ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Featured_dark_chocolate

Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα σε 10ετή περίοδο, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες άνω των 70 ετών που κατανάλωναν σοκολάτα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο κατά τη διάρκεια της έρευνας και σχεδόν 60% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, Dr. Joshua Lewis, του νοσοκομείου Sir Charles Gairdner, στην Αυστραλία, οι γυναίκες δεν είναι απαραίτητο να καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες για να δουν όφελος. Προειδοποιεί εναντίον της κατανάλωσης τροφών με υψηλά επίπεδα ζάχαρης κα λιπαρών, σε τακτική βάση, και πιστεύει ότι τα ευρήματα στηρίζουν τη μέτρια παρά συχνή κατανάλωση ζάχαρης.

Ωστόσο είναι ενδεχομένως πολύ νωρίς για να αρχίσουν να συστήνουν την κατανάλωση περισσότερης σοκολάτας, προειδοποιεί ο Dr. Brian Buijsse, του German Institute of Human Nutrition, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα. Ακόμα και αν επιπλέον μεγάλες έρευνες επιβεβαιώσουν τα οφέλη, οι γιατροί ενδεχομένως δεν θα θέλουν να συνταγογραφούν σοκολάτα, πρόσθεσε. Όπως δήλωσε, ο κίνδυνος είναι ότι πολλοί θα αρχίσουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες από τις αναγκαίες χωρίς να περιορίσουν τις θερμίδες από άλλα σνακ, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους και θα εξουδετερώσει οποιαδήποτε οφέλη της σοκολάτας.

Δεν πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξετάζει τα δυνητικά οφέλη της σοκολάτας. Το 2008 Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής, που σχετίζεται με καρδιαγγειακές νόσους.

Πέρσι άλλη έρευνα υπέδειξε ότι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά γνωστά ως φλαβονοειδή-περιλαμβανομένης της μαύρης σοκολάτας, των μήλων και του κόκκινου κρασιού-μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στην προστασία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών από τη στεφανιαία νόσο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές επισκόπησαν στοιχεία που συλλέχτηκαν από 1.216 γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που υπολόγισαν πόσο συχνά κατανάλωναν σοκολάτα και την ποσότητα. Μια μερίδα αποτελούνταν από την ισοδύναμη ποσότητα κακάο σε 1 φλιτζάνι ζεστής σοκολάτας. Οι συγγραφείς ακολούθησαν τις γυναίκες σχεδόν μια δεκαετία, σημειώνοντας ποιες νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο.

Περίπου μισές από τις γυναίκες δήλωσαν ότι κατανάλωναν λιγότερη από μια μερίδα σοκολάτας την εβδομάδα. Σχεδόν 90 από αυτές που κατανάλωναν σπάνια σοκολάτα νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν από καρδιακή νόσο κατά τη διάρκεια της έρευνας έναντι 65 γυναικών που κατανάλωναν σοκολάτα πιο συχνά. Άλλες 35 από τις μη συχνές καταναλώτριες εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ μόνο 18 γυναίκες που ανέφεραν κατανάλωση σοκολάτας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν από την ίδια νόσο, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine.’

Αν και οι ομαδοποίησαν τις γυναίκες που κατανάλωναν σοκολάτα καθημερινά και εβδομαδιαία μαζί, οι ερευνητές επίσης εξέτασαν καθεμία χωριστά και ανακάλυψαν ότι και οι δυο φάνηκε να έχουν ισοδύναμη εικόνα, υποδεικνύοντας ότι μόνο μια μερίδα την εβδομάδα μπορεί ενδεχομένως να αρκεί για να έχει κάποια οφέλη στην υγεία της καρδιάς.

Λόγω της φύσης της έρευνας δεν μπορεί να αποδειχτεί αιτιατή σχέση. Δεδομένου του αυξανόμενου σώματος ενδείξεων για τα οφέλη της σοκολάτας, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι μεγάλη κλινική δοκιμή που θα εξετάζει εντατικά τα οφέλη της σοκολάτας, δήλωσε ο Lewis.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρκίνος

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα