ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Featured_m592038

Υποδοχέας ορμόνης που φυσιολογικά περιορίζεται στα αναπαραγωγικά όργανα εντοπίστηκε σε κακοήθεις όγκους, ανέφεραν ερευνητές.

Ερευνητές του Mt. Sinai School of Medicine, της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με Γάλλους ερευνητές, δήλωσαν ότι η κοινή σχέση μπορεί να προσφέρει νέο στόχο για την έγκαιρη διάγνωση και αγωγή του καρκίνου.

Αξιολόγησαν δείγματα από ιστούς όγκων 1.336 αντρών και γυναικών με 11 συνήθεις καρκίνους, περιλαμβανομένων του προστάτη, του μαστού, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του πνεύμονα, του ήπατος και των ωοθηκών. Οι αναλύσεις αποκάλυψαν την παρουσία της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) στα κύτταρα αγγείων των όγκων. Ο συγκεκριμένος υποδοχέας δεν βρίσκεται σε αγγεία φυσιολογικού ιστού, με εξαίρεση τα αναπαραγωγικά όργανα, όπου βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις σε σχέση με τους όγκους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η ενεργοποίηση του υποδοχέα FSH συμβάλλει στην εμφάνιση της πρωτεΐνης VEGF που ενισχύει την ανάπτυξη των αγγείων, περιλαμβανομένων αυτών που υπάρχουν στους όγκους. Το μπλοκάρισμα της δράσης του υποδοχέα FSH μπορεί ενδεχομένως να μπλοκάρει επίσης την εμφάνιση της VEGF.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Aurelian Radu, δήλωσε ότι ο νέος δείκτης καρκίνου μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του εντοπισμού της νόσου. Ο Radu εξήγησε ότι μέσα απεικόνισης του όγκου, που θα συνδέονται με το νέο δείκτη, θα μπορούσαν να εγχυθούν στα αγγεία του οργανισμού και να καταστήσουν ορατούς πρώιμους όγκους με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας, απεικονιστικών υπέρηχων ή τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων.

Επιπλέον, νέες αγωγές μπορεί να αναπτυχθούν, που θα μπλοκάρουν την παροχή αίματος του όγκου είτε καταστέλλοντας τη δημιουργία νέων αγγείων μπλοκάροντας τη ροή με πήξιμο του αίματος είτε καταστρέφοντας τα υπάρχοντα αγγεία του όγκου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘The New England Journal of Medicine.’

Πηγές: ‘The New England Journal of Medicine.’

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρκίνος

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα