ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Featured_blood-samples-001

Τα περιστατικά καρκίνου του στόματος και του λαιμού εμφανίζονται αυξημένα, διεθνώς, τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται κυρίως στη μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ο ευρέως εξαπλωμένος ιός HPV είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος και μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο των γεννητικών οργάνων. Οι αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά έχουν ευνοήσει την εξάπλωση του συγκεκριμένου ιού και, κατά συνέπεια, των στοματικών καρκίνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Μάουρα Γκίλισον του πολιτειακού πανεπιστημίου του Οχάιο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας «Journal of Clinical Oncology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ανέλυσαν, σε βάθος 20ετίας, καρκινικούς ιστούς από δείγματα που πήραν από 271 ασθενείς με καρκίνους στο στόμα (στο πίσω μέρος της γλώσσας, στις αμυγδαλές, στο πάνω μέρος της στοματικής κοιλότητας), καθώς επίσης στο φάρυγγα και το λάρυγγα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, με το πέρασμα των χρόνων, η παρουσία του ιού HPV στα δείγματα του καρκινικού ιστού ήταν όλο και πιο συχνή. Με βάση αυτά τα πορίσματα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι στοματικοί καρκίνοι που οφείλονται στον ιό, πλήττουν πλέον περίπου 26 άτομα ανά ένα εκατομμύριο του πληθυσμού, έναντι μόνο οκτώ το 1988.

Η καθηγήτρια Τίνα Νταλιάνη του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης συμφώνησε ότι η αύξηση στους στοματικούς καρκίνους «οφείλεται σε μια επιδημία του ιού HPV». Όπως είπε, η αύξηση στη σεξουαλική δραστηριότητα σε πιο νεαρή ηλικία, καθώς και η εναλλαγή περισσότερων σεξουαλικών συντρόφων, παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού και των σχετικών καρκίνων.

Η κα Νταλιάνη, σε προηγούμενη έρευνά της στη Σουηδία, είχε διαπιστώσει ότι οι καρκίνοι που οφείλονται σε αυτό τον ιό, γίνονται σταδιακά η κυριότερη μορφή των καρκίνων του στόματος, ενώ παλαιότερα ο καπνός του τσιγάρου θεωρείτο η κυριότερη αιτία. Στη δεκαετία του ΄80 οι στοματικοί καρκίνοι που αποδίδονταν στον HPV, αποτελούσαν μόνο το 16% του συνόλου, ενώ σήμερα πια είναι πάνω από το 70%. Όπως είπε η Γκίλισον, «η σχέση ανάμεσα στον ιό HPV και στους καρκίνους του στόματος και του λαιμού αλλάζει τελείως πλέον τις αντιλήψεις μας αναφορικά με το ποιος κινδυνεύει, ποια πρέπει να είναι η θεραπεία, ποια είναι η πρόγνωση της ασθένειας και πώς θα γίνει η πρόληψη».

Το αισιόδοξο νέο είναι ότι όσοι έχουν καρκίνο που σχετίζεται με τον HPV, έχουν τελικά καλύτερη πρόγνωση για την εξέλιξη της νόσου, καθώς ο καρκίνος τους ανταποκρίνεται καλύτερα στην θεραπεία. Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να αξιοποιηθεί σε αυτού του είδους τους καρκίνους ένα εμβόλιο, το οποίο χρησιμοποιείται κατά του καρκίνου των γεννητικών οργάνων, ο οποίος επίσης οφείλεται στον συγκεκριμένο ιό. Προς το παρόν πάντως, κανένα τέτοιο εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί για την καταπολέμηση του στοματικού καρκίνου.

Πηγές: www.pathfinder.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρκίνος

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα