ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Featured_diabitis_metrisi_1

Επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης επινόησαν μία μέθοδο για να προβλέπουν έως 10 χρόνια νωρίτερα ποιος κινδυνεύει να εκδηλώσει διαβήτη.

Η μέθοδος βασίζεται στη μέτρηση των επιπέδων πέντε αμινοξέων στο αίμα και έχει πολύ υψηλά ποσοστά ακριβείας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Nature Medicine», η εξέταση όχι μόνον δείχνει ποιος από τον γενικό πληθυσμό κινδυνεύει να αναπτύξει διαβήτη, αλλά διαχωρίζει κιόλας ποιοι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο μεταξύ των ατόμων με παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου (όπως η παχυσαρκία).

Η ανάπτυξη του τύπου 2 διαβήτη γίνεται σταδιακά, καθώς επί σειρά ετών καταστρέφεται προοδευτικά το σύστημα μεταβολισμού της γλυκόζης του οργανισμού. Η δυνατότητα να γίνεται αντιληπτή αυτή η καταστροφή πριν ολοκληρωθεί, δηλαδή σε ένα στάδιο όπου είναι εφικτή η αντιστροφή της, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα του διαβήτη.

Η νέα μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων από 2.422 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν οι επιστήμονες επί 12 χρόνια.

Οι ερευνητές διάλεξαν 189 από εκείνους που ανέπτυξαν τελικά διαβήτη και 189 οι οποίοι δεν εκδήλωσαν την ασθένεια, για να μετρήσουν στο αίμα τους 61 διαφορετικές ουσίες που σχετίζονται με το μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου).

Έτσι διαπίστωσαν ότι οι αυξήσεις σε πέντε αμινοξέα – την ισολευκίνη, την λευκίνη, την βαλίνη, την τυροζίνη και την φαινυλαλανίνη – συσχετίζονται στενά με τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαβήτη αργότερα στη ζωή.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπερτ Γκέρσζτεν, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, και οι συνεργάτες του τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλές μελέτες πριν μπορέσει να διατεθεί η εξέταση για ευρεία χρήση.

Πηγή : Web Only

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Διαβήτης

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα