ΟΜΟΡΦΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured_face

Με τον όρο ‘’ξηρό δέρμα’’ εννοούμε το δέρμα που από τη φύση του είναι λεπτό και δεν περιέχει λιπαρές προστατευτικές ουσίες, κάτι που οφείλεται στην έλλειψη σμηγματογόνων αδένων.  Πρόσθετοι περιβαλλοντικοί παράγοντες ξηρότητας της επιδερμίδας είναι ο τρόπος ζωής του ατόμου, ο αέρας, ο ήλιος, ο καπνός, το air condition  και τέλος, η γήρανση του δέρματος.

Χαρακτηριστικά του ξηρού δέρματος αποτελούν η τραχύτητα της επιδερμίδας, η υπερκεράτωση, η απώλεια της ελαστικότητας και η ελαττωμένη ταχύτητα αναπαραγωγής των κερατινοκυττάρων.

ΞΗΡΟΤΗΤΑ

Στο ξηρό δέρμα, κλινικά, είναι εμφανής η έλλειψη ενυδάτωσης λόγω του ότι στερείται λιπιδίων στην επιφάνεια του, από τη γέννησή του. Παρουσιάζει μείωση του σμήγματος, συχνό ξεφλούδισμα και κόκκινα σημάδια, καθώς και τάση για λεπτές γραμμές και ρυτίδες, κυρίως γύρω από τα μάτια και το στόμα. Δίνει την εντύπωση πως το πρόσωπο είναι ‘’χάρτινο’’. Υπάρχει, επίσης, η αίσθηση πως το δέρμα ‘’τραβάει’’, ιδιαίτερα μετά τον καθαρισμό, και έχει άγρια υφή.

Η φροντίδα του είναι εύκολη και ξεκινά με τον απαιτούμενο καθαρισμό με γαλάκτωμα πλούσιο σε ενυδατικά συστατικά και τονωτική λοσιόν, ενώ η χρήση ενυδατικής κρέμας πρωί και βράδυ κρίνεται απαραίτητη.

  • Η πολύ συχνή χρήση νερού πρέπει να αποφεύγεται, αφού μπορεί να μεταβάλει την απλή ξηρότητα του δέρματος σε δερματοπάθεια, δηλαδή  αφυδάτωση.
  • Το σαπούνι μπορεί να αντικατασταθεί με κρέμες καθαρισμού.
  • Η λοσιόν που θα ακολουθήσει δεν πρέπει να περιέχει αλκοόλ.
  • Η σύνθεση των κρεμών πρέπει να είναι τέτοια ώστε να ελαττώνουν την τραχύτητα της επιδερμίδας, να έχουν δυνατότητα διείσδυσης στις στιβάδες του δέρματος, να μπορούν να απλωθούν ομοιόμορφα, να προσθέτουν λάμψη στην επιδερμίδα, ευλυγισία και ελαστικότητα, χωρίς να γυαλίζουν.
  • Για βαθιά τόνωση της επιδερμίδας, είναι απαραίτητη η ενυδατική μάσκα καθαρισμού, πλούσια σε βιταμίνες και επιπλέον peeling μια φορά την εβδομάδα.

ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ

Από την άλλη, η αφυδατωμένη επιδερμίδα χαρακτηρίζεται από την έλλειψη νερού από τα κύτταρα, η οποία μπορεί να οφείλεται στην έκθεση στον ήλιο, στη διατροφή, αλλά και στην ελλιπή περιποίηση της επιδερμίδας. Το αφυδατωμένο δέρμα έχει ‘’στεγνή’’ και μαραμένη όψη. Στην αφή είναι τραχύ και εμφανίζεται, συχνά, σαν να είναι καλυμμένο με μια λεπτή πούδρα.

  • Το μυστικό για τη φροντίδα της αφυδατωμένης επιδερμίδας είναι η ενυδάτωση του οργανισμού από μέσα, με την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και μεγάλης ποσότητας νερού (οπωσδήποτε 8 ποτήρια την ημέρα), ενώ καλό είναι να αποφεύγονται η καφεΐνη και το αλκοόλ.
  • Επίσης, η χρήση ενυδατικών προϊόντων και ο καθαρισμός της επιδερμίδας με peeling μια φορά την εβδομάδα, θεωρούνται απαραίτητα.
  • Θα πρέπει να αποφεύγονται τα σκληρά σαπούνια ενώ συστήνεται η χρήση μια κρέμα πλούσια σε ενυδατικούς παράγοντες κάθε βράδυ,.
  • Τέλος,  δεν πρέπει να ξεχνάμε και την απαραίτητη προστασία από τον ήλιο με την χρήση αντιηλιακών προϊόντων με υψηλό δείκτη προστασίας.

Κείμενο :ΣΤΑΦΥΛΑΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ-ΜΕΛΟΥΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ADVANCE, ΧΡ.ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ, ΜΥΚΟΝΟΣ

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ομορφιά & Διατροφή

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα