ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Featured__

Ένα πειραματικό σύστημα τεχνητού παγκρέατος μπορεί να διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο των διαβητικών ασθενών για τουλάχιστον 24 ώρες, δείχνει πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης. Το νέο σύστημα μπορεί όχι μόνο να μειώνει, αλλά και να αυξάνει τη συγκέντρωση γλυκόζης σε περίπτωση υπογλυκαιμίας.

Το τεχνητό πάγκρεας αντικαθιστά στην ουσία τις αντλίες ινσουλίνης, φορητές συσκευές που παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου και διοχετεύουν την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης μέσω ενός σωλήνα που συνδέεται στην κοιλιακή περιοχή. Οι συγκεκριμένες αντλίες απαλλάσσουν μεν τους ασθενείς από τις συνεχείς ενέσεις ινσουλίνης, σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο εγκυμονούν τον κίνδυνο πρόκλησης υπογλυκαιμικού επεισοδίου λόγω υπερβολικών δόσεων της ορμόνης.

Το νέο σύστημα καταργεί θεωρητικά αυτόν τον κίνδυνο, καθώς εάν η συγκέντρωση του σακχάρου πέσει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, διοχετεύει αυτόματα την ορμόνη γλυκαγόνη που έχει δράση αντίθετη από της ινσουλίνης.

Το σύστημα αποτελείται από μια φορητή συσκευή μέτρησης του σακχάρου, δύο αντλίες (μία για κάθε ορμόνη) και έναν φορητό υπολογιστή που προσομειώνει τον φυσιολογικό μηχανισμό ρύθμισης του σακχάρου.

Η δοκιμή στους πρώτους 11 ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι (νεανικό διαβήτη) διήρκεσε 20 ώρες και έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Διαβήτης

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα