ΟΜΟΡΦΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured_fb_post9

Όλοι θα έχετε νιώσει πολλές φορές την ανάγκη να φάτε ένα γλυκό. Μην νιώθετε τύψεις! Δεν απαγορεύονται τα γλυκά!

Αυτή είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη ανάγκη ειδικά μετά από μια κουραστική ημέρα ή σε μια πολύ κουραστική και πιεστική καθημερινότητα. Καθώς η αίσθηση της γλυκιάς γεύσης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ευνοείται το αίσθημα της ευχαρίστησης και της χαλάρωσης.

Το πρόβλημα δεν είναι η ανάγκη κατανάλωσης γλυκού αλλά οι λάθος επιλογές που γίνονται καταναλώνοντας γλυκά πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά. Τα γλυκά αυτά προσθέτουν πολλές παραπάνω θερμίδες στο καθημερινό διαιτολόγιο μας - έως και 700 θερμίδες ανά μερίδα - ένα αρκετά μεγάλο νούμερο, αν αναλογιστούμε ότι η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση θερμίδων για έναν μέσο ενήλικα είναι 2000 θερμίδες.

Έύκολες, γλυκές και υγιεινές προτάσεις

Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και γίνετε πιο πρόθυμοι να δοκιμάσετε καινούργιες γεύσεις και καινούργιους διατροφικούς συνδυασμούς, προσθέτοντας τα φρούτα στα γλυκίσματά σας. Τα φρούτα εποχής μπορούν να προσφέρουν λιγότερες και καλύτερης ποιότητας θερμίδες ανά μερίδα, εφοδιάζοντας τον οργανισμό με πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του.

Γιαούρτι με αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα ή βερίκοκα, κανέλα και μέλι

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D και ασβέστιο, συστατικά ευεργετικά για την υγεία των οστών, αλλά και σε προβιοτικά για την καλή λειτουργία του εντέρου. Τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα είναι πλούσια σε:

  • Βιταμίνη K: ιδανική για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών
  • Κάλιο: επίσης για την πήξη του αίματος
  • Φυτικές ίνες: για καλύτερη αίσθηση κορεσμού, μείωση της απορρόφησης χοληστερόλης από το έντερο και καλή λειτουργία του εντέρου.

Μήλο ή μπανάνα στο φούρνο με κανέλα

Το μήλο στο φούρνο αποκτά μια πιο γλυκιά γεύση και χαρίζει στον οργανισμό φυτικές ίνες, βιταμίνη Α - απαραίτητη για την ακεραιότητα της όρασης- βιταμίνη C - ιδανική για ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα και κάλιο - προσφέροντας καλό κορεσμό με μόλις 52 θερμίδες ανά 100 γρ.! Η μπανάνα προσφέρει λίγες περισσότερες θερμίδες από το μήλο ανά 100 γρ. (88 θερμίδες), αλλά είναι πλούσια σε κάλιο και έχει εξαιρετικά γλυκιά γεύση.

Chips μπανάνας

Ξεχάστε τα κλασσικά chips που είναι πλούσια σε αλάτι και λιπαρά! Θα χρειαστείτε μόνο μερικές μπανάνες και λίγο χυμό λεμονιού πλούσιο σε βιταμίνη C για να ετοιμάσετε λαχταριστά chips μπανάνας:

  1. Κόψτε τις μπανάνες σε λεπτές φέτες και τοποθετείστε τις σε χαρτί ψησίματος, ρίχνοντας από πάνω τον χυμό λεμονιού.
  2. Ψήνετε τις μπανάνες για 1 ώρα περίπου, ανάλογα με το πόσο τραγανές τις θέλετε!

Ζελέ light με γεύση φρούτων

Προτιμήστε ένα ελαφρύ ζελέ χωρίς ή με λίγη ζάχαρη! Στην αγορά είναι διαθέσιμα σε διάφορες γεύσεις φρούτων όπως κεράσι, φράουλα, πορτοκάλι και ανανά.

Ψωμί με μέλι και ταχίνι

Το ταχίνι, προερχόμενο από το σουσάμι, αποτελεί μια πολύ θρεπτική εναλλακτική επιλογή, αντικαθιστώντας το βούτυρο και προσφέροντας στον οργανισμό πολλά θρεπτικά συστατικά όπως :

  • Ω-3 λιπαρά οξέα, για καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου και του εντέρου
  • Βιταμίνη Α
  • Ασβέστιο
  • Μαγνήσιο, για καλή νευρομϋική λειτουργία
  • Σίδηρο.

Ελαφριά κρέμα βανίλια με ρόδι

Το ρόδι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (μόλις 66/100γρ.)

Μια πληροφορία για τους λάτρεις του ρόδου: Το ρόδι είναι 3 φορές ισχυρότερο σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί!

Γιαούρτι με ανανά και αμύγδαλα

Αναμιγνύετε καλά το γιαούρτι με λίγο γάλα ώστε να γίνει μια ομοιογενής κρέμα.

Προσθέτετε τον ανανά και ρίχνετε τα αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε:

Φυτικές ίνες

Βιταμίνη E, έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον οργανισμό από πολλές εκφυλιστικές ασθένειες

Μαγνήσιο

Κάλιο

Ασβέστιο

Φώσφορο, για γερά οστά και δόντια

Σίδηρο, αναγκαίος για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης (συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Ο ανανάς αποτελεί μια καλή πηγή βιταμινών Α & C, καθώς επίσης ασβεστίου και φωσφόρου.

Μπάρα δημητριακών με φρούτα και μικρά κομματάκια σοκολάτας

Αποτελεί μια εύκολη επιλογή γλυκού, προσφέροντας μόνο 100 θερμίδες.

Κρέπα φρούτων με γιαούρτι

Τι θα λέγατε για μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική της αγαπημένης κρέπας; Δημιουργήστε μια χρωματική πανδαισία από συνδυασμό φρούτων εποχής. Η διαδικασία απλή:

Ψήνετε την έτοιμη ζύμη για κρέπα

Απλώνετε το γιαούρτι και τοποθετείτε τα φρούτα

Προσθέτετε κανέλα, μοσχοκάρυδο, μέλι και νερό τα οποία, τα έχετε ζεστάνει σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνοντας σιρόπι.

Ρίχνετε το σιρόπι πάνω από την ζύμη και τα φρούτα. Μια αντιοξειδωτική γλυκιά πρόταση με υπέροχες μυρωδιές!

Μους κεράσι

Θα χρειαστείτε λίγα μπισκότα χωρίς ζάχαρη, βούτυρο, γάλα και φυσικά κεράσια που είναι πλούσια σε κάλιο, βιταμίνες C & Α και ασβέστιο. Προτιμήστε την μους κεράσι αντί για την συνηθισμένη μους σοκολάτα και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει!

Γρανίτες με γιαούρτι και κεράσια

Για τον μήνα Μάιο που βγαίνουν τα κεράσια, κρατήστε στο μπλοκ με τις συνταγές σας, μια συνταγή για το ιδανικό παγωτό!

Θα χρειαστείτε μόνο πλήρες γιαούρτι, μέλι και κεράσια χωρίς κουκούτσια. Προσθέστε τα όλα στο μίξερ για να ομογενοποιηθούν. Ρίξτε το μίγμα στις ειδικές θήκες για γρανίτες. Αφήστε τις γρανίτες στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες και… έτοιμες!

Κείμενο : Μίχου Εύη,Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Χολαργού, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ομορφιά & Διατροφή

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα