ΕΥ ΖΗΝ
Featured_pain

Ο πόνος είναι ένα ιδιαίτερα σύνηθες σύμπτωμα που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν, με διαφορετική βέβαια συχνότητα και ένταση. Οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες, οι πόνοι στις αρθρώσεις, τον αυχένα ή τη μέση ταλαιπωρούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ο πόνος συνήθως αντιμετωπίζεται με τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDs, π.χ. ασπιρίνη), είναι γνωστό όμως ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες (αυξημένο κίνδυνο γαστρίτιδας, ελκών κ.λπ.).

Η φύση μπορεί να δώσει μια φυσική λύση για την αντιμετώπιση του πόνου και να εξασφαλίσει αναλγησία που δεν θα συνοδεύεται από παρενέργειες. Η απάντηση της φύσης για την αντιμετώπιση του πόνου είναι το Turmeric.

Το Turmeric είναι ένα βότανο με αναλγητική δράση, η οποία υποστηρίζεται από πολλές μελέτες. Βασικό δραστικό συστατικό του Turmeric είναι η κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδη δράση και συνεπώς μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του πόνου. Για τον λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά και από άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες, πονοκεφάλους ή ινομυαλγία.

Το Turmeric αποτελεί, λόγω της φυτικής του προέλευσης, ιδανικό αντιφλεγμονώδες για τους χορτοφάγους, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν κάποια άλλα συστατικά με αντιφλεγμονώδη δράση, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προέρχονται από ιχθυέλαια (1-6). Η κουρκουμίνη έχει επίσης αντιοξειδωτικές, ηπατοπροστατευτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, για παράδειγμα έναντι του Helicobacter pylori που είναι υπεύθυνο για τα έλκη στομάχου.

Σημαντικό για τη μείωση του πόνου θεωρείται και το αμινοξύ D-φαινυλαλανίνη. Η D-φαινυλαλανίνη αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου (καρβοξυπεπτιδάση Α) που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση των ενδορφινών. Οι ενδορφίνες (ενδογενείς μορφίνες) είναι ουσίες που παράγονται στο σώμα μας και συγκεκριμένα από τον εγκέφαλο και μας προσφέρουν αναλγησία και αίσθηση ευφορίας.

Ουσιαστικά οι ενδορφίνες είναι οι σωματικοί παράγοντες ανακούφισης του πόνου και δρουν μπλοκάροντας τη μετάδοση του σήματος του πόνου στο νευρικό σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η  L-φαινυλαλανίνη μπορεί, μέσω της εμπλοκής της στη σύνθεσης ενός νευροτροποποιητή (phenylethylamine), να συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης, και γι’ αυτό συχνά στα συμπληρώματα διατροφής η D-φαινυλαλανίνη συνδυάζεται με την L-φαινυλαλανίνη.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ευ Ζην

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα