ΟΜΟΡΦΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured_man_upset_at_1_200_fish_dish_at_rws-topimage

Νέα Υόρκη - Οι άνθρωποι που τρώνε συχνά ψάρι, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα κινεζική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Medicine.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τζιε Λιάνγκ του Νοσοκομείου Σιτζίνγκ, έκαναν συγκριτική αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) 41 δημοσιευμένων μελετών από όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, σκανδιναβικές χώρες κ.α.), οι οποίες δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1990 και 2011 και μελέτησαν τη σχέση κατανάλωσης ψαριού και καρκίνου.

«Τα ευρήματα της μετα-ανάλυσης δείχνουν ότι η κατανάλωση σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τον καρκίνο του εντέρου», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Κατά μέσον όρο, η τακτική κατανάλωση ψαριού μειώνει κατά 12% τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και αυτό αφού προηγουμένως έχουν απομονωθεί άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η προχωρημένη ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος (βασική αιτία γι' αυτή τη μορφή του καρκίνου), το οικογενειακό ιστορικό κ.α.

Η κατανάλωση ψαριού έχει μεγαλύτερη προστατευτική δράση στο κατώτερο μέρος του παχέος εντέρου (το ορθόν) σε σχέση με το ανώτερο (το κόλον). Όσοι τρώνε περισσότερα ψάρια, έχουν κατά 21% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο ορθόν σε σχέση με όσους τρώνε το λιγότερα. Αντίστοιχα, η διαφορά του οφέλους είναι πολύ μικρότερη στην περίπτωση του καρκίνου στο κόλον (μόνο 4%).

Η μελέτη εστιάστηκε κυρίως στην ευεργετική δράση του φρέσκου ψαριού, αν και δεν ήταν σε θέση να επισημάνει συγκεκριμένα είδη ψαριών που είναι πιο ωφέλιμα για το έντερο. Από την άλλη, κατά τον Δρ Λιανγκ, παίζει ρόλο ο τρόπος μαγειρέματος, καθώς π.χ. τα ψητά (στα κάρβουνα) ψάρια μπορεί τελικά να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Η ωφέλιμη δράση των ψαριών πιθανώς προέρχεται από τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, ιδίως σε ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες.

Είναι ασαφές σε ποιον βαθμό οι καταναλωτές ωφελούνται εξίσου αν, αντί για ψάρια, παίρνουν απλώς συμπληρώματα διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες τρώνε ψάρια περίπου τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πολύποδες στο έντερο, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις εξελίσσονται σε καρκίνο.

Πηγές: www.pathfinder.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ομορφιά & Διατροφή

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα