά από τη Γη.

Η τρέχουσα κατάσταση του πλανήτη καθιστά επιτακτική την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των λεγόμενων «ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ταυτόχρονα με τη δεδομένη προσπάθεια εξοικονόμησης των παρόντων ενεργειακών πόρων. Ο συνδυασμός αυτός όχι μόνο δίνει λύση στο πρόβλημα της αύξησης της θερμοκρασίας, αλλά μειώνει και άλλες εκπομπές αερίων που επιβαρύνουν τον αέρα στις πόλεις, επιδεινώνουν το άσθμα των πολιτών και συμβάλλουν στον σχηματισμό όξινης βροχής.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Αντλούνται από πηγές που δεν εξαντλούνται ή αντικαθίστανται, όπως η αιολική, η ηλιακή, η υδροηλεκτρική η γεωθερμική και η ενέργεια από βιομάζα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δε ρυπαίνουν και δεν εξαντλούνται ποτέ.

Στις παραπάνω μορφές θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η πυρηνική ενέργεια, όμως επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους ατυχήματος και παράγει απόβλητα υψηλής τοξικότητας.

Το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πολύ μεγαλύτερο από την παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση. Για παράδειγμα, η ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται η Γη είναι σχεδόν 7.000 φορές περισσότερη από την τρέχουσα παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας. Ωστόσο, η απουσία κατάλληλων υποδομών λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων και η σχετική έλλειψη τεχνογνωσίας καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη μια τέτοια προοπτική, η οποία θα επέλυε για πάντα το ενεργειακό ζήτημα.

Η εξάπλωση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με τη συμβατική ενεργειακή αλυσίδα και παράλληλα θα μειώσει αισθητά τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Τη στιγμή που οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες εξαρτώνται σήμερα από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποκεντρωμένη προμήθεια ενέργειας, η οποία επηρεάζεται πολύ λιγότερο από τις παγκόσμιες οικονομικές συγκυρίες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί και περισσότερες τοπικές θέσεις εργασίας.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Σε μελέτη που διεξήγαγε το 2001 ο Ο.Ο.Σ.Α., υπολογίστηκε ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την κατάσταση αναμονής των ηλεκτρικών συσκευών (λειτουργία «sand-by») ανέρχεται στο 13% της συνολικής οικιακής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α.

Κι όμως, είναι τελικά πολύ εύκολο να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Στο σπίτι:

 • Εάν πρόκειται να αγοράσετε ηλεκτρικές συσκευές, προμηθευθείτε μοντέλα με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα. Μπορεί να είναι ακριβότερα, αλλά αποσβένουν το κόστος τους μέσω των χαμηλότερων λογαριασμών ηλεκτρικού.
 • Προτιμάτε τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, οι οποίοι καταναλώνουν μόνο το ¼ της ενέργειας σε σχέση με τους κοινούς λαμπτήρες, ενώ επιπλέον έχουν τουλάχιστον τετραπλάσια διάρκεια ζωής και δίνουν τον ίδιο ακριβώς φωτισμό.
 • Σβήνετε τα φώτα όταν δεν τα χρειάζεστε.
 • Μην αφήνετε τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (sand by), αλλά σβήνετέ τις όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.
 • Φράξτε τις χαραμάδες των κουφωμάτων σε πόρτες και παράθυρα. Τα ρεύματα αέρα κάνουν το σπίτι σας να χάνει ενέργεια.
 • Χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτα, προτιμώντας πάντα τα οικονομικά προγράμματα.
 • Μην αφήνετε ανοιχτή για πολλή ώρα την πόρτα του ψυγείου. Αφήνετε το ζεστό φαγητό να κρυώσει εντελώς πριν το βάλετε στο ψυγείο. Κάνετε τακτικά απόψυξη και ρυθμίστε το ψυγείο στη σωστή θερμοκρασία. Εάν το επιτρέπει ο χώρος σας, μην τοποθετείτε δίπλα-δίπλα ηλεκτρικές κουζίνες με ψυγεία ή καταψύκτες.

Στη δουλειά ή το σχολείο:

 • Φροντίστε να γίνει «ενεργειακός έλεγχος» στο κτίριο. Ειδικοί θα σας αναλύσουν πού σπαταλάτε ενέργεια και τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό.
 • Αγοράζετε εξοπλισμό γραφείου με τη μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα.
 • Σβήνετε την οθόνη του υπολογιστή όταν κάνετε διάλειμμα.
 • Εξοικονομείτε χαρτί τυπώνοντας και στις δύο πλευρές και ανακυκλώνοντας το χρησιμοποιημένο χαρτί.

Στον δρόμο:

 • Αφήνετε το αυτοκίνητο στο σπίτι όταν κάνετε μικρές διαδρομές ή χρησιμοποιείτε ποδήλατο. Για τις μεγαλύτερες διαδρομές, χρησιμοποιείτε περισσότερο τις δημόσιες συγκοινωνίες, όπως λεωφορεία, μετρό, τρένο.
 • Εάν αγοράσετε αυτοκίνητο, προτιμήστε κάποιο φιλικό στο περιβάλλον, με υψηλή αποδοτικότητα στα καύσιμα.
 • Σβήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου όταν περιμένετε μέσα σε αυτό για παραπάνω από ένα λεπτό.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας έχουν τη σωστή ζυγοστάθμιση. Μπορείτε έτσι να εξοικονομήσετε μέχρι και το 5% του κόστους της βενζίνης.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Οικολογική Συνείδηση

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Προστατεύω τον εαυτό μου .. τι σημαίνει αυτό για τις ημέρες που διανύουμε;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα