ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Featured_images

Γυναίκες που έλαβαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προχωρημένο καρκίνο στο μαστό και περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 11 ετών από έρευνα που περιλάμβανε περισσότερες από 12.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79 ετών, σε 40 κλινικά κέντρα των ΗΠΑ.

Η έρευνα αποτελεί συνέχεια άλλης που δημοσιεύτηκε πριν 8 χρόνια και είχε υποδείξει ότι τα οφέλη της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, υπερκεράστηκαν από τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’, εξέτασε στοιχεία για τη θνησιμότητα από καρκίνο μαστού. Ανακάλυψε ότι γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα συνδυαστικής θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο στο μαστό σε σχέση με γυναίκες της ομάδας ελέγχου-2,6 έναντι 1,3 θανάτων ανά 10.000 γυναίκες τον χρόνο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αύξανε την εμφάνιση επιθετικού καρκίνου στο μαστό και σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών με τη συνδυαστική θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είχαν καρκίνο στο μαστό που εξαπλώθηκε στους λεμφαδένες.

Οι ερευνητές, από το Ιατρικό Κέντρο του UCLA, σημειώνουν ότι η συνδυαστική θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αύξανε τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό και παρεμβαλλόταν με τον εντοπισμό του καρκίνου, οδηγώντας σε διάγνωση της νόσου σε περισσότερο προχωρημένο στάδιο.

Μετά την ανακοίνωση των αρχικών αποτελεσμάτων της δοκιμής WHI το 2002, η εμφάνιση καρκίνου στο μαστό μειώθηκε σημαντικά-πτώση που αποδόθηκε στις λιγότερες γυναίκες που επέλεγαν τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Τον προηγούμενο μήνα, Καναδική έρευνα επιβεβαίωσε διεθνείς πτώσεις νέων περιστατικών καρκίνου στο μαστό μεταξύ μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, όταν η χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης μειώθηκε έντονα.

Πηγές: ‘Journal of the American Medical Association’.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρκίνος

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα