ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Featured_cancer_

Αθήνα — Το θέμα της πρόληψης ανάπτυξης παθολογικών καταστάσεων στον τράχηλο της μήτρας και πιο συγκεκριμένα ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, αποτελούν το κεντρικό θέμα του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Τραχήλου & Κολποσκόπησης, που διεξάγεται στα Ιωάννινα.

Με βάση πρόσφατες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι 8 στις 10 γυναίκες έρχονται σε επαφή με τον ιό HPV στη διάρκεια της ζωής τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ποσοστά λοίμωξης με ογκογόνους τύπους του ιού HPV, με κίνδυνο εξέλιξης σε καρκίνο τραχήλου της μήτρας, κορυφώνονται πριν την ηλικία των 24 ετών.

Όσον αφορά την Ελλάδα, εθνικές μελέτες δείχνουν ότι το 50% των Ελληνίδων γυναικών που προσέρχονται στα νοσοκομεία της χώρας για έλεγχο με τεστ Παπανικολάου, είναι θετικές στον ιό HPV, ενώ ο ιός HPV εντοπίζεται στο 75% των παθολογικών τραχηλικών δειγμάτων των γυναικών που υποβάλλονται σε εξέταση κατά Παπανικολάου. Επιπλέον υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 580 Ελληνίδες διαγιγνώσκονται με καρκίνο τραχήλου και 240 χάνουν τη μάχη με τον καρκίνο αυτό.

Αναφερόμενος στην υψηλή συχνότητα της λοίμωξης με ογκογόνους τύπους του HPV τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, ο καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης & Παθολογίας Τραχήλου Ευάγγελος Παρασκευαΐδης τόνισε «Ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας δυστυχώς αποτελεί μία πραγματικότητα. Ωστόσο, είναι πραγματικά αδιανόητο, 90 χρόνια μετά τον προληπτικό έλεγχο με το τεστ Παπανικολάου και 3 χρόνια μετά την ένταξη του εμβολιασμού HPV στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, νέες γυναίκες να χάνουν τη μάχη με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο ρόλος μας ως γιατροί παραμένει καθοριστικός για την υγεία των Ελληνίδων. Ας διαδώσουμε το μήνυμα της πρόληψης. Έχουμε δύο όπλα κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ας τα χρησιμοποιήσουμε.»

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, ο οποίος εφαρμόζεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η σύγχρονη μέθοδος πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας εμποδίζοντας την ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών, απαλλάσσοντας τη γυναίκα από την ανάγκη εκτέλεσης χειρουργικών επεμβάσεων και από τις πιθανές επιπλοκές τους (ψυχολογική επιβάρυνση, υπογονιμότητα). Ο εμβολιασμός μπορεί να προλάβει περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων αυτής της μορφής καρκίνου. Επιπλέον στη χώρα μας, ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας και τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών.

H εξέταση κατά Παπανικολάου, βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση των προκαρκινικών βλαβών, πριν αυτές εξελιχθούν σε καρκίνο. Η αποτελεσματικότητα ενός πολύ καλά οργανωμένου προγράμματος δευτερογενούς πρόληψης με τεστ Παπανικολάου εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με περίπου 70%. Συνδυάζοντας τον εμβολιασμό με τον τακτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορεί να μειωθεί κατά 94%.

Το Συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα της Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρκίνος

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα