ΟΜΟΡΦΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured_atmos

Με έναν ατμομάγειρα μπορείτε να μαγειρέψετε στον ατμό τα περισσότερα τρόφιμα, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη για την υγεία και τη γραμμή σας. Πως όμως θα μαγειρέψετε στον ατμό και τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά ατμομάγειρα;

Το πλεονέκτημα του μαγειρέματος στον ατμό είναι ότι τα τρόφιμα διατηρούν όχι μόνο τη γεύση, αλλά και τα θρεπτικά συστατικά. Τα λαχανικά, για παράδειγμα, διατηρούν καλύτερα τις βιταμίνες τους και κυρίως τις βιταμίνες του συμπλέγματος B, και τη C. Ακόμη ο ατμός είναι ιδανικός και για να μαγειρέψετε ψάρια. Για να μαγειρέψετε στον ατμό έχετε αρκετές επιλογές: Μπορείτε να αγοράσετε κάποιο μεταλλικό διχτάκι που προσαρμόζεται στην κατσαρόλα σας ή ηλεκτρικό ατμομάγειρα. Ακόμη υπάρχουν ατμομάγειρες κατάλληλοι για φούρνο μικροκυμάτων. 

Τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρικού ατμομάγειρα

Οι ηλεκτρικοί ατμομάγειρες αποτελούν την πιο γρήγορη μέθοδο μαγειρέματος στον ατμό. Το νερό βράζει μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, ενώ οι περισσότεροι ατμομάγειρες διαθέτουν και χρονόμετρο που σας επιτρέπουν να θέσετε το μηχάνημα σε λειτουργία και να φύγετε από την κουζίνα. Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο ο ατμομάγειρας θα σας ειδοποιήσει. 

 Τι να προσέξετε κατά την αγορά:

1. Εξετάστε τον τρόπο μαγειρέματος

Ορισμένοι ατμομάγειρες μαγειρεύουν στέλνοντας τον ατμό από κάτω προς τα πάνω. Αυτό σημαίνει ότι τα φαγητά που τοποθετούνται στο πάνω μέρος του μηχανήματος, θα πάρουν μυρωδιές από τα φαγητά που βρίσκονται από κάτω. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, αν συνηθίζετε να μαγειρεύετε πολλά και διαφορετικά φαγητά στον ατμομάγειρα, επιλέξτε ατμομάγειρα που μαγειρεύει στέλνοντας τον ατμό μέσα από τρύπες σε όλες τις πλευρές, ώστε σε κάθε επίπεδο τα τρόφιμα να μαγειρεύονται χωριστά. 

2. Ελέγξτε το υλικό

Προτού επιλέξετε ατμομάγειρα καλό είναι να ελέγξετε το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένος. Αποφύγετε, για παράδειγμα, το πλαστικό γιατί σπάει εύκολα, καθαρίζεται δύσκολα και αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τα βακτήρια, ενώ στις υψηλές θερμοκρασίες είναι δυνητικά επικίνδυνο για την υγεία μας καθώς απελευθερώνει επικίνδυνες τοξικές ουσίες. 

3. Δώστε βάση στις ποσότητες 

Προτού αγοράσετε ατμομάγειρα σκεφτείτε τις ποσότητες φαγητού που θα χρειάζεται να μαγειρεύετε. Αν μαγειρεύετε μόνο για τον εαυτό σας ή για δύο άτομα, επιλέξτε κάποιο μικρότερης ισχύος και μεγέθους μηχάνημα ώστε να μην σπαταλάτε ενέργεια χωρίς λόγο και για να μην πιάνει χώρο στην κουζίνα σας. Αν μαγειρεύετε μεγάλες ποσότητες, για όλη την οικογένεια θα χρειαστείτε ένα μεγαλύτερο και πιο δυνατό μηχάνημα. 

4. Προσοχή στους χρόνους 

Τα λαχανικά μαγειρεύονται ανάλογα με το είδους τους σε διαφορετικούς χρόνους. Εξετάστε αν επιθυμείτε να αγοράσετε έναν ατμομάγειρα που ετοιμάζει γρήγορα όλα τα φαγητά, θα είναι όμως περισσότερα watt και θα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια ή έναν ατμομάγειρα που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια (θα είναι δηλαδή λιγότερα watt), αλλά θα πρέπει να περιμένετε περισσότερη ώρα για να ετοιμαστεί το φαγητό.

Πηγή: pathfinder.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ομορφιά & Διατροφή

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Προστατεύω τον εαυτό μου .. τι σημαίνει αυτό για τις ημέρες που διανύουμε;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα