ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Featured_xapi_5987448_m

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε ορμονοθεραπεία με χάπια, αναπτύσσουν πιο επιθετικό καρκίνο του στήθους και έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν εάν προσβληθούν από την νόσο.

Τη μελέτη έκανε ο ογκολόγος Ρόουαν Χλεμπόβσκι από το Βιοϊατρικό Ίδρυμα Ερευνών του Ιατρικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες και είναι η πρώτη τα συμπεράσματα της οποίας διαπιστώνουν αναλογικά περισσότερους θανάτους λόγω καρκίνου μεταξύ των γυναικών που κάνουν ορμονοθεραπεία.

Μάλιστα, αντικρούει προηγούμενες έρευνες που είχαν συμπεράνει ότι η ορμονοθεραπεία σχετίζεται με λιγότερο επιθετικούς και πιο εύκολα θεραπεύσιμους καρκίνους του μαστού.

Η 11ετής μελέτη που συμμετείχαν 12.800 γυναίκες με μέση ηλικία 63 έτη, διαπίστωσε ότι όσες έπαιρναν επί πέντε χρόνια ορμόνες (οιστρογόνο και προγεστερόνη), είχαν υψηλότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, εγκεφαλικό καθώς και άλλα προβλήματα υγείας.

Ειδικότερα, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσες έπαιρναν χάπια ορμονών, εμφάνιζαν διπλάσιο ποσοστό θανάτων (2,6 ανά 10.000 γυναίκες ετησίως) σε σχέση με όσες έπαιρναν εικονικά χάπια (1,3).

Σε περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες (ποσοστό 24%) που είχαν καρκίνο του μαστού, είχε μετασταθεί και στους λεμφαδένες, σε σχέση με 16% στις γυναίκες που έπαιρναν εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές δείχνει ότι η ορμονοθεραπεία ενισχύει την επιθετικότητα των όγκων.

Προηγούμενες έρευνες εξάλλου είχαν δείξει ότι η ορμονοθεραπεία αυξάνει την πυκνότητα του μαστού και κατά συνέπεια καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό των καρκινικών όγκων κατά την μαστογραφία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση του καρκίνου και να αυξάνει ο κίνδυνος θανάτου.

Αρκετοί γιατροί θεωρούν ότι οι γυναίκες μπορούν με ασφάλεια να παίρνουν χάπια ορμονοθεραπείας για τέσσερα έως πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυσή τους για να περιορίσουν συμπτώματα όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινοί ιδρώτες.

Εν τούτοις, ο υπεύθυνος της έρευνας δρ Ρόουαν Χλεμπόβσκι, εξήγησε πως το μήνυμα της νέας μελέτης είναι πως μετά από ένα-δύο χρόνια οι γυναίκες πρέπει να σταματούν αυτά τα χάπια, καθώς «παραμένει άγνωστο αν όντως υπάρχει κάποιο χρονικό διάστημα ασφαλείας που μια γυναίκα μπορεί να κάνει ορμονοθεραπεία, χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, JAMA.

Πηγή : Web Only

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρκίνος

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα