ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured_vegetables

Η κατανάλωση άφθονων καρότων και πλατύφυλλων λαχανικών - μπρόκολο, κουνουπίδι - μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, ιδιαίτερα μιας επιθετικής μορφής που είναι συνήθης σε Αφροαμερικανίδες, υποδεικνύει νέα μεγάλη έρευνα.

Οι ερευνητές, εξετάζοντας τα στοιχεία της συνεχιζόμενης έρευνας Black Women's Health Study, δεν ανακάλυψαν παρόμοιο όφελος από τη λήψη φρούτων. Προηγούμενες έρευνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ φρούτων και λαχανικών και καρκίνου στο μαστό σε λευκές γυναίκες οδήγησαν σε μεικτά αποτελέσματα και καμία έρευνα προηγουμένως δεν είχε διερευνήσει τη σχέση χωριστά σε Αφροαμερικανίδες, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Deborah Boggs, από το Boston University.

Η ερευνήτρια σημειώνει ότι προηγούμενη έρευνα της ομάδας της έδειξε ότι μια συνετή διατροφή, με υψηλές ποσότητες λαχανικών, φρούτων, ολικής άλεσης και ψαριού οδήγησε Αφροαμερκανίδες σε χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό αρνητικού σε υποδοχείς οιστρογόνων.

Το είδος καρκίνου μαστού αρνητικό σε υποδοχείς οιστρογόνων είναι περισσότερο σύνηθες σε αυτό τον πληθυσμό σε σχέση με τις λευκές. Είναι επίσης περισσότερο δύσκολο να αντιμετωπιστεί και περισσότερο μοιραίο από τους καρκίνους που είναι ευαίσθητοι στα οιστρογόνα. Η Boggs εξέτασε τη διατροφή περισσότερων των 50.000 Αφροαμερικανίδων για 12 χρόνια. Περίπου 1.300 εμφάνισαν καρκίνο στο μαστό, με το 35% να είναι αρνητικό σε υποδοχείς οιστρογόνων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ωστόσο ότι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 μερίδες λαχανικών την ημέρα είχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό αρνητικό στα οιστρογόνα σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερες από 4 μερίδες λαχανικών κάθε εβδομάδα.

Επιπλέον, εντόπισαν ορισμένα είδη λαχανικών που φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο όλων των ειδών καρκίνου στο μαστό, όπως μπρόκολο, καρότα και κουνουπίδι.

Γυναίκες που κατανάλωσαν 3 ή περισσότερες μερίδες καρότων, για παράδειγμα, την εβδομάδα, είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν καρότα λιγότερο από μια φορά το μήνα. Τα αποτελέσματα για όλα τα λαχανικά ίσχυαν όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο στο μαστό, όπως άσκηση, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και κατανάλωση άλλων ουσιών της συνετής διατροφής, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘American Journal of Epidemiology’.

Είναι ακόμα νωρίς να καθοριστεί αν πρόκειται για αληθινή αιτιατή σχέση, σημειώνουν οι ερευνητές. Η υψηλή κατανάλωση λαχανικών μπορεί γενικά να οδηγήσει σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής γενικά ή κάποιος άγνωστος μηχανισμός να ευθύνεται για τη φαινομενική προστασία. Η δύναμη των λαχανικών έναντι του καρκίνου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε περαιτέρω έρευνες, σημειώνουν οι ερευνητές.

Πηγές: ‘American Journal of Epidemiology’.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Διατροφή

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα