ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured_thinkstockphotos-492372002

Η παράταση της νεότητας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί γυναίκες και άντρες από καταβολής κόσμου. Η γήρανση, είναι ένα σύνολο βλαβερών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα καθώς μεγαλώνουμε και οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να αναπλάσει τα κύτταρα του, να αντικαταστήσει δηλαδή, τα φθαρμένα και κατεστραμμένα κύτταρα με καινούργια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) η λειτουργία των μιτοχονδρίων, τα οποία είναι οργανίδια των κυττάρων που λειτουργούν ως εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, ελέγχεται από συγκεκριμένες πρωτεΐνες ώστε να ρυθμίζεται ο μεταβολισμός κατά την γήρανση. Μέσω του μεταβολισμού και της λειτουργίας των μιτοχονδρίων τα κύτταρα παράγουν πολύτιμη ενέργεια που είναι απαραίτητη για τη ζωή. Κάθε ανθρώπινο κύτταρο περιέχει εκατοντάδες μιτοχόνδρια και οι δυσλειτουργίες στα οργανίδια αυτά, είναι υπεύθυνες για σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, όπως διάφορες μορφές καρκίνου, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, καρδιομυοπάθειες, νευρομυϊκές ανωμαλίες, η νόσος του Parkinson και πολλές άλλες.

Οι ερευνητές του ΙΜΒΒ έδειξαν ότι οι ρυθμιστικές αυτές πρωτεΐνες των μιτοχονδρίων έχουν διπλό ρόλο κατά τη γήρανση. Ενώ κάτω από κανονικές συνθήκες, η απώλεια τους μειώνει τη διάρκεια ζωής, κάτω από συνθήκες στρες οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλη μακροζωία. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια αντιθετική συμπεριφορά μιας πρωτεΐνης ή ενός γονιδίου, σε σχέση με τη γήρανση. Όπως αποκάλυψαν στη συνέχεια οι ερευνητές, το παράδοξο αυτό οφείλεται στη διαφορετική επίδραση που έχει η λειτουργία των πρωτεϊνών αυτών στον κυτταρικό μεταβολισμό και στην παραγωγή ενέργειας από τα μιτοχόνδρια κατά τη γήρανση, κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Επειδή ο βασικός κυτταρικός μεταβολισμός και η λειτουργία των μιτοχονδρίων είναι εξαιρετικά όμοια ανάμεσα στο νηματώδη και στον άνθρωπο, είναι αναμενόμενο ότι οι διαδικασίες αυτές θα ρυθμίζουν κατά τον ίδιο τρόπο τη γήρανση στους δυο οργανισμούς.

Συνεπώς αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε, ώστε να καταπολεμήσουμε τα σημάδια του χρόνου είναι ότι πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας, τις διατροφικές συνήθειες, καθώς επίσης να αυξήσουμε τη φυσική δραστηριότητα και φυσικά να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το στρες.

Σύμμαχος στην αντιγήρανση είναι  τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπου συμβάλλουν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες και δρουν ενάντια στη φθορά των κυττάρων. Επιστήμονες μάλιστα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι επιβραδύνουν το βιολογικό μηχανισμό της γήρανσης των κυττάρων. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν καρδιοπαθείς και ανακάλυψαν ότι τα αυξημένα επίπεδα των απαραίτητων λιπαρών οξέων, και κυρίως των ω-3 λιπαρών, εμπόδιζαν τη συρρίκνωση των τελομερών, που παίζουν κεντρικό ρόλο στον καθορισμό της μακροζωίας του κυττάρου.

Τελομερή, ονομάζονται τα μικρά κομμάτια DNA που βρίσκονται στην άκρη κάθε χρωμοσώματος και το μέγεθός τους συναρτάται άμεσα με τη γήρανση των κυττάρων.

Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος των τελομερών, τόσο μεγαλύτερη είναι και η διάρκεια ζωής των κυττάρων.

Η συμβολή των απαραίτητων λιπαρών οξέων στην αντιγήρανση, οφείλεται επίσης και στην αντιοξειδωτική τους δράση. Μην ξεχνάμε ότι  γήρανση είναι και οι φυσιολογικές μεταβολές του δέρματος, που οφείλονται σε αλλοίωση του DNA των κυττάρων λόγω δράσης των ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προσκολλώνται στην κυτταρική μεμβράνη και καταστρέφουν τη δομή της.

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα εξουδετερώνουν αυτές τις ελεύθερες ρίζες, που δημιουργούνται από το φυσιολογικό μεταβολισμό του οργανισμού και που προκαλούν αλλοιώσεις στα κύτταρα του δέρματος και ρυτίδες.

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, είναι εκείνα τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του  ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να τα πάρει από τις τροφές που καταναλώνει. Είναι γνωστό ότι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που το προκαλούν.

Πηγές των απαραίτητων λιπαρών οξέων είναι τα ω-6 και τα ω-3.

ω6:

  • Λινολεϊκό οξύ (linoleic acid): Φυτικά λάδια (καλαμποκέλαιο, λάδι από σπόρους κάρδαμου, σογιέλαιο, βαμβακέλαιο, σησαμέλαιο, ηλιέλαιο).
  • Αραχιδικό οξύ (arachidic acid): Κρέας . (Μπορεί όμως να παραχθεί από το λινολεϊκό οξύ).

ω3:

  • Λινολεϊκό οξύ: Σογιέλαιο, καρύδια, σπόροι σιταριού, ξηροί καρποί και σπόροι (καρύδια, σόγια), φασόλια σόγιας, σουσάμι, ταχίνι.
  • EPA & DHA: Μητρικό Γάλα, σκουμπρί, τόνος, σολομός, αντζούγιες, ρέγγα, πέστροφα, σαρδέλες (Μπορούν να παραχθούν από το λινολεϊκό οξύ).

Οι περισσότεροι από εμάς δεν προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα των απαραίτητων λιπαρών οξέων που χρειαζόμαστε, αυτό όμως μπορούμε να το διορθώσουμε εάν :

  • Καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.
  • Προσθέσουμε μια χούφτα ξηρών καρπών στο πρωινό μας γεύμα ή σε κάποιο από τα ενδιάμεσα.
  • Προτιμούμε τα φυτικά έλαια και χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο μετά το μαγείρεμα και όχι κατά τη διάρκεια του βρασμού.
  • Καταναλώνουμε τρόφιμα εμπλουτισμένα σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα όπως μαλακές μαργαρίνες, φρυγανιές, κράκερ, χυμοί.

Επιπλέον, η γήρανση καθυστερεί όταν προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα αντιοξειδωτικών, τα καταπολεμούν τη δράση των ελευθέρων ριζών και προφυλάσσουν την ακεραιότητα των κυτταρικών μεμβρανών. Τα αντιοξειδωτικά μπορούμε να τα προσλάβουμε μέσω πολλών τροφίμων όπως το ελαιόλαδο, το ψάρι, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, το πράσινο τσάι και το κακάο. Πιο συγκεκριμένα, από φρούτα προτιμήστε το ρόδι, το αβοκάντο, τα βατόμουρα, τα μούρα, τα ξερά δαμάσκηνα, το πεπόνι και όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, μάνγκο, γκρέιπφρουτ). Τα λαχανικά που υπερτερούν λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν είναι οι αγκινάρες, τα καρότα, ο χυμός ντομάτας, οι πιπεριές όλως των χρωμάτων, τα αγγούρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά(μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο) τα σπαράγγια και το λεμόνι.

Η γήρανση της επιδερμίδας οφείλεται και σε διάφορους άλλους παράγοντες, όπως η διατροφή, το κάπνισμα, η ακτινοβολία, οι ορμόνες, η κληρονομικότητα. Ο μηχανισμός προστασίας συνίσταται στην αύξηση του πάχους της επιδερμίδας, στη διέγερση της μελανινογένεσης και στην παροχή φυσικών αντιοξειδωτικών στις επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος. Τέτοιες φωτοπροστατευτικές επιδράσεις έχουν οι βιταμίνες C και Ε, που, ως φυσικά αντιοξειδωτικά που είναι, προλαμβάνουν ή μειώνουν τα οξειδωτικά στρες, απομακρύνοντας τις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες.

Την βιταμίνη Ε την βρίσκουμε στα φυτικά έλαια, κυρίως στο ελαιόλαδο, τους σπόρους του σιταριού, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά και τα πράσινα λαχανικά. Είναι το αφθονότερο ενδογενές λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό και η α-τοκοφερόλη, είναι η βιολογικά ενεργότερη μορφή της. Το σελήνιο επίσης, κατέχει ενισχυτικό αντιοξειδωτικό ρόλο και το βρίσκουμε στα θαλασσινά, το συκώτι και τα δημητριακά. Οι φράουλες, το τσάι, τα κρεμμύδια, τα μήλα, τα σταφύλια, το μπρόκολο, το σπανάκι, οι πατάτες, οι μπανάνες και το κόκκινο κρασί περιέχουν φλαβονοειδή τα οποία έχουν επίσης προστατευτικό ρόλο. Η β-καροτίνη αυξάνει την ικανότητα αντανάκλασης στο δέρμα βελτιώνοντας την προστατευτική του λειτουργία. Την βρίσκουμε στα σκούρα πράσινα λαχανικά, τις γλυκοπατάτες τα καρότα, ενώ  η βιταμίνη Α παρέχεται με τις ζωικές τροφές όπως ο κρόκος του αυγού, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι και τα λιπαρά ψάρια.

Για να έχετε νεανικό δέρμα καλό θα ήταν να αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με ζάχαρη, όπως τα μάφιν, τα κέικ, οι κρέμες, τα γλυκά και τα πλούσια σε ζάχαρη ροφήματα και ποτά. Με άλλα λόγια, να προσέχετε τον γλυκαιμικό δείκτη (GI) των τροφίμων, ο οποίος όχι μόνο επηρεάζει το σωματικό βάρος, αλλά έχει ζωτική σημασία και για το δέρμα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν καταναλώσουμε κάποιο τρόφιμο το οποίο μας προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου προκαλείται αύξηση της ινσουλίνης που προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση. Η αντίδραση αυτή ευθύνεται για την βλάβη (γλυκοζυλίωση)   του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο, όπως γνωρίζουμε, είναι η πρωτεΐνη του δέρματος η οποία το βοηθάει να διατηρείται νεανικό και ελαστικό. Τι πρέπει να περιέχει το διαιτολόγιο μας για να διατηρήσουμε το δέρμα μας σφριγηλό και χωρίς ρυτίδες;

Οι τροφές που ομορφαίνουν, θα τολμούσαμε να πούμε ότι είναι οι εξής:

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Φασόλια

Φακές

Μήλα

Αχλάδια

Βρώμη

Μούσλι χωρίς ζάχαρη

Ροδάκινα

Μούρα

Κριθάρι

Τορτίγια

Ζυμαρικά αλ ντέντε

Βραστές πατάτες

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

Ψάρια

Ξηροί καρποί

Πουλερικά

Άπαχο κρέας

Γιαούρτι

ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Πορτοκάλια

Γκρέϊπ φρουτ

Μούρα

Λάχανο

Λαχανάκια Βρυξελλών

Βατόμουρα

Σπανάκι

Ρόκα

Μαϊντανός

Φρέσκα κρεμμυδάκια

Πράσα

Σκόρδο

Ξερό κρεμμύδι

ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΡΟΦΗΜΑΤΑ

Ελαιόλαδο

Νερό (οκτώ ποτήρια την ημέρα)

Πράσινο τσάι

Κείμενο: Γιούλη  Φραγκιαδουλάκη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ηράκλειο Κρήτης, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Υγιεινή Διατροφή

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα