ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι η τροφική δυσανεξία

Η τροφική δυσανεξία είναι μια χρόνια αντίδραση του οργανισμού σε τροφές που χρησιμοποιούμε συχνά (π.χ. ψωμί, γάλα, ντομάτα, λάδι, κρέας, καφές, κ.λπ.). Η ενόχληση που προκαλείται δεν εμφανίζεται αμέσως μετά τη λήψη της τροφής, όπως στις αλλεργίες, αλλά μπορεί να εμφανισθεί και μετά από 2 – 3 ημέρες ή περισσότερο. Στην πράξη, η αντίδραση είναι συνεχής, αφού η κατανάλωση των τροφών που μας πειράζουν είναι διαρκής.

Μπορούν να εμφανισθούν συμπτώματα και παθήσεις σε βάρος οποιουδήποτε οργάνου ή συστήματος του οργανισμού. Τα συμπτώματα δεν είναι ανάλογα με την ποσότητα της δυσανεκτικής τροφής. Ακόμη και μικρές ποσότητες τροφής προκαλούν δυσανεξία (και τις δυσάρεστες για τον οργανισμό επιπτώσεις). Καταναλώνοντας τροφές που ανήκουν στην ίδια βιολογική οικογένεια («συγγενείς τροφές») δεν αποτοξινώνεται ο οργανισμός και συνεπώς διατηρείται η δυσανεξία.

Ο μηχανισμός γένεσης της δυσανεξίας δεν έχει εξακριβωθεί. Πιθανόν να οφείλεται σε αλλοιώσεις του ανοσολογικού συστήματος του οργανισμού.

Παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται με την τροφική δυσανεξία

Στην πραγματικότητα, η τροφική δυσανεξία είναι μια «βόμβα στο ανοσοποιητικό σύστημα», μια συνεχής δηλητηρίαση του οργανισμού μας, με συνηθέστερες παθολογικές καταστάσεις τις εξής:

  • Γαστρεντερικά προβλήματα (μετεωρισμός, δυσπεψία, κολίτιδα, έλκος, γαστρίτιδα)
  • Δερματοπάθειες (εκζέματα, ψωριάσεις, ακμή, δερματίτιδες)
  • Μεταβολικές διαταραχές (σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστεριναιμία, δυσμηνόρροια)
  • Αλλεργικές καταστάσεις (αλλεργική ρινίτιδα, βρογχικό άσθμα)
  • Κεφαλαλγία, ημικρανία
  • Αρθραλγίες, μυαλγίες
  • Χρόνια κόπωση, καταβολή, έντονο στρες

Η βελτίωση των παραπάνω είναι άμεσα ορατή με την αποφυγή των δυσανεκτικών τροφών.

Παχυσαρκία και δυσανεξία

Η παχυσαρκία είναι άμεσα εξαρτώμενη από την πρόσληψη τροφών που δε μεταβολίζονται σωστά από τον οργανισμό και, κατά συνέπεια, τον «μπλοκάρουν». Η τροφική δυσανεξία έχει σημαντική ευθύνη σε περιπτώσεις που το άτομο δεν αδυνατίζει, αν και εφαρμόζει σωστά κάποια δίαιτα. Απέχοντας για ένα διάστημα από τις δυσανεκτικές τροφές, σύμφωνα με την προτεινόμενη δίαιτα, τα αποτελέσματα απώλειας βάρους είναι εντυπωσιακά, ιδιαίτερα όταν υπάρχει έντονη δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές.

Πώς ελέγχεται

Η τροφική δυσανεξία εντοπίζεται με τη βοήθεια του λεγόμενου «Κυτταροτοξικού Τεστ». Το συγκεκριμένο τεστ διεξάγεται από Ιατρούς Μικροβιολόγους και συνίσταται στο να έρθουν σε επαφή τα λευκά αιμοσφαίρια του ασθενούς με το ανάλογο τροφικό συμπλήρωμα, αφού πρώτα ληφθεί μια μικρή ποσότητα αίματος και γίνει η κατάλληλη επεξεργασία.

Ελέγχονται άμεσα 51 τροφές της καθημερινής διατροφής (δημητριακά, κρέατα, γαλακτοκομικά, αυγά, έλαια, φρούτα, λαχανικά, αφεψήματα, μπαχαρικά, κ.λπ.) με σκοπό τη δημιουργία του ιδιαίτερου προφίλ του ασθενή. Βάσει του βαθμού αντίδρασης στις ελεγχόμενες ομάδες τροφών (μηδενικός, πρώτος, δεύτερος, τρίτος ή τέταρτος βαθμός), καθορίζεται και η αντίστοιχη περίοδος αποχής από αυτές (π.χ. σε αντίδραση δευτέρου βαθμού, συνίσταται αποχή δύο μηνών).

Αν ακολουθηθούν με συνέπεια οι οδηγίες, η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι φανερή. Ανεξάρτητα από την προβλεπόμενη περίοδο αποχής, εάν τα παθολογικά φαινόμενα οφείλονται σε τροφική δυσανεξία, στις πρώτες 2 – 4 εβδομάδες υπάρχουν θεαματικά αποτελέσματα που καταλήγουν σε σημαντική βελτίωση ή πλήρη ίαση.

Η τροφική δυσανεξία είναι μια χρόνια αντίδραση του οργανισμού σε τροφές που χρησιμοποιούμε συχνά (π.χ. ψωμί, γάλα, ντομάτα, λάδι, κρέας, καφές, κ.λπ.). Η ενόχληση που προκαλείται δεν εμφανίζεται αμέσως μετά τη λήψη της τροφής, όπως στις αλλεργίες, αλλά μπορεί να εμφανισθεί και μετά από 2 – 3 ημέρες ή περισσότερο. Στην πράξη, η αντίδραση είναι συνεχής, αφού η κατανάλωση των τροφών που μας πειράζουν είναι διαρκής.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Υγιεινή Διατροφή

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα