ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Featured_sophie-nose

Σκύλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές.

Όπως σημειώνουν στο περιοδικό ‘European Respiratory journal’, ανακάλυψαν ότι εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν έναν όγκο στο 71% των ασθενών.

Ωστόσο’ οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποια χημική ουσία ανιχνεύουν οι σκύλοι, που είναι αυτό που πρέπει να γνωρίζουν ώστε να αναπτύξουν διαγνωστικό τεστ.

Για πρώτη φορά υποδείχτηκε ότι οι σκύλοι μπορούν να ‘μυρίσουν’ τον καρκίνο το 1989 και επόμενες έρευνες έδειξαν ότι μπορούν να εντοπίσουν ορισμένα είδη καρκίνου όπως του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, του εντέρου και του μαστού.

Εικάζεται ότι οι όγκοι παράγουν πτητικές χημικές ουσίες που μπορεί να ανιχνεύσει ένας σκύλος.

Ερευνητές εκπαίδευσαν 4 σκύλους για να εντοπίσουν τον καρκίνο του πνεύμονα.

Εξετάστηκαν 3 ομάδες ασθενών. 110 υγιείς άνθρωποι, 60 με καρκίνο του πνεύμονα και 50 με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Όλοι ανέπνευσαν σε δοκιμαστικούς σωλήνες τους οποίους μύρισαν ο σκύλοι και κάθισαν μπροστά σε αυτούς στους οποίους εντόπισαν οσμές καρκίνου του πνεύμονα.

Επιτυχία σημειώθηκε στο 71% των περιπτώσεων. Οι ερευνητές έδειξαν ότι οι σκύλοι δεν συνέχεαν χημικές ουσίες που συνδέονται με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή το κάπνισμα.

Ο Dr Thorsten Walles, από το Schillerhoehe Hospital, δήλωσε ότι στην αναπνοή ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα πιθανόν υπάρχουν διαφορετικές χημικές ουσίες και η ισχυρή όσφρηση του σκύλου μπορεί να εντοπίσει τη διαφορά σε αρχικό στάδιο της νόσου. Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την παρουσία σταθερού δείκτη για καρκίνο πνεύμονα.

Καθώς δεν είναι πιθανό οι σκύλοι να αποτελέσουν ‘βοηθούς’ τον γιατρών, οι ερευνητές εργάζονται σε ‘ηλεκτρονικές μύτες’ που θα μπορούσαν να εντοπίσουν την ίδια χημική ουσία με τους σκύλους. Ωστόσο η ουσία δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.

Πηγές: European Respiratory journal, www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρκίνος

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα