ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Featured_nci-vol-2578-72

Ερευνητές δημιούργησαν ρομπότ - μινιατούρα, με δαγκάνα και αγκίστρι που μοιάζει με κάβουρα και μπορεί να αφαιρέσει καρκίνους του στομάχου σε αρχικό στάδιο χωρίς να αφήνει σημάδια.

Βρισκόμενο στην άκρη ενδοσκοπίου, εισχωρεί στο στομάχι μέσω του στόματος. Έχει δαγκάνα για να κρατά τους καρκινικούς ιστούς και αγκίστρι που τους κομματιάζει και βοηθά το σταμάτημα της αιμορραγίας.

Με τη βοήθεια μικροσκοπικής κάμερας που βρίσκεται στο ενδοσκόπιο, ο χειρούργος βλέπει τι υπάρχει στο στομάχι και ελέγχει τους ρομποτικούς βραχίονες από απόσταση, ενώ κάθεται μπροστά από οθόνη.

Οι κινήσεις είναι μεγάλες και αν πρέπει να γίνουν πολύ λεπτές κινήσεις τα χέρια τρέμουν, αναφέρει ο εντερολόγος Lawrence Ho, που βοήθησε στο σχεδιασμό, προσθέτοντας ότι τα ρομπότ μπορούν να εκτελέσουν πολύ λεπτές κινήσεις χωρίς τρέμουλο.

Ο Καθηγητής Ho, που εργάζεται στο Singapore's National University Hospital, δήλωσε ότι το ρομπότ βοήθησε στην αφαίρεση καρκίνων στομάχου αρχικού σταδίου σε 5 ασθενείς στην Ινδία και το Χόνγκ Κογκ, χρησιμοποιώντας μέρος του χρόνου που χρειάζεται φυσιολογικά στις χειρουργικές τεχνικές που θέτουν τους ασθενείς σε υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης και αφήνουν σημάδια.

Ο Louis Phee, του Singapore's Nanyang Technological Institute, βοήθησε στο σχεδιασμό του ρομπότ.

Χρησιμοποιήθηκε ο κάβουρας σαν πρωτότυπο, καθώς μπορεί να αρπάξει άμμο και οι δαγκάνες του είναι πολύ δυνατές.

Οι ερευνητές ίδρυσαν μια εταιρεία και ελπίζουν να διαθέσουν στο εμπόριο το ρομπότ σε 3 χρόνια.

Πηγές: www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρκίνος

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα