ΚΑΡΔΙΑ
Featured_shutterstock_3136917_200_134

Χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να αποφύγουν μια επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, εάν φρόντιζαν να υιοθετήσουν μερικές καλές συνήθειες, όπως η ρύθμιση της πίεσής τους και η διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ζωές αναρίθμητων ανθρώπων απειλούνται από την κολπική μαρμαρυγή, η οποία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Η νέα μελέτη όμως δείχνει πως περισσότερο από το 50% των κρουσμάτων θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν αντιμετωπίζονταν οι συχνότεροι παράγοντες κινδύνου γι’ αυτήν – δηλαδή η υπέρταση, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Υπολογίζεται πως ένας στους τέσσερις άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 40 ετών, κινδυνεύουν να εμφανίζουν κολπική μαρμαρυγή, με τους άντρες να την εκδηλώνουν τελικά συχνότερα από τις γυναίκες.

Στην χώρα μας, ο αριθμός των πασχόντων από κολπική μαρμαρυγή υπολογίζεται σε 100.000, ενώ το 20% των εγκεφαλικών επεισοδίων που καταγράφονται ετησίως οφείλονται σε αυτήν.

Στην πραγματικότητα, οι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή έχουν 4-6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό, ενώ η πρόγνωσή τους έπειτα από αυτό είναι δυσμενέστερη (το εγκεφαλικό είναι βαρύτερο και έχουν σχεδόν διπλάσια θνητότητα σε σύγκριση με τους ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικό εξαιτίας άλλων παραγόντων).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός των πασχόντων από κολπική μαρμαρυγή ανέρχεται σε 4,5 εκατομμύρια. Η νόσος θεωρείται μία από τις τέσσερις παθήσεις που εκτιμάται ότι θα λάβουν διαστάσεις επιδημίας τον 21ο αιώνα (οι άλλες τρεις είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, ο διαβήτης τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο).

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Αλβάρο Αλόνσο, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει επίσης τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ωστόσο, «η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να ελαττώσει δραματικά τον κίνδυνο αναπτύξεώς της», προσθέτει.

Ο δρ Αλόνσο και οι συνεργάτες του συνέλεξαν στοιχεία από 14.600 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 54 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν επί 17 χρόνια. Οι 1.520 από αυτούς ανέπτυξαν στην διάρκεια της μελέτης κολπική μαρμαρυγή, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Circulation».

Από τους ασθενείς αυτούς, το 57% είχαν έναν ή περισσότερους παράγοντες που υπονόμευαν την καρδιολογική λειτουργία τους, όπως η υπέρταση, το κάπνισμα, ο διαβήτης και τα περιττά κιλά. Η υπέρταση ήταν ο ισχυρότερος προάγγελος κολπικής μαρμαρυγής, καθώς συσχετίστηκε με το 24% των κρουσμάτων.Πηγή : Web Only

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρδιά

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα