ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Featured_woman-diary-breast_feeding

Πολλές νέες μαμάδες ανησυχούν για το ενδεχόμενο τα μωρά τους να μην λαμβάνουν αρκετό γάλα για να τραφούν μέσω του θηλασμού. Πόσο βάσιμη είναι όμως αυτή η ανησυχία;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα το ενδεχόμενο το μωρό να μην λαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος και να υποστεί αφυδάτωση και σοβαρά προβλήματα υγείας, είναι στην πραγματικότητα πολύ σπάνιο.

Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη πάντως τονίζουν την ανάγκη υποστήριξης των γυναικών που θηλάζουν ώστε να μην τα παρατήσουν και στραφούν στα γάλατα του εμπορίου.

Οι γιατροί από το Bradford και το  Sheffield συγκέντρωσαν στοιχεία από περιπτώσεις σοβαρής νεογνικής υπερνατριαιμίας, μια κατάσταση κατά την οποία τα μωρά χάνουν βάρος και αφυδατώνονται λόγω έλλειψης μητρικού γάλακτος.

Τα στοιχεία αφορούσαν περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, το διάστημα μεταξύ Μαΐου 2009 και Ιουνίου 2010.

Ο Dr. Sam Oddie και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι υπήρχαν μόνο 62 τέτοιες περιπτώσεις, όπως ανέφερε η εφημερίδα The Guardian. Το νούμερο αυτό ισοδυναμεί με επτά περιπτώσεις για κάθε 100.000 γεννήσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο αριθμός των βρεφών που δεν μπορούν να τραφούν από το μητρικό γάλα είναι αμελητέος, καθώς μόνο το 1% των μητέρων δεν έχουν αρκετό γάλα για να διατηρήσουν στη ζωή το μωρό τους.

Η υπερνατριαιμία στα νεογνά συνήθως εμφανίζεται όταν ένα μωρό είναι περίπου δέκα ημερών.  Τα πρώτα σημάδια περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα και λήθαργο. 

Ωστόσο μερικά μωρά εμφανίζουν πολύ γρήγορα επιδείνωση και απαιτείται άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, βλάβη του εγκεφάλου ακόμη και θάνατο.

Στη νέα μελέτη, σε όλες τις περιπτώσεις τα μωρά είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο και όλα ανάρρωσαν μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ βγήκαν από το νοσοκομείο έχοντας πάρει βάρος και χωρίς να υποστούν μόνιμες βλάβες.

Μέτρα, όπως η πρώιμη έναρξη του θηλασμού, η υποστήριξη των  γυναικών που θηλάζουν και η στοχευμένη βοήθεια από ειδικούς σε περιπτώσεις που ο θηλασμός είναι δύσκολος, θα βοηθήσουν στην προώθηση του θηλασμού και θα συμβάλλουν στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν, τονίζουν οι ειδικοί.

Πηγή: pathfinder.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ανθρώπινες Σχέσεις

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα