ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Featured_aspirin_0

Λονδίνο - Μια δόση ασπιρίνης την ημέρα μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου στις ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Δύο δισκία ασπιρίνης την ημέρα για 24 μήνες συντέλεσαν σε μείωση της συχνότητας του καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 63% σε 861 ασθενείς υψηλού κινδύνου, παρατήρησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκαστλ με επικεφαλής τον καθηγητή σερ Τζον Μπουρν, που ηγήθηκε της έρευνας.

Η μελέτη εστίασε στους 861 ασθενείς που έπασχαν από το σύνδρομο Lynch, το οποίο επηρεάζει περίπου ένα στα 1.000 άτομα.

Μελετώντας τους ασθενείς, οι ερευνητές τους χορήγησαν 600 mg ασπιρίνης καθημερινά και διαπίστωσαν ότι εκδηλώθηκαν μόλις 19 καρκινικοί όγκοι, συγκριτικά με τους 34 όγκους που εντόπισαν στην ομάδα ελέγχου, μείωση δηλαδή 44%. Όταν εξετάστηκαν οι ασθενείς που έκαναν την θεραπεία για 24 μήνες, η μείωση έφτασε το 63%.

Επίσης η ασπιρίνη είχε επίδραση και σε άλλους καρκίνους που σχετίζονται με το σύνδρομο Lynch (της μήτρας και του στομάχου), η συχνότητα των οποίων μειώθηκε κατά 50%.

Ο σερ Μπουρν εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή μόνο στη Μ.Βρετανία πάσχουν από σύνδρομο Lynch 30.000 άτομα. Αν τους χορηγηθεί η θεραπεία με ασπιρίνη, θα προληφθούν 10.000 καρκίνοι σε διάστημα 30 ετών, ενώ εικάζει ότι ενδεχομένως να προληφθούν και 1.000 θάνατοι εξαιτίας της νόσου.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θεραπεία έχει και παρενέργειες.

«Αν μπορέσουμε να προλάβουμε 10.000 καρκίνους, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε 1.000 έλκη και 100 εγκεφαλικά επεισόδια. Μια αρκετά καλή ‘συμφωνία' κατά την άποψή μου», τονίζει ο καθηγητής.

Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό, ειδικά καρκίνου του παχέος εντέρου θα πρέπει να συζητήσουν πολύ σοβαρά με τον οικογενειακό γιατρό τους, το ενδεχόμενο λήψης ασπιρίνης (σε χαμηλές δόσεις).

Η ασπιρίνη είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σε προηγούμενες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη, που αποδεικνύει την αντικαρκινική ιδιότητα του αναλγητικού.

Το 2010, μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είχε διαπιστώσει ότι η ασπιρίνη μειώνει κατά 25% τον κίνδυνο θανάτου. Η έρευνα του Δρ Μπουρν ενισχύει τα στοιχεία αυτά και όπως εξηγεί ο καθηγητής Χρίστος Παρασκευάς «ενισχύεται ο ρόλος της ασπιρίνης στην πρόληψης των διαφόρων μορφών καρκίνου».

Πάντως ένα σοβαρό ερώτημα που ανακύπτει είναι κατά πόσο τα υγιή άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη. Όσο χαμηλότερος ο κίνδυνος καρκίνου ή εμφράγματος, τόσο μικρότερα και τα οφέλη από τη λήψη ασπιρίνης, καθώς οι παρενέργειες της μπορούν να αποβούν μοιραίες για τη ζωή του χρήστη.

Πηγές: www.pathfinder.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρκίνος

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα