ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Featured_cancer225-10

Τα νανοσωματίδια, σύμφωνα με νέα έρευνα, δείχνουν σε πρώιμο βαθμό υποσχόμενα ως θεραπεία κατά του καρκίνου.

Ερευνητές από τη BIND Biosciences, ανέπτυξαν νανοσωματίδια που στόχευαν όγκους και παρείχαν υψηλές δόσεις φαρμάκου χημειοθεραπείας σε σειρά δοκιμών σε ανθρώπους και ζώα.

Τα νανοσωματίδια έχουν περίπου ένα χιλιοστό του πλάτους της ανθρώπινης τρίχας και αποτελούνται από την ίδια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για τα βιοδιασπώμενα ράμματα, δήλωσε ο Robert Langer του ΜΙΤ. Πρόσθεσε ότι έχουν κατασκευαστεί από πολύ ασφαλείς χημικές ουσίες. Είναι επίσης πολύ μικρές, έτσι μπορούν να ληφθούν από τα κύτταρα.

Σε δοκιμή αρχικού σταδίου που συνεχίζεται, περίπου 17 ασθενείς με διαφορετικά είδη και στάδια καρκίνου λαμβάνουν δόσεις νανοσωματιδίων που περιέχουν το φάρμακο χημειοθεραπείας docetaxel κάθε 3 εβδομάδες.

Μέχρι τώρα, ο Langer δήλωσε πως τα σωματίδια φαίνονται πιο ασφαλή και ικανά να διατηρούν υψηλή συγκέντρωση του φαρμάκου στον οργανισμό. Δήλωσε ότι δεν βλέπουμε τις ίδιες παρενέργειες με το φάρμακο και πολύ περισσότερο από το φάρμακο κυκλοφορεί και εστιάζει σε όγκους.

Υπήρξε επίσης κάποιου βαθμού συρρίκνωση του όγκου σε ορισμένους ασθενείς, που είναι επίσης ενθαρρυντική.

Σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι είναι περισσότερο αποτελεσματικό από το φάρμακο. Ορισμένο όγκοι που φυσιολογικά δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να είμαστε πολύ αισιόδοξοι σχετικά με τη δυναμική των νανοσωματιδίων, καθώς η έρευνα που αφορά τους καρκινοπαθείς είναι προκαταρκτική δοκιμή που έχει σχεδιαστεί για να διαπιστωθεί αν η αγωγή είναι ασφαλής.

Ο Langer δήλωσε ότι ακόμα χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περισσότερο προχωρημένες κλινικές δοκιμές με πολύ περισσότερους ασθενείς.

Πηγές: www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρκίνος

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα