ΟΜΟΡΦΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured__

Τα άτομα που πλησιάζουν την τρίτη ηλικία μπορούν να μειώσουν έως και 40% τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, λευκό κρέας και κάποια λαχανικά, δείχνει νέα αμερικανική μελέτη.

Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που είχαν συνδέσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, η συγκεκριμένη μελέτη εξετάζει ολόκληρες ομάδες τροφίμων, γεγονός που, κατά τους ερευνητές, δίνει πιο ξεκάθαρη εικόνα, καθώς τα μεμονωμένα συστατικά των τροφών ενδέχεται να δρουν συνεργικά.

Η έρευνα παρακολούθησε 2.148 υγιή άτομα άνω των 65 ετών για μέσο διάστημα 4 χρόνων. Οι εθελοντές κλήθηκαν να αναφέρουν τις διατροφικές τους συνήθειες και κάθε 18 μήνες εξετάζονταν για συμπτώματα της νόσου. Συνολικά 253 εμφάνισαν την ασθένεια στο διάστημα της μελέτης.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος ήταν μικρότερος στους εθελοντές που κατανάλωναν συχνά ελαιόλαδο, πουλερικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, τομάτες, μπρόκολο ή κουνουπίδι, φρούτα και σκούρα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Αντίθετα, ο κίνδυνος φάνηκε να αυξάνεται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, εντοσθίων και πλήρων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ομορφιά & Διατροφή

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα