ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured_fb_post8

Η ευεξία των παιδιών είναι ένα διαρκές μέλημα των γονιών. Είμαστε χαρούμενοι και καθησυχασμένοι όταν το παιδί μας δείχνει ευδιάθετο και κοινωνικό, θετικό και συνεργάσιμο, ένας μικρός εξερευνητής-πρωταγωνιστής της δικής του καθημερινότητας. Και συνήθως είναι η  εικόνα του παιδιού μας εκείνη που όταν αλλάξει,  μας ενημερώνει για το πώς το παιδί νοιώθει, για τη σωματική και ψυχική του κατάσταση, μια που συνήθως τα παιδιά δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν σωστά και στη συνέχεια να ενημερώσουν το γονιό με λογικό τρόπο για το τι τους συμβαίνει.

Το Τρίγωνο «Γονείς – Διατροφή – Παιδί»

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, κάτι που οι σημερινές μανούλες το εφαρμόζουν ενστικτωδώς.

Η καθημερινή  φροντίδα προς το παιδί αφορά σε μεγάλο βαθμό τη διατροφή. Είναι σημαντικό από μικρή ηλικία να τρώει σωστά το παιδί. Ο προφανής λόγος είναι ότι στη μικρή ηλικία μπαίνει η βάση για το σωστό χτίσιμο του σώματος και την εδραίωση της καλής υγείας του ενήλικα. Κάτι που συχνά διαφεύγει αλλά πλέον έχει γίνει συνείδηση και προτεραιότητα στους γονείς, είναι η ταυτόχρονη διαπαιδαγώγηση και γευστική εξοικείωση- καθώς και αποφυγή - προς συγκεκριμένες τροφές και τρόπο μαγειρικής.

Η διατροφή του παιδιού είναι επιλογή για τον γονιό. Ολοένα και λιγότερο θα πρέπει να  εμπλέκεται η σωστή διατροφή του παιδιού, με ένα σύστημα ανώφελης ανταμοιβής, όπου ο γονιός εξαγοράζει τη συνεργασία του παιδιού του με ένα σοκολατάκι ή ένα γαριδάκι, εκπαιδεύοντας το και εθίζοντας το να κάνει το ίδιο προς τον εαυτό του αργότερα, σαν ενήλικας. Αναγνωρίζουμε λοιπόν, σε πρώτο λόγο, τα δώρα και την ποικιλία της φύσης, η οποία μας διδάσκει.

Σήμερα όμως δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να ζούμε τόσο κοντά στη φύση, ούτε να εξασφαλίζουμε απόλυτα ποιοτική τροφή. Προσαρμοζόμενοι σε έναν γρήγορο και επιτακτικό τρόπο ζωής, μπορούμε να βρούμε σχεδόν όλα τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη των παιδιών σε συμπληρώματα διατροφής τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση της υγείας του παιδικού οργανισμού, εφόσον θεωρήσουμε ότι πρέπει να την ενισχύσουμε.

Παιδικά συμπληρώματα

Στο φαρμακείο θα βρείτε πολλές μορφές του παλιού γνωστού μουρουνέλαιου. Το μουρουνέλαιο αποτελεί βασική πηγή της βιταμίνης D, απολύτως  απαραίτητη για τη δόμηση και ανάπτυξη υγιούς σκελετικού συστήματος, που να προϊδεάζει μια ικανή στάση ζωής. Επίσης βοηθά για υγιή δόντια και ένα όμορφο χαμόγελο, ενώ θεωρείται ότι σχετίζεται άμεσα με το καλό ανοσοποιητικό. Αν και στο παρελθόν μας είχε ταλαιπωρήσει με την έντονη και χαρακτηριστική του γεύση, σήμερα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να το βρουν σε πολλές μορφές και να επιλέξουν κάποια που να τους αρέσει: Σε υγρό με διάφορες γεύσεις φρούτων, σε σταγόνες και σε γευστικά ζελεδάκια.

Οι μελέτες που «τρέχουν» γύρω από την βιταμίνη D, την αναδεικνύουν ολοένα σε έναν σημαντικό ρυθμιστή της υγείας του ανθρώπου σε όλες τις ηλικίες, αρχής γενομένης από τη βρεφική. Σε συνεργασία με τον/την παιδίατρο, η βιταμίνη D μπορεί να χορηγηθεί σε θηλάζοντα βρέφη και σε όλα τα παιδιά και εφήβους. Σε χώρες με μικρή ηλιοφάνεια πολλά τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα προληπτικά με βιταμίνη D, καθώς η βιταμίνη αυτή είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που συντίθεται στον οργανισμό μας, με προϋπόθεση την επίδραση του ηλιακού φωτός. Στην Ελλάδα με το υπέροχο κλίμα και τον ζωοδότη ήλιο, θα υποθέταμε μικρότερα ποσοστά έλλειψης βιταμίνης D. Όμως, η αναγκαστικά μεγάλη χρήση αντηλιακών πλήρους κάλυψης, οδηγεί σε φτωχότερα του αναμενόμενου επίπεδα βιταμίνης D.

Ένα άλλο βασικό δομικό στοιχείο είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

  • Τα βρέφη δομούν τον εγκέφαλο τους
  • Τα νήπια καλούνται να επεξεργαστούν διαρκώς νέες πληροφορίες
  • Tα παιδιά στη σχολική φάση, οφείλουν να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού πλαισίου.

Τα ω-3, που και αυτά βρίσκονται μέσα στο μουρουνέλαιο, το ιχθυέλαιο και το έλαιο krill, στηρίζουν το παιδί στην πολύ αποφασιστική και κοπιώδη φάση της ζωής του, προκειμένου να αντλήσει μεγαλύτερη χαρά και αυτοεκτίμηση, διευρύνοντας την αντιληπτικότητα του και απολαμβάνοντας τις ικανότητες του.

Είναι το παιδί μας χλωμό; Σίγουρα θα σκεφτούμε την έλλειψη του σιδήρου. Σε συνεργασία με τον / την παιδίατρο και αφού διαπιστωθεί εργαστηριακά η έλλειψη, μπορεί να χορηγηθεί το κατάλληλο συμπλήρωμα, στη σωστή δόση. Υπάρχουν έξοχα βοηθήματα, με καλή γεύση τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με άλλα στοιχεία, όπως η βιταμίνη C ή και κλάσματα της βιταμίνης Β, προκειμένου να υποβοηθηθεί η απορρόφηση του σιδήρου. Η πορεία της αγωγής μπορεί πάλι να ελεγχθεί εργαστηριακά, ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του επιλεγμένου βοηθήματος ενώ η ολοκλήρωση της θα συμφωνηθεί με τον ειδικό.

Προεξέχουσα θέση ανάμεσα στα διατροφικά συμπληρώματα κατέχει η βιταμίνη C. Είναι η πρώτη που θα σκεφτούμε, όταν θελήσουμε να ενδυναμώσουμε την υγεία του μαθητή απέναντι στα πρώτα κρύα ή τις αλλεπάλληλες ιώσεις που ταλαιπωρούν ολόκληρη τη σχολική τάξη. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Είναι απαραίτητη για διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και οφείλουμε να του την παρέχουμε έξωθεν, μια που δεν μπορεί να την συνθέσει μόνος του. Την βρίσκουμε στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ευτυχώς υπάρχουν εύγευστα και εύκολα σκευάσματα βιταμίνης C, ροφήματα με χαρούμενα χρώματα, που καλύπτουν τις ανάγκες και του πιο «δύσκολου» παιδιού.

Το σύμπλεγμα της βιταμίνης B, ένας συνδυασμός 8 βιταμινών: Β1, Β2, Β3, Β6, φολικό οξύ, Β12 και βιοτίνη, είναι απαραίτητο στα αεικίνητα παιδιά μας, αξιοποιώντας την τροφή, βοηθώντας τη μετατροπή της σε απαιτούμενη ενέργεια, ενώ συμβάλλει στην υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Όλα αυτά που αναφέραμε αποτελούν μόνο ένα τμήμα των συμπληρωμάτων που είναι διαθέσιμα στα Φαρμακεία. Εκεί μπορούμε να εντοπίσουμε την ανάγκη του παιδιού μας και συζητώντας με το κατάλληλο άτομο, να οργανώσουμε μια αγωγή υποστήριξης και να απαντήσουμε σ’ αυτήν του την ανάγκη.

Χωρίς ανησυχία, με ήπιο τρόπο, οι γονείς οφείλουν να στηρίξουν σφαιρικά τον οργανισμό των παιδιών τους. Σκοπός είναι, να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές τους ανάγκες και παράλληλα να θεμελιώσουν την υγεία τους ως ενήλικες.

Κείμενο: Μιγάδη Ειρήνη, Φαρμακοποιός, φαρμακείου – μέλους Advance, Μιγάδη Ειρήνη, Νέος Κόσμος

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Διατροφή

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα