ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Featured_thinkstockphotos-494377785

Η αυτοεκτίμηση, αναφέρεται στα αισθήματα ικανοποίησης που έχει ένα άτομο για τον εαυτό του και τα οποία αντανακλούν τη σχέση μεταξύ ιδανικού εαυτού και πραγματικής εικόνας του εαυτού. Ο ιδανικός εαυτός αποτελεί το σύνολο των φιλοδοξιών που οδηγούν στον υψηλότερο στόχο που το άτομο έχει διανοηθεί για τον εαυτό του.

Ως κριτήριο χαμηλής αυτοεκτίμησης ορίζεται η ασυμφωνία ανάμεσα στον πραγματικό και τον ιδανικό εαυτό. Η αυτοεκτίμηση επηρεάζεται από τις προσωπικές φιλοδοξίες (επιδιώξεις) και τις υποκειμενικές αξιολογήσεις του ατόμου σχετικά με την επίτευξη ή όχι των επιδιωκόμενων στόχων του.

Η ευτυχία είναι το συναίσθημα που αναζητούν όλοι οι άνθρωποι. Ευτυχία είναι η αίσθηση της πληρότητας, της αγάπης, του έρωτα. Οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν υψηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης, δηλαδή νιώθουν καλά με αυτό που είναι, νιώθουν πιο ευτυχισμένοι σε σχέση με εκείνους των οποίων η αυτοεκτίμηση είναι χαμηλή δηλαδή νιώθουν ότι δεν αξίζουν την ευτυχία.

Αν και οι περισσότεροι από μας πιστεύουν στην ευτυχία θεωρητικά, πρακτικά γινόμαστε πολλές φορές πιο απαισιόδοξοι από τους πιο απαισιόδοξους επειδή ακριβώς το τι μας συμβαίνει καθημερινά στη ζωή μας, το αντιμετωπίζουμε αρνητικά ή θετικά αναλογικά με το πόσο καλά νιώθουμε με τον εαυτό μας.

Σύμφωνα με έρευνες η έλλειψη αυτοεκτίμησης δεν μας αφήνει να αγαπήσουμε τη ζωή και τους άλλους. Κι αυτό γιατί όταν δεν εκτιμάμε τον εαυτό μας δεν τον αγαπάμε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν τον φροντίζουμε, δεν τον συγχωρούμε, δεν του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα και να λέει αυτό που νιώθει.

«Αυτός που κάποτε υπήρξε ο αδιαφιλονίκητος ευνοούμενος της μητέρας του διατηρεί στην υπόλοιπη ζωή του την αίσθηση της επιτυχίας και συχνά φέρνει την πραγματική ευτυχία» SIGMUNDFREUD.

Εξυπακούεται πως ο ρόλος της μητέρας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού, είναι άμεσος και ιδιαίτερα σημαντικός. Είναι το πρώτο πρόσωπο που αντικρίζει το νεογέννητο βρέφος και το ίδιο πρόσωπο, που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αγωγή και στην κοινωνικοποίηση του. Ο πρώτος χρόνος θεωρείται ο σημαντικότερος στη ζωή του ανθρώπου και ψυχαναλυτικά υποστηρίζουμε ότι αυτός ο χρόνος καθορίζει την προσωπικότητα του και τις πιθανότητες να είναι ευτυχισμένος στη ζωή. Ο άνθρωπος ως βρέφος εξαρτάται απόλυτα από το περιβάλλον, που τότε δεν είναι άλλο από τη μητέρα του.

Ένας λόγος που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το δεσμό που αναπτύσσει η μάνα με το παιδί είναι ότι μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε ένα αξιοσημείωτο μεγάλο εύρος συμπεριφορών σε μετέπειτα ηλικιακά στάδια. Η κοινωνικότητα, η αυτοεκτίμηση, τα προβλήματα συμπεριφοράς και η αυτονομία του παιδιού, συσχετίζονται άμεσα με τη σχέση που δομείται με τη μάνα.

Τελευταίες έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο, έδειξαν ότι το 70% του χαρακτήρα του ανθρώπου διαμορφώνεται μέχρι τα 7 έτη. Ακριβώς εδώ μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγιστο ρόλο της μητέρας στη δόμηση της ανθρώπινης προσωπικότητας, εφόσον τα πρώτα 7 χρόνια της ζωής του ατόμου σαν κυρίαρχη μορφή δεσπόζει η μάνα.

Επιγραμματικά, το παιδί από τη μάνα ζητά:

  • Σωματική εγγύτητα
  • Παρηγοριά
  • Ασφάλεια
  • Μια στενή σχέση αποδοχής, που δεν το βάζει στη διαδικασία και στον πόνο της απόρριψης και του αποχωρισμού.

Στην προσπάθειά τους να αναθρέψουν ευτυχισμένα παιδιά, πολλοί γονείς έχουν επηρεαστεί από διάφορα, διαστρεβλωμένα μηνύματα και πρότυπα που βγαίνουν προς τα έξω: η ευτυχία σχετίζεται με τη συσσώρευση υλικών αγαθών. Φυσικά και όλα αυτά είναι πολύ ωραία στοιχεία, και μακάρι κάθε άνθρωπος να τα έχει στη ζωή του, αλλά δεν είναι συνώνυμα της ευτυχίας!  Αντίθετα, επιστημονικές έρευνες και πραγματικές μαρτυρίες δείχνουν ότι το σκληρό κυνήγι των παραπάνω συχνά φέρνει δυστυχία και στεναχώρια.

Αν λοιπόν οι γονείς καταλάβουν πώς αναπτύσσεται η ευτυχία, θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά να βρουν χαρά, ευτυχία και νόημα στη ζωή τους.

Κείμενο: Δήμητρα Σύρκου, Ψυχολόγος, Πτ. Παντείου Πανεπιστημίου, Εκπ. στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία, στην Ελληνική εταιρία Αναλυτικής Ομαδικής και οικογενειακής Θεραπείας.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ψυχολογία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα