ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Featured_brocoli225

Γυναίκες με καρκίνο στο μαστό που καταναλώνουν πολλά φυλλώδη λαχανικά μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζουν περισσότερο και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή του καρκίνου, υποδεικνύει μεγάλη έρευνα.

Όσο περισσότερα φυλλώδη λαχανικά καταναλώνει κάποιος τόσο το καλύτερο, δήλωσε η ερευνήτρια Sarah J. Nechuta, του Vanderbilt University, στη Nashville.

Είναι εύκολο να λάβουμε 150 γραμμάρια αυτών των λαχανικών στη διατροφή, δηλώνει η Nechuta. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελών ή λάχανο ζυγίζει περίπου 150 γραμμάρια.

Η έρευνα δεν είναι η πρώτη που υποδεικνύει ότι η κατανάλωση των συγκεκριμένων λαχανικών μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει γυναίκες με καρκίνο στο μαστό. Είναι ωστόσο μια από τις μεγαλύτερες.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την έρευνα στον καρκίνο.

Η έρευνα αφορούσε περίπου 5.000 Κινέζες που είχαν επιζήσει από καρκίνο του μαστού, ηλικίας 20 έως 75 ετών, που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού οποιοδήποτε σταδίου μεταξύ του 2002 και του 2006.

Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή όταν εγγράφηκαν στην έρευνα, καθώς και 18 και 36 μήνες αργότερα. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε 5 ομάδες με βάση την ποσότητα φυλλωδών λαχανικών που κατανάλωναν.

Περίπου 5 χρόνια μετά τη διάγνωση, γυναίκες στο άνω πέμπτο που κατανάλωναν κατά μέσον όρο 150 γραμμάρια φυλλώδη λαχανικά την ημέρα είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πεθαίνει από καρκίνο στο μαστό και 58% λιγότερες να έχουν πεθάνει από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με γυναίκες στο κάτω πέμπτο, που κατανάλωναν λιγότερα από 54 γραμμάρια την ημέρα. Οι γυναίκες στο άνω πέμπτο είχαν επίσης 19% λιγότερες πιθανότητες να σημειώσουν υποτροπή του καρκίνου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα λαχανικά βοηθούν επειδή τα φυλλώδη περιέχουν υψηλά επίπεδα ουσιών που όταν καταναλώνονται μετατρέπονται σε άλλες ουσίες που έχει φανεί στο εργαστήριο ότι έχουν πολλές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υποτροπή του καρκίνου του μαστού και την επιβίωση, όπως ηλικία, στάδιο καρκίνου, αγωγή, άσκηση και άλλους παράγοντες υγείας.

Παρόλα αυτά η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι τα φυλλώδη λαχανικά ευθύνονταν για τη διαφορά. Γυναίκες που κατανάλωναν πολλά φυλλώδη λαχανικά ενδεχομένως μπορεί να έχουν άλλα πλεονεκτήματα που δεν μετρήθηκαν ή έναν γενικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής, δηλώνει η Aditya Bardia, του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης.

Άλλο σημείο είναι ότι η ασιατική διατροφή είναι αρκετά διαφορετική από την αμερικανική.

Επίσης οι Ασιάτες τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά γενικά, σε σύγκριση με τους Αμερικανούς, δήλωσε η ερευνήτρια. Θεωρεί πως χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί αν οι αντικαρκινικές ουσίες συμπεριφέρονται διαφορετικά με βάση την ποσότητα και το είδος των φυλλωδών λαχανικών που καταναλώνονται.

Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά, καθώς δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί σε ιατρικό περιοδικό.

Πηγές: www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρκίνος

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα