ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Featured_aspirin_280_en

Η ασπιρίνη, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει άντρες που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο στον προστάτη να ζήσουν περισσότερο, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Ασθενείς με καρκίνο στον προστάτη που αντιμετωπίστηκαν είτε με εγχείρηση είτε με ακτινοβολία και έλαβαν ασπιρίνη ή άλλο αντιπηκτικό φάρμακο είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον καρκίνο, ανακοίνωσαν ερευνητές. Όσοι έλαβαν το φάρμακο είχαν 4% κίνδυνο θανάτου από καρκίνο στον προστάτη μετά από 10 χρόνια, σε σύγκριση με ποσοστό 10% των αντρών που δεν λάμβαναν αντιπηκτικά.

Περισσότερο ωφελήθηκαν άντρες με καρκίνο του προστάτη υψηλού κινδύνου. Οι ερευνητές θα ανακοινώσουν τα ευρήματα την ερχόμενη εβδομάδα στο συνέδριο της Αμερικανικής ‘Ενωσης Ραδιοθεραπείας στην Ογκολογία, που θα πραγματοποιηθεί στο Σαν Ντιέγκο.

Ο Dr. Kevin Choe, από το Πανεπιστήμιο Texas Southwestern στο Ντάλλας, δήλωσε ότι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι τα αντιπηκτικά ενδεχομένως παρεμβάλλονται στην ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου. Δήλωσε ότι αν η κύρια επίδραση των αντιπηκτικών είναι η πρόληψη της μετάστασης, μπορεί να εξηγηθεί ενδεχομένως γιατί προηγούμενες κλινικές δοκιμές με αντιπηκτικά οδήγησαν σε μεικτή εικόνα, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς σε αυτές τις δοκιμές είχαν ήδη μετάσταση. Αν ο καρκίνος έχει ήδη κάνει μετάσταση τότε τα αντιπηκτικά ενδεχομένως δεν ωφελούν πολύ.

Η ομάδα του Choe, εξέτασε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 5.275 άντρες των οποίων ο καρκίνος δεν είχε εξαπλωθεί πέρα από τον προστατικό αδένα. Από τους άντρες, 1.982 λάμβαναν αντιπηκτικά. Δήλωσε ότι όσοι λάμβαναν ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τον όγκο του προστάτη σε άλλα μέρη του σώματος και λιγότερες πιθανότητες θανάτου. Το όφελος ήταν περισσότερο εμφανές με τη χρήση ασπιρίνης έναντι άλλων αντιπηκτικών, δήλωσε ο Choe.

Πρόσθεσε ότι αν και είναι υποσχόμενα τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι αναγκαίες και νέες μελέτες πριν καταστεί κανόνας η πρόσθεση της ασπιρίνης στη θεραπεία κατά του καρκίνου του προστάτη.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρκίνος

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα