ΟΜΟΡΦΙΑ
Featured_fb_post3

Το καλοκαίρι, η ύπαιθρος και η θάλασσα  μας υποδέχονται!

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες καταστάσεις οι οποίες είναι ταυτόχρονα και πολύ πιθανές; Στο άρθρο αυτό θα συνοψίσουμε τον τρόπο πρόληψης - αντιμετώπισης των συχνότερων καλοκαιρινών ατυχημάτων για να απολαύσουμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Θερμοπληξία

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να γίνουν απειλητικές ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες όπως βρέφη, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι άνω των 65 αλλά και για τους υγιείς ενήλικες, κυρίως εξαιτίας έντονης άσκησης.

Η θερμοπληξία αποτελεί μια από τις σοβαρότερες ασθένειες και προκαλείται μετά απόπολύωρη έκθεση σε θερμό περιβάλλον

Εκφράζει την ανικανότητα λειτουργίας των μηχανισμών ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματός μας. Έτσι ένα υψηλό φορτίο θερμότητας συσσωρεύεται και δεν αποβάλλεται και η θερμοκρασία του σώματος πολύ γρήγορα μπορεί να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας πολύ σοβαρές επιπλοκές.

Τα σημάδια της θερμοπληξίας είναι ο πολύ υψηλός πυρετός, ταχυκαρδία, πονοκέφαλος, ζάλη και δυσφορία, ναυτία και εμετός, ξηρό-θερμό και ερυθρόδέρμα.

Είναι σημαντική η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η παροχή πρώτων βοηθειών όπως:

 • Μεταφορά σε σκιερό, δροσερό και αεριζόμενο μέρος.
 • Διαβροχή του ασθενούς με χλιαρό νερό ή ντους
 • Κομπρέσα με κρύο νερό ή παγοκύστες σε βουβώνες/μασχάλες

Στόχος είναι η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος κάτω από 38,5 βαθμούς και η παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Μέτρα πρόληψης για αποτροπή περιστατικών θερμοπληξίας

 • Καταναλώνουμε άφθονα υγρά
 • Περιορίζουμε την έκθεση στον ήλιο
 • Περιορίζουμε την έντονη άσκηση
 • Δεν καταναλώνουμε αλκοόλ
 • Ντυνόμαστε με ελαφρύ ρουχισμό
 • Μεριμνούμε για τις ευπαθείς ομάδες καθώς επίσης δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς με παθήσεις του καρδιαγγειακού & ασθενείς που κάνουν χρήση ψυχοτρόπων ή ηρεμιστικών φαρμάκων

Ηλιακό έγκαυμα

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι γνωστό ότι προκαλεί έγκαυμα στο ανθρώπινο δέρμα. Το ηλιακό έγκαυμα αποτελεί ιστική βλάβη που προκαλείται κυρίως από τη UVB και δευτερευόντως από την UVA ακτινοβολία και η σοβαρότητα του είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως η χρονική διάρκεια της έκθεσης, η ώρα, το υψόμετρο, ο τύπος του δέρματος (υψηλότερος κίνδυνος σε ανοιχτόχρωμα δέρματα), η ηλικία (μεγαλύτερη ευαισθησία για βρέφη και παιδία), το υψόμετρο κ.ά.

Το ηλιακό έγκαυμα συνήθως εμφανίζεται στις πρώτες 12-24 ώρες αλλά εάν η έκθεση είναι υπερβολική μπορεί να εμφανιστεί και σε 2-3 ώρες. Στο έγκαυμα ανάλογα και με τη σοβαρότητά του παρατηρούμε από απλό κοκκίνισμα και πόνο στην πάσχουσα περιοχή, έως έντονο κοκκίνισμα με δερματικό οίδημα και φυσαλίδες ενώ σε πολύ σοβαρές και όχι συχνές περιπτώσεις παρατηρούμε γενικευμένες επιπλοκές.

Μέτρα πρόληψης :

 • Παραμονή σε σκιερό, δροσερό περιβάλλον
 • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδιαίτερα για τις ώρες 10 π.μ.-4 μ.μ
 • Αποφυγή έκθεσης στο ήλιο για τα νεογνά
 • Σωστή επιλογή αντηλιακού με ευρύ φάσμα προστασίας τόσο για την UVA όσο και για την UVB ακτινοβολία
 • Σωστή εφαρμογή του αντηλιακού με τακτική επανάληψη, ιδιαίτερα έπειτα από έντονη εφίδρωση ή  κολύμπι και φυσικά με τον κατάλληλο δείκτη προστασίας SPF 30 και άνω.

Μέτρα αντιμετώπισης

Η επιφάνεια του εγκαύματος χρειάζεται διαρκή ενυδάτωση ενώ ανάλογα με τη φύση του εγκαύματος προχωράμε σε αντισηψία και χρησιμοποιούμε είτε κορτιζονούχες κρέμες  για την αντιμετώπιση οιδήματος, είτε όταν υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης αντιβιοτικές κρέμες. Θεωρείται αυτονόητο ότι δεν θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έκθεση στον ήλιο για αρκετές ημέρες και συνίσταται για τον καθένα μας μια ιατρική επίσκεψη κάθε χρόνο για δερματολογική εξέταση καθώς στις περιοχές που παρουσιάζεται βλάβη μελλοντικά αυξάνεται η πιθανότητα καρκινογένεσης. Η περιοχή παραμένει για πολλούς μήνες μετά ευαίσθητη επομένως, κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή αντηλιακού.

Αλλεργίες του καλοκαιριού

Στο πεδίο των αλλεργιών η άνοιξη που κατέχει τα πρωτεία δίνει την σκυτάλη στο καλοκαίρι όπου παρατηρούμε μια σειρά αλλεργικών παθήσεων κάποιες από τις οποίες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορούν να γίνουν απειλητικές ακόμα και για τη ζωή. Οι σημαντικότερες και συχνότερες αλλεργικέςπαθήσεις είναι :

Οι αλλεργικές αντιδράσεις μετά από τσίμπημα (μέλισσα, σφήκα, κουνούπι)

 • Οι τροφικές αλλεργίες οφειλόμενες κυρίως σε τροφές που καταναλώνονται τους θερινούς  μήνες
 • Οι κνιδώσεις – αλλεργικές δερματοπάθειες

Άτομα που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν αλλεργικό σοκ

Έντονα αλλεργικά συμπτώματα μπορούν να εξελιχθούν μέχρι και σε συστηματική αναφυλαξία, αλλεργικό σοκ δηλαδή καθολική κνίδωση, δυσκολία στο αναπνευστικό, πτώση της πίεσης κλπ., το οποίο ως γνωστόν μπορεί να έχει μοιραία κατάληξη, αν δεν προληφθεί και αντιμετωπισθεί εγκαίρως.

Ένας ασθενής που γνωρίζει ότι έχει κίνδυνο να εμφανίσει αλλεργικό σοκ, πρέπει απαραίτητα να φέρει παντού και πάντα μαζί του τα φάρμακα άμεσης αντιμετώπισης, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τον αλλεργιολόγο του, ενώ είναι καθοριστικό να γνωρίζει ο ίδιος και οι συνοδοί του τη χρήση του στυλό αδρεναλίνης σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Αλλεργία στο δηλητήριο των υμενόπτερων (μέλισσας ή σφήκας)

Το τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα προκαλεί συνήθως τοπικά μια μικρή αντίδραση (ερυθρότητα, πόνο και ήπιο οίδημα). Ειδικά για τα ευαισθητοποιημένα άτομα, τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης κρίνονται αναγκαία.

 • ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟ κουτί ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΜΑΖΙ ΣΑΣ!
 • Αποφύγετε ρούχα με έντονα χρώματα
 • Αποφύγετε έντονα αρώματα και καλλυντικά
 • Αποφύγετε να βρίσκεστε κοντά σε χώρους που προσελκύουν σφήκες και μέλισσες
 • Αποφύγετε τη κατανάλωση τροφής ή χυμών στην εξοχή
 • Κάντε τις κηπουρικές εργασίες πάντα με γάντια, καπέλο και μακριά ρούχα
 • Για τους μοτοσικλετιστές προτείνεται η αποφυγή οδήγησης με ανοικτό κράνος
 • Ιδιαίτερη προσοχή τις απογευματινές ώρες καθώς τα υμενόπτερα είναι πιο επιθετικά.

Τροφική αλλεργία

Οι πλειονότητα των τροφικών αλλεργιών το καλοκαίρι προκαλούνται από θαλασσινά (ψάρια, οστρακοειδή ) και από φρούτα. Η αντίδραση κυμαίνεται από απλή φαγούρα στο στόμα και χείλη μέχρι το αλλεργικό σοκ. H καλύτερη προφύλαξη σε αυτή την περίπτωση είναι η πρόληψη, δηλαδή δεν καταναλώνουμε την τροφή που έχει διαπιστωθεί ευαισθησία.

Αλλεργικές δερματοπάθειες - κνίδωση

Κνίδωση ονομάζουμε ένα παροδικό δερματικό εξάνθημα που εμφανίζεται με τη μορφή ανάγλυφων βλαβών (πομφοί ή οι γνωστές «καντήλες») που παρουσιάζουν κοκκίνισμα και φαγούρα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες συχνότερα απαντάμε φυσικές κνιδώσεις που προκαλούνται από τον ήλιο (κατά κύριο λόγο), το ψυχρό ερέθισμα (απαντάται το καλοκαίρι από τη χαμηλή θερμοκρασία της θάλασσας και οφείλεται στην μεταβολή της θερμοκρασίας του σώματος) αλλά και φωτοδερματίτιδες που προκαλούνται από το συνδυασμό της ηλιακής έκθεσης και την χορήγηση φαρμάκων είτε τοπική είτε από το στόμα αλλά και από διάφορα προϊόντα τοπικής εφαρμογής μη φαρμακευτικά.

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη για τα άτομα που είναι ευαίσθητα και έχουν γνώση

Για περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά μια τέτοια αλλεργική αντίδραση, πάντα με τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού μας, χρησιμοποιούμαι είτε τοπικά κορτικοειδή, είτε αντιισταμινικά τα οποία και καλό είναι να έχουμε μαζί μας στο κουτί Ά Βοηθειών.

Γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι

Η γαστρεντερίτιδα είναι φλεγμονή του εντέρου που εκδηλώνεται με έμετο, κοιλιακό πόνο, κεφαλαλγία, πυρετό, διάρροια και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ευνοούν την ανάπτυξη λοιμογόνων παραγόντων. Οι γαστρεντερίτιδες είναι είτε ιογενούς είτε βακτηριακής προέλευσης (νερό ή τρόφιμα). Καθοριστικός παράγοντας για την αποφυγή της νόσου είναι η πρόληψη!

Οι πιο βασικές συμβουλές πρόληψης είναι :

 • Να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής
 • Να καταναλώνετε ασφαλή τρόφιμα και νερό
 • Σε περίπτωση ταξιδιού σε χώρες υψηλού κινδύνου, πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα (κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, αποφυγή κατανάλωσης ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων τροφίμων κ.ά.)

Για την αποφυγή μετάδοσης (για όσο διαρκούν τα συμπτώματά και για δυο ακόμα ημέρες):

 • Αποφυγή χειρισμού τροφίμων
 • Αποφυγή χώρων με συνωστισμό
 • Αποφυγή χώρων που φιλοξενούνται ευπαθή άτομα όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας κτλ.

Η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται κατά περίπτωση με την καθορισμένη φαρμακευτική αγωγή από τον γιατρό.

Τσιμπήματα

Τσούχτρα

Πρόκειται στην ουσία για επαφή και όχι τσίμπημα με ισχυρό πόνο που όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και αντιμετώπιση. Τα πλοκάμια που προσκολλώνται στο δέρμα περιέχουν χιλιάδες κύστες οι οποίες με την σειρά τους αν διανοιχτούν απελευθερώνουν ισχυρές τοξίνες και υπάρχει ενδεχόμενο επιπλοκών. Ο τρόπος αφαίρεσης των πλοκαμιών χρειάζεται προσεκτικό χειρισμό :

 • Φοράμε πάντα γάντια
 • Δεν ρίχνουμε νερό
 • Δεν εφαρμόζουμε πάγο
 • Καλύπτουμε τα πλοκάμια με άμμο ή χώμα
 • Η "κρούστα" που δημιουργείται αφαιρείται με προσοχή ξύνοντάς την με ένα αιχμηρό αντικείμενο.

Το επόμενο βήμα μετά την αφαίρεση είναι να αντιμετωπίσουμε τον πόνο ενδεχομένως με ένα παυσίπονο και την φλεγμονή τοπικά με μια αλοιφή. Αν παρουσιαστούν επιπλοκές αναζητούμε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Αχινός

Στη Μεσόγειο δεν υπάρχουν δηλητηριώδη είδη. Η εισχώρηση των αγκαθιών στο δέρμα έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο, τον ερεθισμό και πιθανώς αργότερα την ανάπτυξη κοκκιωμάτων. Πάντα προσπαθούμε προσεκτικά με τσιμπιδάκι να βγάλουμε τα αγκάθια χωρίς να τα σπάσουμε. Επιθέματα με ξίδι βοηθούν καθώς διαλύεται το ανθρακικό ασβέστιο των αγκαθιών.

Έντομα

Τα πιο συνηθισμένα τσιμπήματα προκαλούνται από μέλισσες, σφήκες, κουνούπια, μύγες και κοριούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλούν δερματικές αντιδράσεις φλεγμονώδεις και/ή αλλεργικές, ενώ αποτελούν ένα συνηθισμένο τρόπο μετάδοσης πολλών συστηματικών και παρασιτικών λοιμώξεων. Στο σημείο του τσιμπήματος παρατηρούμε την εμφάνιση εξανθήματος με έντονη φαγούρα και μερικές φορές πόνο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν συστηματικά συμπτώματα από ήπια έως σοβαρά (αλλεργικό σοκ), τα οποία έχουμε αναφερθεί πιο πάνω πως αντιμετωπίζονται.

Μέτρα πρόληψης

 • Αποφυγή επαφής με αρθρόποδα
 • Εφαρμογή εντομοκτόνων
 • Εφαρμογή προληπτικών προστατευτικών μέτρων (δικτυωτά πλέγματα, κατάλληλα ενδύματα κ.ά.).

Αντιμετώπιση:

 • Τοπικά αφαιρούμε το κεντρί εάν έχει μείνει
 • Εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων και αντιισταμινικών αλοιφών
 • Τοπικά κορτικοστεροειδή χορηγούμενα για σύντομο χρονικό διάστημα σε έντονες κνησμώδεις φλεγμονώδεις βλάβες.
 • Επί έντονου κνησμού μπορεί να χορηγηθεί αντιισταμινικό

Τέλος αφού ξεσκονίσαμε τις γνώσεις μας, δεν παραλείπουμε δυο πολύ βασικά πράγματα

 1. Το κουτί πρώτων βοηθειών προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός
 2. Σε όποια περιοχή βρισκόμαστε, ενημερωνόμαστε για την κοντινότερη δομή παροχής ιατρικών υπηρεσιών (νοσοκομείο, κέντρο υγείας κλπ.)

Κείμενο: Πανόπουλος Πάρης, Φαρμακοποιός φαρμακείου – μέλους Advance, Πανόπουλος Κ. – Πανόπουλος Π. ΟΕ., Αχαρνές

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ομορφιά

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα