ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Featured_fb_post5

«Γιατί να κάνω διαλογισμό ; Μήπως δεν μου φτάνουν όσα έχω στο κεφάλι μου;»  

Μα ακριβώς επειδή έχεις τόσα στο κεφάλι σου χρειάζεται να κάνεις διαλογισμό. Είναι πιο εύκολο από όσο φαντάζεσαι και μακράν πιο ανταποδοτικό από όσο μπορείς να σκεφτείς.

Ξεκινάω από τα βασικά

Το μυαλό είναι κάπως... χαζούλι!

Δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που βλέπεις πραγματικά και σε αυτό που φαντάζεσαι. Αυτό σημαίνει ότι όταν βλέπεις μια ταινία τρόμου, το σώμα σου έχει τις ίδιες αντιδράσεις σαν να... έσφαζαν εσένα (άκυρο). Για να μην μιλήσουμε για τις ειδήσεις, τις δύσκολες εικόνες που προσλαμβάνεις, και τα δυσοίωνα σενάρια που κάνεις για τη ζωή, τις σχέσεις, τη δουλειά και την υγεία σου...

Ό,τι είναι η γυμναστική για το σώμα είναι ο διαλογισμός για το μυαλό.

Όμως, υπάρχει και η θετική πλευρά σε αυτή την ιδιότητα του μυαλού!

Κάθε φορά που φαντάζεσαι κάτι θετικό ή που το μυαλό ηρεμεί, φεύγουν σήματα από τον εγκέφαλο που μεταφέρουν ότι κάτι καλό συμβαίνει εδώ και ο οργανισμός ξεκινά να παράγει ορμόνες που σε φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο χρυσό σου σημείο: στην ηρεμία, στην αγάπη, στην ισορροπία, στη γαλήνη και σε όσα θέλεις να επιτύχεις και να ζήσεις στη ζωή σου.

Ο Όσσο* λέει ότι ένα ήρεμο μυαλό είναι προτιμότερο από ένα θετικό μυαλό.

Αν με την αναπνοή και τον διαλογισμό μπορέσεις να ηρεμήσεις το μυαλό σου από τις σκέψεις, την ανησυχία και τα σενάρια, το σύστημα σου θα φωνάξει από ευτυχία! Οπότε, γιατί να αφήσεις μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη;

Μα, δεν έχω χρόνο...

Τσέκαρε πόσο χρόνο περνάς χαζεύοντας στα social ή μπροστά σε μια οθόνη. Σίγουρα μπορείς να αφιερώσεις 10’ για να κάνεις έναν εκπληκτικό/βασανιστικό/βαρετό/συγκλονιστικό (γιατί θα περάσεις λίγο ή πολύ από όλα τα στάδια) διαλογισμό.

Δεν ξέρω πώς να ξεκινήσω...

Μπορείς να μπεις στο site μου, το www.dialogismos.gr και να βρεις στα ελληνικά διαλογισμούς των 5’, των 10’, των 20’ και των 30’ και να ανακαλύψεις τον πιο υπέροχο / εύκολο / αποτελεσματικό / απλό / μελετημένο / δοκιμασμένο τρόπο για να ξεκινήσεις.

Δηλαδή μόνος μου δεν μπορώ να ξεκινήσω;

Μπορείς! Όπως λέω σε κάθε διαλογισμό στο www.dialogismos.gr, ακολούθησε αυτά τα βήματα:

-Κάθισε σε μια αναπαυτική για εσένα θέση, κράτησε την πλάτη σου σε μια ευθεία στάση, φρόντισε τα πόδια σου να μην είναι μπλεγμένα μεταξύ τους, πάτησε καλά τις πατούσες σου στο έδαφος ενώ οι παλάμες ακουμπούν απαλά στα πόδια σου.

-Πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη και στην εκπνοή από το στόμα κλείσε τα μάτια και χαμήλωσε το βλέμμα.

-Επικεντρώσου στη φυσική αναπνοή σου. Πώς μπαίνει και πώς βγαίνει από τα ρουθούνια σου; Αφήσου στον ρυθμό της ακολουθώντας τη ξανά και ξανά!

-Ακόμα κι αν έρθουν σκέψεις στο μυαλό σου - που θα έρθουν - εσύ να φέρνεις και πάλι την προσοχή στη φυσική σου αναπνοή.

- Κάθισε έτσι για κάποιες στιγμές και μετά τα λίγα πρώτα λεπτά ανησυχίας θα νιώσεις ένα κύμα ηρεμίας να σε αγκαλιάζει!

Το πιο πιθανό είναι να διαφέρεις πολύ από τον Ινδό γιόγκι που κάνει διαλογισμό εκστατικά σε μια όχθη του Γάγγη! Αλλά τι να σου πει κι ο Γάγγης όταν έχεις στη ζωή σου τον Κηφισό και την κίνηση του.

Οπότε, όπου κι αν είσαι, όπως κι αν νιώθεις, αφιέρωσε 10’  για να φέρεις σώμα, πνεύμα και ψυχή στην ίδια ευθεία. Έτσι, ακόμα κι αν η ζωή σου δεν αλλάξει ριζικά, θα έχεις εσύ ο ίδιος αλλάξει προς το καλύτερο!

Ο Διαλογισμός της Προστασίας και της Αγάπης

Αυτό είναι το δώρο μου για εσένα! Είναι ένας πολύ αγαπημένος μου διαλογισμός που μπορείς να τον ακούσεις και να τον κάνεις δωρεάν με την καθοδήγηση μου στο www.dialogismos.gr.

-          Αφού ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα χαλάρωσης βάλε στο ύψος του στήθους τις παλάμες σου τη μια να αντικρίζει την άλλη ελαφρώς κυρτές και φαντάσου ότι μέσα τους υπάρχει μια χρυσή σφαίρα!

-          Μέσα στη σφαίρα βάλε τον εαυτό σου και οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία θέλεις να στείλεις ενέργεια για να πάει καλά: π.χ. μια σχέση, ένα οικονομικό ή επαγγελματικό θέμα.

-          Γέμισε τη σφαίρα σου με φως, με θετική ενέργεια, με την αγάπη σου και με τη βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε σύμφωνα με το ανώτερο καλό.

-          Αν έρθει στο μυαλό σου μια αρνητική σκέψη απλά μην της δώσεις σημασία ….θα παρεξηγηθεί και θα φύγει όπως ήρθε!

-          Νιώσε την ενέργεια ανάμεσα στα χέρια σου. Μείνε σε αυτή την κατάσταση για κάποιες στιγμές.

-          Στη συνέχεια, απελευθέρωσε τη χρυσή σφαίρα στέλνοντας την στον ουρανό.

-          Πάρε μια βαθιά εισπνοή και στη εκπνοή άνοιξε τα μάτια σου!

Μόλις έκανες το καλύτερο που μπορούσες, στο πιο βαθύ και ουσιαστικό επίπεδο.

Αν δεν έχεις χρόνο να κάνεις διαλογισμό μια ώρα την ημέρα, τότε χρειάζεσαι δυο ώρες διαλογισμό για να έρθουν όλα σε μια σειρά.

Κάνε διαλογισμό όπου και όπως μπορείς!

Εάν θέλεις κράτησε τα μάτια σου κλειστά ή άφησε τα ανοιχτά και χαμηλωμένα. Κάνε διαλογισμό στη στάση του λωτού ή στο κρεβάτι σου, στην καρέκλα ή στο γραφείο σου. Βάλε μια κατάλληλη μουσική - στο youtube θα βρεις αρκετές ως meditation music -  ή κάνε τον σε ησυχία. Κάνε την αρχή χωρίς να περιμένεις τις ιδανικές συνθήκες γιατί αυτές δεν θα έρθουν ποτέ!

 Και για ό,τι χρειαστείς μπορείς να με βρεις στα social ως Kaiti Farmaki ή με ένα μήνυμα στα sites μου www.dialogismos.gr και www.anewlife.gr

 * Ο Ραζνίς (γεν. ως Chandra Mohan Jain, (1931-1990), γνωστός επίσης ως Acharya Ραζνίς,[7] η Μπαγκουάν Σρι Ραζνίς και αργότερα ως Όσσο, ήταν Ινδός γκουρού και ιδρυτής του Κινήματος Ραζνίς. Πηγή : wikipedia

 Κείμενο: Φαρμάκη Καίτη, www.dialogismos.gr, www.anewlife.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ανθρώπινες Σχέσεις

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα