ΟΜΟΡΦΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured_milk

Ένα διατροφικό προϊόν, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και το οποίο κυκλοφορεί επίσημα, μετά από απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ασφαλώς το γάλα γαϊδούρας.

Το συγκεκριμένο γάλα ακολουθεί πλέον και στη χώρα μας συγκεκριμένες προϋποθέσεις παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης, μαζί με τα άλλα γάλατα ιπποειδών και έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, κυρίως λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου το γάλα αυτό μπορεί, μετά την ειδική επεξεργασία να κυκλοφορεί ως παστεριωμένο γάλα, γάλα υψηλής παστερίωσης, συμπυκνωμένο ή γάλα σε σκόνη.

Το συγκεκριμένο γάλα, που είναι γνωστό εδώ και αιώνες, μέσα από αναφορές του όπως για παράδειγμα σε καλλυντικά που χρησιμοποιούσε η Κλεοπάτρα, στην Αρχαία Αίγυπτο, και η αδελφή του Ναπολέοντα, έχει γίνει μία ιδιαίτερα ακριβή διατροφική επιλογή μετά από πολλές επιστημονικές μελέτες που ανέδειξαν τη διατροφική του αξία. Το γάλα γαϊδούρας είναι πλούσια πηγή βιταμινών όπως A, B1, B2, C και Ε, ενώ επίσης προσφέρει μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Οι πρωτεΐνες του περιέχουν πάνω από 40% των απαραίτητων αμινοξέων και συμμετέχουν στη διατήρηση της μεταβολικής δραστηριότητας των κυττάρων, καθώς και στη σύνθεση κολλαγόνου, κερατίνης και ελαστίνης, που το καθιστά σημαντικό συστατικό καλλυντικών για δέρμα και μαλλιά. Είναι γνωστή άλλωστε η ευεργετική του δράση σε δερματικές παθήσεις και στην αναζωογόνηση του δέρματος.

Συγκρινόμενο με τα άλλα γνωστά γάλατα το γάλα έχει χαμηλότερες πρωτεΐνες, πολύ χαμηλό λίπος (0.3-1.8%) και υψηλότερη λακτόζη, στοχείο που το κάνει να μοιάζει με το μητρικό γάλα. Η αναλογία καζεΐνης προς πρωτεΐνες ορού γάλακτος (whey proteins) είναι ενδιάμεσες του μητρικού και του αγελαδινού γάλακτος. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία είναι ένας τύπος γάλακτος που συνδέεται με παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, την αντιμετώπιση αλλεργιών και φλεγμονωδών νόσων.

Πηγή: healthierworld.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ομορφιά & Διατροφή

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα