ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured_streidia

Τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή είναι τρόφιμα με μεγάλη θρεπτική αξία και ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία μας και το γεγονός ότι κατά καιρούς διαβάζουμε διάφορα δημοσιεύματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τοξικότητά τους, δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει από την κατανάλωσή τους.

Ορισμένα είδη είναι πλούσια σε υδράργυρο, κάδμιο και μόλυβδο. Ο υδράργυρος μπορεί να επηρεάσει τη νευρολογική ανάπτυξη των εμβρύων, των παιδιών και των εφήβων. Μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα της γυναίκας η οποία, όταν είναι  έγκυος μεταφέρει υδράργυρο στο παιδί. Το κάδμιο θεωρείται καρκινογόνο, ενώ ο μόλυβδος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλοπάθεια, να εξασθενίσει τη θυρεοειδική λειτουργία αλλά και να προκαλέσει διαταραχή στον μεταβολισμό της τρυπτοφάνης.

Τα οστρακοειδή όμως είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία. Μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Επίσης υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι λιπαρές ουσίες από τα ψάρια είναι ωφέλιμες για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, κατάθλιψη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Παράλληλα υποστηρίζεται ότι προστατεύουν από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Τα οστρακοειδή αυξάνουν την πνευματική διαύγεια, λόγω του αμινοξέος τυροσίνης που περιέχουν. Επιπλέον είναι πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Επίσης περιέχουν βιταμίνη Α, D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ιώδιο.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά επιδρούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και αυξάνοντας την καλή χοληστερόλη, αποτελώντας έτσι ασπίδα κατά της στεφανιαίας νόσου. Παράλληλα προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα και προλαμβάνουν τους θρόμβους στα αιμοφόρα αγγεία. Να προσθέσουμε μέσα στα οφέλη από την κατανάλωση των οστρακοειδών, ότι έχουν θετική επίδραση κατά της ψωρίασης, των αλλεργιών αλλά και του άσθματος. Τα στρείδια θεωρούνται αφροδισιακά και περιέχουν σίδηρο σε μεγάλη ποσότητα, ψευδάργυρο, φώσφορο και ιώδιο. Το ιώδιο βοηθάει στην βρογχοκήλη και στους ενδοκρινούς αδένες και σαν παράγοντας κατά των λοιμωδών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα οστρακοειδή πριν την ανάλωσή τους πρέπει να είναι καλά βρασμένα και να μην καταναλώνονται από περιοχές όπου κοντά υπάρχουν βιομηχανίες.

Και όμως τα οστρακοειδή δεν αναβάζουν την τιμή της Χοληστερόλης!

Είναι γεγονός ότι τα οστρακοειδή περιέχουν υψηλά ποσά χοληστερόλης, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Ωστόσο, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερόλη που λαμβάνουμε από τις τροφές δεν αυξάνει τη σύνθεσή της από τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, η χοληστερόλη παράγεται κυρίως –κατά 90% περίπου – από τον οργανισμό και μόνο το 1/10 προέρχεται από τις τροφές, που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως το κόκκινο κρέας. Επομένως, τα οστρακοειδή δεν ευθύνονται για την αύξηση της τιμής χοληστερόλης στο αίμα, αφού είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ολικό λίπος και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Τέλος, τα οστρακοειδή αποτελούν πολύ καλή πηγή σεληνίου και ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία δημιουργούν αντιοξειδωτική ασπίδα γύρω από τις κυτταρικές μεμβράνες, προστατεύοντας από την  επίθεση της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Συγκεντρωτικά τα οφέλη από την κατανάλωση θαλασσινών:

Βελτιώνουν τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης γεροντικής άνοιας και της ασθένειας Αλτσχάιμερ σε ηλικιωμένους.Συμβάλλουν σημαντικά στο σωστό σχηματισμό των οστών.

  • Μειώνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη αίματος και κατά συνέπεια μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.
  • Λειτουργούν ευεργετικά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης χάρη στο πλούσιο περιεχόμενό τους σε ασβέστιο.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο απόφραξης των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων που είναι η αιτία των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Βοηθούν στην όραση χάρη στη βιταμίνη Α που περιέχουν. Τα ω-3 λιπαρά συμβάλλουν στην υγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
  • Ενισχύουν τον μεταβολισμό καθώς και τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο για πολλούς τύπους καρκίνου, όπως οισοφάγου, παχέος εντέρου, μαστού και ωοθηκών.
  • Μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
  • Τα λιπαρά των θαλασσινών μπορούν να βοηθήσουν άτομα με ψωρίαση.
  • Είναι χαμηλά σε θερμίδες και χοληστερόλη

Πηγή: pathfinder.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Διατροφή

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα