ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Featured_fb_post6

Υπάρχουν ημέρες που προτιμώ να πιω νερό από το σιντριβάνι στο Σύνταγμα παρά να κάνω κάτι που:

α) χρειάζεται

β) πρέπει

γ) επείγει

δ) εξαρτάται η τύχη ολόκληρου του πλανήτη από αυτό.  Καλά, το τελευταίο ίσως να είναι και κάπως υπερβολικό, όμως “μπορεί να κρίνεται η τύχη του πλανήτη Καίτη... “

Τι κάνω εκείνες τις ημέρες;

Γενικά, δεν είμαι πολύ αυστηρή ή απαιτητική από τον εαυτό μου και ίσως αυτό να είναι και το μεγάλο μυστικό. Δηλαδή, αν παραείμαι κουρασμένη μου προσφέρω λίγη ξεκούραση.  Όμως, όπως ξέρω πότε να πατήσω pause, ξέρω και πότε να πατήσω play ή fast forward ανάλογα με το πόσο έχω καθυστερήσει. “Βλέπω” τον εαυτό μου σαν κάποιος που με αγαπάει αλλά δεν μου χαρίζεται κιόλας.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα μιλήσω καν για τεχνικές. Δεν υπάρχει χρόνος για αυτές. Θα μοιραστώ μαζί σας κόλπα. Κόλπα, από αυτά τα πονηρά, που ξεγελάνε το μυαλό, που ξεπερνάνε τη χαμηλή ενέργεια και που με βοηθάνε να κάνω ό, τι χρειάζεται ώστε μετά να συνεχίσω τη ζωή μου όπως μου αρέσει.

  • Αναπνέω έξυπνα: Είναι ένα κόλπο που έμαθα πρόσφατα. Όταν είναι να κάνεις κάτι που δεν θέλεις, κάτι που το βλέπεις ως αγγαρεία, κάνε θωρακική αναπνοή. Θυμήσου πώς κάνουν παρέλαση οι ΟΥΚάδες. Έξω το στήθος, μέσα η κοιλιά. Κάνε  θωρακική αναπνοή, δηλαδή με την εισπνοή να γεμίζεις μόνο τον θώρακα. Εισπνοή από τη μύτη και γεμίζεις τον θώρακα, εκπνοή από το στόμα και βγάζεις όλο τον αέρα, την κούραση, την αναβλητικότητα. Δοκίμασε τη θωρακική αναπνοή και τώρα, αν θέλεις. Κάνε έναν κύκλο 3-5 αναπνοών και όρμα στη δουλειά που χρειάζεται να κάνεις. Ο οργανισμός σου θα το έχει πάρει το μήνυμα και θα συνεργαστεί.
  • Μερικά πράγματα δεν θέλουν και πολλή σκέψη. Η υπερ - ανάλυση μπορεί να με “κάψει”. Αν χρειάζεται να κάνω κάτι τώρα, just do it, που λέγαμε όλοι και στα χωριά μας. Από καθυστερήσεις λόγω υπερανάλυσης έχω δει  να χάνω δουλειά που μου ταίριαζε μέχρι ένα αγόρι που ήθελα πολύ. Μόνη, άφραγκη και αποτυχημένη υπερ-ανέλυα μετά τα λάθη μου... Άξιζε;
  • Μιλάω στον εαυτό μου με λόγια σοφά. Αν πάρω στα σοβαρά το αναποφάσιστο κομμάτι του εαυτού μου, τότε δεν θα κάνω τίποτα. Οπότε, αρχίζω να μου μιλάω με τις τρεις αγαπημένες μου φράσεις ενδυνάμωσης και έμπνευσης:

Μια ψυχή που είναι να βγει ας βγει

Κάν' το κι ας πονάει

Σήκω, γέροντα

Είναι πιο αποτελεσματικές και από τις κινέζικες παροιμίες. Ούτε μια φορά δεν με έχουν απογοητεύσει. Πάντα βάζω τα γέλια και το γέλιο πάντα μου ανεβάζει τη διάθεση.

  • Ακούω μουσική. Μπορεί να συγκλονίστηκες, #not, από τη σοφία αυτού του κόλπου. Όμως, όποτε χρειαστώ έξτρα ενέργεια η μουσική μου τη δίνει απλόχερα και δωρεάν. Σιδερώνω με το Spotify, σφουγγαρίζω με το MTV, κάνω τα τζάμια με το ραδιόφωνο τέρμα. Βρες μια μουσική που να σου αρέσει, βάλε τη δυνατά στα ηχεία ή στα ακουστικά σου και όρμα.

Τώρα, για παράδειγμα, παίζει η λίστα μου 2020 από το Spotify. Έχω ανοιχτό τον λογαριασμό μου στο Spotify, οπότε μπορείς να μπεις να ακούσεις τις λίστες μου και να πάρεις έμπνευση. Kaiti Farmaki, ο λογαριασμός μου. Τώρα ακούω το «Unstoppable»  από την Sia επειδή χρειάζεται πού και πού να νιώθω και λίγο “ψώνιο”...

I’m unstoppable
I’m a Porsche with no brakes
I’m invincible
Yeah, I win every single game

  • I like to move it, move it! Είτε ακούς μουσική είτε όχι, κούνησε το κορμάκι σου. Εγώ, σηκώνομαι από τον καναπέ, ξεκολλάω με αδιανόητο πόνο το κινητό από την παλάμη μου και βγαίνω μια βόλτα. Μπορεί να είναι μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο ή μια βόλτα μέσα στο σπίτι μου. Συνήθως, πλένω κάποιο πιάτο, ξαναστρώνω το κρεβάτι μου ή χορεύω στο σαλόνι μου σαν τη Beyonce από την Ελευσίνα. Όμως, και μόνο που κινήθηκε η ενέργεια αυτό είναι μια καλή αρχή. Μετά, αν κάνω και μια θωρακική αναπνοή είμαι έτοιμη για όλα.
  • Δεν μπορείς να μπεις από την πόρτα; Ε, και; ...υπάρχει και το παράθυρο. Δηλαδή, αν αυτό που χρειάζεται να κάνω δεν μπορώ να το αναθέσω σε κάποιον άλλον, τότε το ξεκινάω από εκείνο το κομμάτι που μου είναι πιο ευχάριστο: από το τέλος, από τη μέση, από οπουδήποτε, αρκεί να κάνω την αρχή. Μόλις γίνει η αρχή τότε όλα γίνονται αυτόματα πιο εύκολα. Extra bonus: Με αυτή την τακτική κερδίζω δυο-τρεις πόντους σε ύψος από υπερηφάνεια που το κατάφερα και αυτή τη φορά. Σε λίγο καιρό, αντίο τακούνια!
  • Έμπνευση. Επειδή όλα είναι θέμα μυαλού, συνειδητού, υποσυνείδητου και πεποιθήσεων, φροντίζω πάντα να με τροφοδοτώ με έμπνευση. Διαβάζω βιογραφίες, βλέπω στο Netflix ντοκιμαντέρ με ανθρώπους που έχουν καταφέρει κάτι ξεχωριστό και σημαντικό, διαβάζω βιβλία έμπνευσης και αυτοβελτίωσης, κατανοώ το σύστημα μου, αγαπώ τον εαυτό μου και χρησιμοποιώ μόνο τη λέξη “χρειάζεται” και ποτέ τη λέξη “πρέπει”, την οποία και απεχθάνεται το σύστημα μας.

Έτσι, πετραδάκι - πετραδάκι χτίζω μέσα μου τη δύναμη και το όραμα του ανθρώπου που θέλω να είμαι. Με αυτόν τον τρόπο, την κρίσιμη στιγμή για μια μικρή ή μεγάλη απόφαση, για μια μικρή ή σημαντική δράση είμαι έτοιμη. Θέλεις να είμαστε πάντα έτοιμοι μαζί;

Κείμενο: Καίτη Φαρμάκη, www.anewlife.gr, www.dialogismos.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ψυχολογία

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα