ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured_317

Είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι η κατανάλωση ωμών φρούτων περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ισχύει, όμως, το ίδιο και για τους αγνούς χυμούς που προέρχονται από αυτά;

Η αλήθεια είναι ότι οι χυμοί φρούτων, εκτός από εξαιρετικά δημοφιλείς και ευχάριστοι, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι και για την υγεία. Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες (A, C, E, φυλλικό οξύ) και άλλα απαραίτητα συστατικά (κάλιο, ασβέστιο, διαιτητικές ίνες) στοιχειοθετεί ένα ποτό υψηλής θρεπτικής αξίας, που παρέχει καθημερινά στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη και την επαρκή ενυδάτωσή του.

Αυτό, όμως, που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ακόμη μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον είναι η σημαντικότητα των μη θρεπτικών συστατικών, δηλαδή των συστατικών που προσδιορίζουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των φρούτων. Για παράδειγμα, το πορτοκαλί χρώμα στο πορτοκάλι, η πικρή γεύση στο γκρέιπφρουτ και η μαλακή υφή στο βερίκοκο οφείλονται σε μια κατηγορία συστατικών που ονομάζονται «φλαβονοειδή» και εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Με άλλα λόγια, τα φλαβονοειδή μπορούν να αποκρούουν την επικίνδυνη επίθεση των ελευθέρων ριζών που δέχεται καθημερινά ο οργανισμός, συμβάλλοντας έτσι στην εξασφάλιση της καλύτερης υγείας.

Σε εκτενή ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας από ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάστηκαν δύο βασικά ερωτήματα:

  1. Εάν τα προστατευτικά για την υγεία οφέλη των φρούτων οφείλονται σε στοιχεία που απουσιάζουν από τους χυμούς τους, π.χ. τις φυτικές ίνες.
  2. Εάν οι χυμοί μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών στον ίδιο βαθμό που συμβάλλουν τα ωμά φρούτα.

Στο πρώτο ερώτημα, διαφάνηκε ότι η προστασία που παρέχουν τα φρούτα από πολλές ασθένειες οφείλεται περισσότερο στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν παρά στις φυτικές ίνες τους. Συνεπώς, οι χυμοί, παρά το γεγονός ότι δεν περιέχουν φυτικές ίνες, έχουν ισάξια προστατευτική δράση με τα ωμά φρούτα.

Στο δεύτερο ερώτημα, διαφάνηκε ότι οι χυμοί φρούτων δε συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο. Επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι η αξία του συγκεκριμένου συμπεράσματος δεν είναι σημαντική, λόγω αρκετών αντιφατικών ευρημάτων και απουσίας δεδομένων στον άνθρωπο.

Άλλη μεγάλη επιδημιολογική έρευνα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2006 κατέληξε ότι η κατανάλωση αγνών χυμών φρούτων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα άτομα που κατανάλωναν τρεις ή περισσότερες μερίδες κάθε εβδομάδα (μία μερίδα ισούται περίπου με την ποσότητα που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι) είχαν 76% χαμηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τα άτομα που έπιναν χυμούς λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Η πράξη, πάντως, δείχνει ότι απαιτείται μεγάλη προσπάθεια υιοθέτησης του ανωτέρω στόχου κατανάλωσης, καθώς οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής ωθούν στην προτίμηση του γρήγορου φαγητού. Ισχυρισμοί που ακούγονται καθημερινά, όπως «πού θα κουβαλάω τα φρούτα στο σχολείο ή το γραφείο» ή «δεν ακούς όσα λέγονται για τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν» δίνουν το άλλοθι για τη διατήρηση της φιλοσοφίας του έτοιμου, χωρίς διατροφική αξία φαγητού.

Αυτό που θα πρέπει οπωσδήποτε να θυμάστε και να προσέχετε είναι πως τα πολύτιμα συστατικά των φρούτων είναι ιδιαίτερα ευπρόσβλητα από τη θερμοκρασία και το φως. Για παράδειγμα, μεγάλες ποσότητες των υδατοδιαλυτών βιταμινών (κυρίως της C) χάνονται όταν οι χυμοί δεν είναι σωστά συσκευασμένοι ή εκτίθενται για πολλή ώρα στον ατμοσφαιρικό αέρα. Συνεπώς, αποφύγετε όσο το δυνατό την υπερβολική έκθεση των φρούτων στις ατμοσφαιρικές συνθήκες και προτιμάτε πάντα τους χυμούς φρούτων που περιέχονται σε ειδικές προστατευτικές συσκευασίες.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι οι χυμοί φρούτων αξίζουν μία θέση στο καθημερινό διαιτολόγιο τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων, καθώς η κατανάλωσή τους μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της υγείας. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα ανοίξετε το ψυγείο σας, πάρτε το φρούτο που προτιμάτε, στίψτε το και… στην υγειά σας!

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Υγιεινή Διατροφή

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα