ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι χρόνια πάθηση με ιδιαίτερα σοβαρές επιπλοκές, μεταξύ των οποίων σημαντική θέση καταλαμβάνουν τα προβλήματα που σχετίζονται με τα πόδια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ακρωτηριασμοί των κάτω άκρων είναι πολύ συχνότεροι στα άτομα με διαβήτη, κυρίως αποτέλεσμα της εμφάνισης εξέλκωσης σε αυτά, που με τη σειρά της μπορεί να είναι το τελικό αποτέλεσμα σειράς παθολογικών διεργασιών.

Η συχνότερη επιπλοκή στα κάτω άκρα είναι η βλάβη των νεύρων (νευροπάθεια), η οποία προκαλεί απώλεια της αισθητικότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα βλαπτικά ερεθίσματα (π.χ. τραυματισμοί, εγκαύματα, επιφανειακές διαβρώσεις) δε γίνονται αντιληπτά γιατί οι ασθενείς δεν πονούν. Κατά συνέπεια, οι μικρές βλάβες δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα και σταδιακά μεγαλώνουν λόγω της έλλειψης κατάλληλης φροντίδας και της συνεχιζόμενης δραστηριότητας.

Άλλη συνέπεια της διαβητικής νευροπάθειας είναι η ξηροδερμία, η οποία προκαλεί εμφάνιση ραγάδων στα πέλματα, ιδιαίτερα στις πτέρνες, που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, είναι πιθανό να εξελιχθούν σε έλκη. Παράλληλα, η ξηροδερμία προκαλεί εμφάνιση σκληρύνσεων και κάλων στο πέλμα, που πρέπει να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά και μόνο από ειδικούς, ώστε να αφαιρούνται με ασφάλεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν κινδυνεύουν όλα τα άτομα με διαβήτη να εμφανίσουν βλάβες στα πόδια, οι οποίες αποτελούν απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη πρόκλησης ελκών. Επίσης, οι βλάβες των κάτω άκρων προκαλούνται τόσο σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, όσο και σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα αν η θεραπεία τους γίνεται με ινσουλίνη ή αντιδιαβητικά χάπια.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι η σωστή ρύθμιση του σακχάρου, σε συνδυασμό με τον έλεγχο και την περιποίηση των ποδιών σε καθημερινή βάση, μπορούν να συμβάλουν στην αποφυγή των επιπλοκών ή έστω την ανάσχεσή τους σε αρχικό στάδιο.

Το Neuropad Tes, που διατίθεται στα φαρμακεία, παρέχει τη δυνατότητα στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη να ενημερωθούν μέσα σε 10’ με αξιοπιστία για το επίπεδο ενυδάτωσης του πέλματος των ποδιών τους, καθώς τα παθολογικά μειωμένα επίπεδα ενυδάτωσης είναι σαφής ένδειξη δυσλειτουργίας των νεύρων των κάτω άκρων. Με τον τρόπο αυτόν, επιτυγχάνεται γρήγορος εντοπισμός της πιθανής βλάβης.

Σημαντικά πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου τεστ αποτελούν:

 • Η ευκολία χρήσης.
 • Η εξαιρετικά χαμηλή τιμή του.
 • Η εξαιρετικά υψηλή ευαισθησία της μεθόδου, η οποία έχει εκτιμηθεί από διεθνείς και ελληνικές μελέτες.

Χρήσιμες συμβουλές προστασίας και περιποίησης των ποδιών σε διαβητικούς, ιδιαίτερα αν το Neuropad Tes είναι θετικό

 • Ελέγχετε προσεκτικά τα πόδια σας για ύπαρξη ερυθρότητας ή δερματικών βλαβών κάθε φορά που βγάζετε τα παπούτσια και τις κάλτσες.
 • Μην αφήνετε τα πόδια σας πολλή ώρα στο νερό. Προτού τα βάλετε, δοκιμάστε πρώτα τη θερμοκρασία του νερού με τον αγκώνα, η οποία δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 37°C.
 • Διατηρείτε τα πόδια σας στεγνά μετά το μπάνιο. Σκουπίζετε προσεκτικά τα σημεία μεταξύ των δακτύλων για την πρόληψη των λοιμώξεων από μύκητες.
 • Αν το δέρμα των ποδιών είναι ξηρό, χρησιμοποιείτε Neuropad Foam για βαθύτερη ενυδάτωση.
 • Είναι προτιμότερη η χρήση λίμας για την περιποίηση των νυχιών. Το ελεύθερο άκρο των νυχιών πρέπει να είναι οριζόντιο.
 • Χρησιμοποιείτε κατάλληλα υποδήματα, προσέχοντας πάντα να αγοράζετε πάντα το σωστό νούμερο υποδημάτων.
 • Πριν φορέσετε τα παπούτσια, ελέγχετε το εσωτερικό για την ύπαρξη ξένων σωμάτων.
 • Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι μέσα ή έξω από το σπίτι.
 • Μην περπατάτε ποτέ χωρίς παντόφλες στη θάλασσα ή την παραλία.
 • Μη χρησιμοποιείτε χημικά διαλύματα ή επιθέματα, νυστέρι, ψαλίδι ή άλλα αιχμηρά εργαλεία για την περιποίηση των ποδιών σας.
 • Ειδοποιείτε αμέσως τον γιατρό σας σε περίπτωση που παρατηρήσετε οποιαδήποτε βλάβη στα πόδια σας.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Διαβήτης

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα