ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured_skordo_1

Το σκόρδο μπορεί ενδεχομένως να είναι χρήσιμο, επιπλέον της αγωγής για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Αυστραλοί γιατροί εξέτασαν 50 ασθενείς για να διαπιστώσουν αν τα συμπληρώματα σκόρδου μπορούν να βοηθήσουν όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, παρά τη λήψη φαρμάκων. Όσοι έλαβαν 4 κάψουλες εκχυλίσματος σκόρδου την ημέρα είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο, αναφέρουν σε επιστημονικό περιοδικό.

Το σκόρδο από καιρό θεωρείται ωφέλιμο για την καρδιά. Τα συμπληρώματα σκόρδου έχει φανεί από προηγούμενες μελέτες ότι μειώνουν τη χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με μη αντιμετωπίσιμη υπέρταση.

Στην έρευνα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, στην Αυστραλία, εξέτασαν την επίδραση 4 καψουλών ημερησίως, συμπληρώματος σκόρδου, για 12 εβδομάδες. Ανακάλυψαν ότι η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν περίπου 10mmHg χαμηλότερη στην ομάδα που έλαβε σκόρδο σε σύγκριση με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η ερευνήτρια, Karin Ried, δήλωσε ότι συμπληρώματα σκόρδου έχουν συσχετιστεί με μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με μη αντιμετωπίσιμη υπέρταση. Όπως δήλωσε, η έρευνα, είναι η πρώτη που αξιολογεί την επίδραση, ανεκτικότητα και προσβασιμόπτητα του εκχυλίσματος σκόρδου ως επιπλέον θεραπείας στην υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή, σε ασθενείς που αντιμετωπίζονται χωρίς επιτυχία για την υπέρταση.

Ειδικοί δηλώνουν ότι τα συμπληρώματα σκόρδου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά από ιατρική συμβουλή, καθώς το σκόρδο μπορεί να καταστήσει λιγότερο πηκτό το αίμα και να αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Maturitas’.

Πηγές: ‘Maturitas’.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Διατροφή

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα