ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured_shutterstock_195600152

Η γνωστή σε όλους μας αγκινάρα φύεται στις περιοχές της νότιας Ευρώπης, στα Κανάρια νησιά και στην βόρεια Αφρική. Εξωτερικά μοιάζει πολύ με το γαϊδουράγκαθο και χρησιμοποιείται επίσης εδώ και χιλιάδες χρόνια για πολλούς θεραπευτικούς σκοπούς. Η αγκινάρα περιέχει φλαβονοειδή και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α και βιταμίνη C.

Έρευνες έχουν δείξει πως η αγκινάρα αυξάνει σημαντικά την έκκριση της χολής, βοηθώντας έτσι στην θεραπεία της ήπιας δυσπεψίας μετά από λιπαρά γεύματα. Η χολεκκριτική δράση της αγκινάρας φαίνεται πως βοηθάει στην ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Τέλος, η αγκινάρα παρουσιάζει ισχυρές ηπατονεφρικές ιδιότητες καταπολεμώντας τον ίκτερο και την ιογενή ηπατίτιδα.

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

Η αγκινάρα κυκλοφορεί σε ταμπλέτες, ροφήματα και αποξηραμένα φύλλα. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 300 – 640 mg ή 1 – 4 gr για τρείς φορές την ημέρα αποξηραμένα φύλλα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Δεν πρέπει να γίνεται χρήση από άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την χοληφόρο οδό (π.χ χολολιθίαση) ή από αλλεργικούς στην αγκινάρα.

Κείμενο : Μαργαριτίδης Μιχάλης, Φαρμακοποιός - Μαργαρίτα Μαργαριτίδη, Σύμβουλος Διατροφής του Φαρμακείου-μέλους Δικτύου ADVANCE Μαργαριτίδης Μιχάλης, Ν. Μουδανιά

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Διατροφή

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα