ΟΜΟΡΦΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured_fb_post6

Πόσο συχνά ξεκινάτε τη µέρα σας µε κακή διάθεση; Αισθάνεστε νευρικότητα, ευερεθιστότητα, κούραση ή καταφεύγετε σε φαγητά παρηγοριάς και δεν έχετε όρεξη για ερωτική επαφή;

Μέσα στη σύγχρονη καθηµερινότητα, όλοι έχουµε «δικαίωµα» στην κακή διάθεση. Άλλωστε, η ψυχική διάθεση είναι µία πολύπλοκη διανοητική κατάσταση που παρουσιάζει πολλές διακυµάνσεις. Εξαρτάται από βιολογικούς παράγοντες, όπως για παράδειγµα τα επίπεδα νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνης και ντοπαµίνης) στον οργανισµό, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες όπως το φαγητό, ο ύπνος, η άσκηση και το στρες.

Οι γυναίκες είναι τρεις φορές πιο επιρρεπείς στην κακή ψυχική διάθεση από τους άντρες, ένας λόγος παραπάνω, λοιπόν, να χτίσουν µία ισχυρή άµυνα. Για το σκοπό αυτό, διαθέτουν στο «οπλοστάσιό» τους διάφορα συµπληρώµατα διατροφής που βελτιώνουν τη διάθεση, τονώνουν την θετική σκέψη και δίνουν ενέργεια. Μερικά από αυτά είναι:

Βιταµίνες του συµπλέγµατος Β

Οι βιταµίνες Β είναι απαραίτητες για την απελευθέρωση ενέργειας και για την καλή υγεία του νευρικού συστήµατος. Παίρνουν µέρος στη σύνθεση και στην ισορροπία των νευροδιαβιβαστών και είναι αναγκαία συστατικά για την παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαµίνης (κυρίως οι Β6, Β12 και το φολικό οξύ).

Πηγές Β6: πατάτες, µπανάνες, σταφίδες, φακές, τόνος.

Πηγές Β12: τροφές ζωικής προέλευσης συµπεριλαµβανοµένων αυγών, γαλακτοκοµικών, κρεατικών, πουλερικών και ψαριών.

Πηγές φολικού οξέος: φασόλια, πράσινα λαχανικά, εσπεριδοειδή, σιτηρά και κρέας.

Panax ginseng

Το ginseng είναι ένα προσαρµογόνο βότανο µε αντιοξειδωτικές ιδιότητες που µπορούν να εξισορροπήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης και να βελτιώσουν την παραγωγή ενέργειας, την κόπωση, τον γλυκαιµικό έλεγχο και την πνευµατική απόδοση.

Ψευδάργυρος και βιταµίνη D

Ο ψευδάργυρος και η βιταµίνη D υποστηρίζουν την ανάπτυξη των νευρώνων στον εγκέφαλο και µπορούν να µειώσουν σηµαντικά τα συµπτώµατα της κακής διάθεσης.

Πηγές ψευδαργύρου: στρείδια, µοσχάρι, αρνί, κοτόπουλο, αµύγδαλα, φασόλια, σαρδέλες κ.ά.

Ωµέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωµέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν εµφανή επίδραση στα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισµό, ενισχύοντας την παραγωγή αλλά και τη δράση της.

Πηγές: σολοµός, ρέγγα, σαρδέλα, τόνος, σόγια, καρύδια, τσία.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι φιλικά βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας του οργανισµού. Τα περισσότερα κατοικούν στο γαστρεντερικό µας σύστηµα. Τα προβιοτικά φαίνεται να βελτιώνουν τη διάθεση όταν βρίσκονται σε σωστή ισορροπία, ενώ η βακτηριακή δυσβίωση την επηρεάζει αρνητικά.

Πηγές: ζυµωµένα γαλακτοκοµικά προϊόντα, κεφίρ, πρόβειο γιαούρτι.

Αµινοξέα

Αµινοξέα όπως η γλουταµίνη, που βελτιώνει την εντερική διαπερατότητα, η τρυπτοφάνη, που συµβάλλει στη σύνθεση σεροτονίνης και η τυροσίνη, που είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ντοπαµίνης και η θειανίνη, που ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαµίνης, µπορεί να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στη συνολική διάθεση.

Πηγές αµινοξέων: τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως κρεατικά, ψάρια, γαλακτοκοµικά, ξηροί καρποί, σόγια κ.ά.

Επιπλέον συµβουλές

Μειώστε τη ζάχαρη και τα διεγερτικά όπως καφεΐνη, αλκοόλ και τσιγάρο. Προσθέστε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά, ιχθυέλαια και πρωτεΐνες από ψάρι, κρέας, αυγά, φασόλια και φακές. ∆οκιµάστε τη σωµατική άσκηση και αναγνωρίστε τις διατροφικές σας ευαισθησίες π.χ. δυσανεξία στη γλουτένη.

Τα συµπληρώµατα διατροφής µπορεί να έχουν αντενδείξεις και να εµφανίσουν ανεπιθύµητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται µε την καθοδήγηση εξειδικευµένου επιστήµονα υγείας.

Κείμενο :Οικονόμου Ιωάννης – Φαρμακοποιός, INSTAGRAM: @johneconomou91

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ομορφιά & Διατροφή

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα