ΟΜΟΡΦΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured_eating-disorder

Ακόμα και όταν επέρχεται κορεσμός μετά από ένα γεύμα, βρίσκουμε χώρο για επιδόρπιο. Νέα έρευνα μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει γιατί ακολουθούμε το ‘φαγητό ευχαρίστησης’ έχοντας ήδη λάβει αρκετές θερμίδες για τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όταν τρώμε για ευχαρίστηση, ο οργανισμός απελευθερώνει χημικές ουσίες που προκαλούν αίσθημα ανταμοιβής και αυτό μπορεί ενδεχομένως να οδηγεί σε μεγάλη κατανάλωση φαγητού, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Dr. Palmiero Monteleone, από το University of Naples SUN στην Ιταλία, δήλωσε ότι η κατανόηση των φυσιολογικών μηχανισμών πίσω από τη συγκεκριμένη διατροφική συμπεριφορά έριξε λίγο φως στην επιδημία της παχυσαρκίας.

Ερευνητές εστίασαν σε 8 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 21 έως 33 ετών, που είχαν κορεσμό. Έλαβαν την αγαπημένη τους τροφή και αργότερα μια λιγότερο εύγεστη τροφή ίσης θερμιδικής και διατροφικής αξίας.
Οι ερευνητές μέτρησαν, περιοδικά, επίπεδα δυο ουσιών που εμπλέκονται στο σύστημα επιβράβευσης του οργανισμού, το 2-AG και τη γρελίνη. Ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα στο αίμα των συγκεκριμένων ουσιών αύξαναν όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τις αγαπημένες τους τροφές αλλά όχι όταν κατανάλωναν λιγότερο εύγευστες τροφές.

Η αύξηση υποδεικνύει γιατί όταν τρώμε για ευχαρίστηση είναι περισσότερο πιθανό να προτιμήσουμε ένα κομμάτι κέικ παρά μια μερίδα μπρόκολο. Η συγκεκριμένη αύξηση υποδεικνύει ότι το σύστημα επιβράβευσης ξεπερνά το σήμα του οργανισμού ότι έχουν καταναλωθεί αρκετά για να ανακτηθεί ενέργεια, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Monteleone δήλωσε ότι η κατανάλωση τροφών για ευχαρίστηση μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει δυνατά την υπερκατανάλωση σε ένα περιβάλλον όπου οι πολύ εύγευστες τροφές είναι πάντα παρούσες και συμβάλλουν στην άνοδο της παχυσαρκίας.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.’

Πηγές: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ομορφιά & Διατροφή

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα