ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured_shutterstock_152991521

Το γαϊδουράγκαθο, ή αλλιώς milk thistle, συναντάται οπουδήποτε στην φύση με την μορφή αγριάδας. Ο καρπός του χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την αντιμετώπιση διαφόρων ηπατικών παθήσεων. Το βασικό συστατικό του καρπού του γαϊδουράγκαθου είναι ένα σύμπλεγμα φλαβονοειδών, γνωστό ως silymarin, το οποίο αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό. Το εκχύλισμα γαιδουράγκαθου δρα προστατευτικά για τα ηπατικά κύτταρα, εμποδίζοντας την είσοδο τοξινών και βοηθάει στην αναγέννηση τους. Σχετικές μελέτες έχουν δείξει πως καθυστερεί την ανάπτυξη κίρρωσης σε άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις ηπατικές παθήσεις, όπως είναι οι ηπατίτιδες και η κατάχρηση αλκοόλ.

Τέλος, δρα προστατευτικά σε περιπτώσεις χρόνιας χρήσης φαρμακευτικών σκευασμάτων αποτοξινώνοντας το ήπαρ.

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

Το γαιδουράγκαθο κυκλοφορεί σε ταμπλέτες, ροφήματα και αποξηραμένο καρπό. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για ηπατικές παθήσεις είναι 420 – 600 mg ή 12 – 15 gr αποξηραμένων καρπών.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Το γαιδουράγκαθο είναι πιθανόν να έχει ήπια ηπακτική δράση σε κάποια άτομα. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα στις επόμενες δύο με τρείς ημέρες.

Κείμενο : Μαργαριτίδης Μιχάλης, Φαρμακοποιός - Μαργαρίτα Μαργαριτίδη, Σύμβουλος Διατροφής του Φαρμακείου-μέλους Δικτύου ADVANCE Μαργαριτίδης Μιχάλης, Ν. Μουδανιά

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Διατροφή

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα