ΟΜΟΡΦΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured_care4

Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν και για ακόμη μια φορά αγχωνόμαστε για να αποκτήσουμε το τέλειο σώμα σε χρόνο dt.

Ωστόσο, δε θα πρέπει να αφήσουμε να μας καταβάλει ο πανικός για αποτοξίνωση και μονοφαγία, προκειμένου να επιτύχουμε γρήγορη απώλεια βάρους.

Αντίθετα, βασικές μας προτεραιότητες είναι να εφαρμόσουμε μία διατροφή, η οποία θα στοχεύει στα παρακάτω:

Ενυδάτωση της επιδερμίδας, εφόσον οι υψηλές θερμοκρασίες και η συνεχής έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι αποτελούν αίτια αφυδάτωσης του οργανισμού μας. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η επαρκής πρόσληψη υγρών συμβάλλει σημαντικά και στο αδυνάτισμα. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%, ενώ η κατανάλωση 1.5 λίτρου νερού ημερησίως μπορεί να αυξήσει την ημερήσια δαπάνη ενέργειας κατά 48 θερμίδες. Αντίθετα, η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της παχυσαρκίας. Αυτό γιατί στην προσπάθεια του σώματος να αντιμετωπίσει την ανεπαρκή παρουσία υγρών αναζητά την πρόσληψη λιπαρής τροφής, αφού ο μεταβολισμός των λιπών αποδίδει αρκετά μεγάλη ποσότητα νερού συγκριτικά με το μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Ωστόσο, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα: «Με ποιον τρόπο μπορώ να ενυδατώσω ικανοποιητικά τον οργανισμό μου».  Η αλήθεια είναι ότι το νερό δεν αποτελεί το μόνο υγρό για την ενυδάτωση του οργανισμού. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, όλα τα ροφήματα με καφεΐνη (π.χ. καφές, τσάι, light αναψυκτικά) ή χωρίς (π.χ. γάλα, χυμοί)  συμβάλλουν  στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά. Συγκεκριμένα, η καθημερινή κατανάλωση 3-4 ποτηριών τσάι καλύπτουν το 1/3 των αναγκών του οργανισμού σε υγρά, σε αντίθεση με το κοινό μύθο που αναφέρει ότι το τσάι ή άλλα ροφήματα με καφεΐνη είναι διουρητικά, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση.

Επιπρόσθετα, το καλοκαίρι για να αναπληρώνονται οι απώλειες των υγρών, συνίστανται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε νερό, όπως καρπούζι, πεπόνι, καρότα, μαρούλι, ντομάτα, μπρόκολο, μήλα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και γιαούρτι. Επιπρόσθετα, καλό είναι να καταναλώνουμε αλμυρά σνακ, έτσι ώστε να αναπληρωθούν οι ηλεκτρολύτες που χάνονται δια μέσου του ιδρώτα.

Επιπλέον, οι μυϊκές κράμπες που παρατηρούνται τις ιδιαίτερα θερμές μέρες του καλοκαιριού, επιβάλουν την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε κάλιο: ντομάτες, μπανάνες, πορτοκάλια, σταφίδες, σπανάκι, κόκκινες πιπεριές, βερίκοκα.

Αντίθετα, καλό είναι να αποφεύγονται τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος (γλυκά, κόκκινα κρέατα, σάλτσες, τηγανιτά), μιας και αυξάνουν την παραγωγή θερμότητας κατά το  μεταβολισμό τους.

Προετοιμασία για λαμπερό και ασφαλές μαύρισμα: όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο όχι μόνο δεν μας κάνει καλό αλλά αντίθετα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, λόγω του ότι η υπεριώδης ακτινοβολία ενισχύει την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Έτσι, λίγο πριν αφεθούμε στα χάδια του ήλιου καλό είναι να έχουμε  ενισχύσει τη διατροφή μας με τρόφιμα πλούσια στις αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνη Ε, C, Α) και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β συνδυάζοντας ταυτόχρονα αντιηλιακή προστασία και τόνωση του μεταβολισμού. Τέτοιες είναι: Ντομάτα, καρπούζι, καρότα, σπανάκι, λάχανο, καλαμπόκι, λαχανάκια Βρυξελλών, θαλασσινά, βερίκοκα, ροδάκινα, ψάρια, ακτινίδια, λεμόνια, ξηροί καρποί.

Αποφυγή διατροφικών υπερβολών: το ότι είναι καλοκαίρι δεν συνεπάγεται ότι θα ξεχάσουμε τις καλές διατροφικές συνήθειες και θα ενδώσουμε σε όλους τους γευστικούς πειρασμούς. Είναι πολύ βασικό να ακολουθούμε συχνότητα γευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να διατηρήσουμε ενεργοποιημένο το μεταβολισμό. Επιπλέον, καταναλώνουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες, μιας και όλα συνεισφέρουν στην κάλυψη των θρεπτικών απαιτήσεων, αρκεί να καταναλώνονται σε κανονικές ποσότητες και στη σωστή συχνότητα. Για παράδειγμα, στην ταβέρνα ξεκινάμε με μία μεγάλη σαλάτα και στη συνέχεια βάζουμε μία πιρουνιά από κάθε μεζέ στο πιάτο μας, έτσι ώστε να βλέπουμε πόσο τρώμε και να μην τσιμπολογάμε από τα πιάτα των άλλων. Ακόμα και στην περίπτωση των γλυκών και στο αλκοόλ δε λέμε όχι, αλλά επιλέγουμε εκείνα που έχουν τη μικρότερη επιβάρυνση στον οργανισμό μας. Όσον αφορά στο αλκοόλ, προτιμάμε κρασί ή μπίρα που έχουν λιγότερες θερμίδες και μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Στην περίπτωση του γλυκού επιλέγουμε εκείνα που δεν περιέχουν ζάχαρη. Επιλέξτε για παράδειγμα παγωτό με γεύση Βανίλια με γλυκαντικό φυσικής προέλευσης από εκχύλισμα του φυτού stevia,  το οποίο έχει φυσική γλυκιά γεύση, έχει χαμηλό γλυκαιμικό Δείκτη,  30% λιγότερα λιπαρά και  μόνο 66 θερμίδες ανά μερίδα. Μπορείτε να ενισχύσετε τη διατροφική του αξία με φρέσκα φρούτα. Ένα ακόμη καλοκαιρινό γλύκισμα είναι και το ζελέ χωρίς ζάχαρη, που μπορεί να καλύψει την ανάγκη μας για γλυκό με πολύ χαμηλές θερμίδες. Η περιεκτικότητά του σε λιπαρά είναι μηδενική και η θερμιδική του απόδοση χαμηλή. Έτσι, οι συγκεκριμένες διατροφικές προτάσεις θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας χωρίς να στερηθούμε αγαπημένες γεύσεις.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ομορφιά & Διατροφή

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα