ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Featured_images

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο - Οι κομμωτές μπορούν και θα πρέπει να εκπαιδευτούν κατάλληλα ώστε να ελέγχουν τους πελάτες τους για πιθανό καρκίνο του δέρματος, προτείνουν Αμερικανοί επιστήμονες σε σχετικό άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Academy of Dermatology.

Αν και ο καρκίνος του δέρματος είναι από τις συχνότερες μορφές καρκίνου παγκοσμίως, σε καμιά σχεδόν ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει γενική προληπτική πολιτική. Μάλιστα αρκετές περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες και όταν τελικά εντοπιστεί το πρόβλημα η θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική και η πρόγνωση κακή.

Πάντως οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος μπορούν να προληφθούν, καθώς η νόσος οφείλεται κυρίως στην έκθεση μας στις υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες αλλά και στο τεχνητό μαύρισμα. Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, πολλές φακίδες αλλά και σπίλους (ελιές).

Ενδείξεις που μπορεί κάποιος να εντοπίσει είναι οι αλλαγές στο σχήμα και χρώμα των σπίλων, ο κνησμός, η αιμορραγία. Στις γυναίκες ο καρκίνος του δέρματος είναι συχνότερος στην περιοχή των κάτω άκρων ενώ στους άνδρες στην πλάτη.

Οι δερματικές αλλοιώσεις στο κεφάλι και τον αυχένα εύκολα περνούν απαρατήρητες και οι ειδικοί προτείνουν την εκπαίδευση των κομμωτών, καθώς είναι τα κατάλληλα άτομα για να εντοπίσουν το πρόβλημα στα συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Ομάδα Αμερικανών γιατρών λοιπόν προτείνει «να μην χρειάζεται να περιμένουμε τον ασθενή με καρκίνο του δέρματος να έρθει σε μας, όταν πια είναι πολύ αργά, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ερευνητικά δεδομένα και μεθόδους βελτίωσης της πρώιμης διάγνωσης των μελανωμάτων σε κεφάλι και αυχένα, εκμεταλλευόμενοι τον ρόλο των κομμωτών και την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσουν με τους πελάτες τους».

Οι κομμωτές φυσικά δεν αναμένεται να κάνουν τη διάγνωση αλλά να μπορούν να εντοπίσουν όγκους, εξογκώματα ή έλκη και να προτρέψουν τον πελάτη τους να αποταθεί σε δερματολόγο.

Ανέκδοτα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η εκπαίδευση είναι εφικτή και πείραμα που έγινε στο Νοσοκομείο του Νότινγκχαμ απέδειξε ότι οι κομμωτές είναι δεκτοί στο να αναλάβουν αυτή την «ευθύνη».

Σύμφωνα με τους Βρετανούς υπέρμαχους της ιδέας, οι έλεγχοι για καρκίνο του δέρματος μπορούν να αποτελέσουν μέρος της εργασιακής ρουτίνας του κομμωτή, στο πλαίσιο ενός κουρέματος ή χτενίσματος.

Μάλιστα το 2010, η Ομάδα Εργασίας για το Μελάνωμα της Μ.Βρετανίας συνέταξε κατευθυντήριες οδηγίες για κομμωτές και αισθητικούς, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν το κακοήθες μελάνωμα και άλλες δύο συχνές αλλά λιγότερο επιθετικές μορφές του καρκίνου του δέρματος, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Πηγές: www.pathfinder.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρκίνος

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το καλοκαίρι είναι ΕΔΩ! Εσείς πως το περάσετε;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα