ΟΜΟΡΦΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured_thinkstockphotos-502863061

Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο αποτελεί το βασικό δομικό συστατικό του συνδετικού ιστού. Πρόκειται για μία ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό, αντιπροσωπεύοντας το 30% των συνολικών πρωτεϊνών του. Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για την διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας  των αρθρώσεων, των οστών και των μυών ενισχύοντας τους χόνδρους και αυξάνοντας την οστική πυκνότητα. Επίσης, ενισχύει τους επιδερμικούς ιστούς βελτιώνοντας την όψη και την ελαστικότητα του δέρματος, προλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο από την εμφάνιση έντονων σημαδιών γήρανσης (ρυτίδες).

Ο ρυθμός παραγωγής του κολλαγόνου στο ανθρώπινο σώμα μειώνεται σταδιακά με το πέρας των χρόνων και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση μυοσκελετικών αλλά και αισθητικών βλαβών. Για τους λόγους αυτούς, είναι σημαντικό να αυξάνουμε τα φυσικά επίπεδα κολλαγόνου στον οργανισμό, μέσω της διατροφής ή μέσω της πρόσληψης σκευασμάτων κολλαγόνου .

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

Το κολλαγόνο κυκλοφορεί σε υγρή μορφή (πόσιμο υδρολυμένο κολλαγόνο), σε ταμπλέτες, και σε δερμοκαλλλυντικές κρέμες ή serum. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 10 γραμμάρια.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια ή κίρρωση του ήπατος συστήνεται να μην λαμβάνουν κολλαγόνο.

Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί φυσικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού. Η βασική του λειτουργία είναι να συγκρατεί νερό μέσα στους ιστούς, διατηρώντας τους με αυτόν τον τρόπο ενυδατωμένους. Πιο συγκεκριμένα, ένα γραμμάριο υαλουρονικού οξέως μπορεί να κατακρατήσει μέχρι και έξι λίτρα νερό.

Το υαλουρονικό οξύ αποτρέπει την εσωτερική αφυδάτωση του δέρματος, ενισχύοντας την ελαστικότητα και την σφριγηλότατα της επιδερμίδας. Αποτελεί ισχυρό όπλο ενάντια στην γήρανση της επιδερμίδας και έχει ισχυρές επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες.

Επίσης, παρέχει προστατευτική δράση ενάντια στην οστεοαρθρίτιδα, καθώς αποτελεί συστατικό των χόνδρων λιπαίνοντας τις αρθρώσεις.

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

Το υαλουρονικό οξύ κυκλοφορεί σε ταμπλέτες, ενέσιμα σκευάσματα, σταγόνες και δερμοκαλλυντικές κρέμες ή serum. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 150 – 300 mg υαλουρονικού οξέως (ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση).

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ανάλογα με την προέλευση του το υαλουρονικό οξύ είναι πιθανό να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργίας σε αλλεργικά άτομα.

Κείμενο : Μιχάλης Μαργαριτίδης, Φαρμακοποιός & Μαργαρίτα Μαργαριτίδη, Σύμβουλος διατροφής του Φαρμακείου - Μέλους Δικτύου Advance, Μαργαριτίδης Μιχάλης, Ν. Μουδανιά.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ομορφιά & Διατροφή

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα