ΟΜΟΡΦΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured_xortofagoi

Η χορτοφαγία χαρακτηρίζεται ως μια διατροφική συμπεριφορά των τελευταίων ετών που όμως, αφορά ένα συνεχώς αυξανόμενο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους στρέφονται καθημερινά στην αποκλειστική κατανάλωση φυτικών τροφών. Παρά το γεγονός ότι, πλέον, είναι κοινώς αποδεκτό πως η χορτοφαγική διατροφή είναι ασφαλής για όλα τα στάδια της ζωής, είναι απαραίτητο να τονιστεί πως αυτό προϋποθέτει ένα σωστό, ισορροπημένο και καλά σχεδιασμένο διαιτολόγιο, ώστε να παρέχονται στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, προκειμένου να αποφευχθεί κάποια πιθανή διατροφική έλλειψη.

Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η κατανάλωση σε καθημερινή βάση ορισμένων ομάδων τροφίμων, όπως είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά.

 Είδη χορτοφάγων 

Σύμφωνα με τους διεθνείς χορτοφαγικούς οργανισμούς, ως χορτοφάγος ορίζεται ‘’όποιος δεν καταναλώνει κόκκινο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και όλα τα υποπροϊόντα τους, ανεξάρτητα από το αν καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά’’.

Υπάρχουν τρία είδη χορτοφάγων.

1.Γαλακτο-αβγό-χορτοφάγοι

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όσοι αποκλείουν από την διατροφή τους το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και τα θαλασσινά αλλά εξακολουθούν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά.

2.Γαλακτο-χορτοφάγοι

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όσοι αποκλείουν από την διατροφή τους το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά αλλά εξακολουθούν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

3.Αυστηρά χορτοφάγοι ή vegans

Σε αυτή την ομάδα χορτοφάγων αποκλείονται όλες οι ζωικές τροφές καθώς επίσης και τα παράγωγα τους.

 TOP 10 συμβουλές για ασφαλή χορτοφαγία

 1.Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη αποτελεί δομικό συστατικό των κυττάρων του οργανισμού και είναι απαραίτητη για την διατήρηση της καλής υγείας των οστών, των μυών, των μαλλιών και του δέρματος.

Καλές εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης είναι τα όσπρια, το τυρί, το κασέρι, το ρύζι, τα προϊόντα σόγιας, το γιαούρτι, το αβγό, το σουσάμι, το ταχίνι και οι ξηροί καρποί.

2.Σίδηρος

Ο σίδηρος υπάρχει σε δύο μορφές στα τρόφιμα: τον αιμικό και τον μη αιμικό. Ο αιμικός σίδηρος υπάρχει στο κρέας ενώ ο μη αιμικός υπάρχει στις φυτικές τροφές. Επειδή ο μη αιμικός σίδηρος δεν απορροφάται το ίδιο με τον αιμικό, είναι σημαντικό για τους χορτοφάγους να ενισχύουν την απορρόφηση του καταναλώνοντας ταυτόχρονα τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.

Καλές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, το σπανάκι, τα αποξηραμένα βερίκοκα και δαμάσκηνα, οι σταφίδες, οι ξηροί καρποί, η μαύρη σοκολάτα και τα δημητριακά.

3.Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C αυξάνει έως και τέσσερις φορές την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή (φράουλες, πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια κ.ά), το μπρόκολο, το κουνουπίδι και οι πιπεριές.

4.Ασβέστιο

Η πρόσληψη ασβεστίου συμβάλει στην διατήρηση της καλής υγείας των οστών και των δοντιών. Είναι σημαντικό να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 8 μερίδες τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο.

Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα αποξηραμένα φρούτα, το γάλα σόγιας, το σουσάμι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο και τα αμύγδαλα.

5.Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D ή αλλιώς όπως ονομάζεται ''η βιταμίνη του ήλιου'', παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό όταν εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία και είναι σημαντική για τον οργανισμό επειδή αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη D καλύπτονται με συμπληρώματα διατροφής ή με δεκαπεντάλεπτη έκθεση στον ήλιο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

6.Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται μόνο σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως είναι το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε Β12 για τους χορτοφάγους μπορεί να γίνει με συμπληρώματα διατροφής ή και με την κατανάλωση εμπλουτισμένων τροφίμων, όπως είναι το γάλα σόγιας και τα δημητριακά.

7.Ω3 λιπαρά οξέα

Τα Ω3 λιπαρά οξέα ή αλλιώς ‘’καλά λιπαρά’’, είναι γνωστά επειδή μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα και προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα κυριότερα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι το EPA, το DHA και το ALA. Τα δύο πρώτα βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί κ.ά) ενώ το ALA βρίσκεται κυρίως σε φυτικές τροφές όπως είναι οι ξηροί καρποί.

8.Superfoods

Στην διατροφή ενός χορτοφάγου είναι σημαντικό να υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροφίμων και να συμπεριλαμβάνονται και οι λεγόμενες θαυματουργές τροφές ή suprfoods, οι οποίες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Οι πιο γνωστές είναι το ρόδι, το σκόρδο, η κανέλα, το ιπποφαές, η σπιρουλίνα, ο κρόκος και το μύρτιλο.

9.Τρόπος μαγειρέματος

Είναι σημαντικό ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύονται τα τρόφιμα να μην καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες τους. Για τα λαχανικά ο ασφαλέστερος τρόπος μαγειρέματος είναι στον ατμό.

10.Αιματολογικές εξετάσεις

Όλες οι ομάδες χορτοφάγων θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε αιματολογικές εξετάσεις ώστε να διαγνωσθεί οποιαδήποτε διατροφική έλλειψη.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ομορφιά & Διατροφή

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Προστατεύω τον εαυτό μου .. τι σημαίνει αυτό για τις ημέρες που διανύουμε;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα