ΚΑΡΔΙΑ
Featured_office-worker-heart-attack

Άνθρωποι που εμφανίζουν καρδιακή προσβολή το πρωίτείνουν να έχουν χειρότερη εικόνα σε σχέση με όσους εμφανίζουν άλλες στιγμές της ημέρας ή της νύχτας, ανακάλυψαν ειδικοί.

Η καρδιακή προσβολή που εμφανίζεται μεταξύ 6.00 και μεσημεριού είναι πιθανότερο να προσβάλει μεγαλύτερη περιοχή του καρδιακού ιστού.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Heart’ προέρχονται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία σε περισσότερους από 800 ανθρώπους.

Ειδικοί δήλωσαν ότι ο κιρκαδιανός ρυθμός του οργανισμού θα μπορούσε να εξηγήσει τις διαφορές, αλλά θεωρούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Είναι γνωστό ότι το βιολογικό ρολόι του οργανισμού σε 24ωρη βάση μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Για παράδειγμα, οι γιατροί γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή περίπου την ώρα που ξυπνούν σε σχέση με άλλες ώρες, αλλά είναι λιγότερο γνωστή η έκταση της βλάβης στην οποία οδηγεί η καρδιακή προσβολή το πρωί.

Ο Dr Borja Ibanez ανέλυσε στοιχεία 811 ασθενών στο νοσοκομείο, που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Οι ερευνητές χώρισαν τους ασθενείς σε 4 ομάδες με βάση τη χρονική περίοδο εντός 24 ωρών που εμφανίστηκε η καρδιακή προσβολή.

Παρατήρησαν ότι μια ομάδα συγκεκριμένα, όσοι εμφάνισαν καρδιακή προσβολή από τις 6.00 έως το μεσημέρι (η πρωινή ομάδα) είχε τις πιο σοβαρές καρδιακές προσβολές.

Η συγκεκριμένη ομάδα είχε πολύ υψηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου στο αίμα, που αποτελεί δείκτη νέκρωσης του καρδιακού ιστού σε σχέση με ασθενείς των οποίων η καρδιακή προσβολή σημειώθηκε το βράδυ (από τις 6.οομμ έως τα μεσάνυχτα).

Με βάση τα επίπεδα του ενζύμου στο αίμα, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η περιοχή της καρδιάς που παρουσίασε βλάβη στην πρωινή ομάδα ήταν κατά μέσον όσο ένα πέμπτο μεγαλύτερη, συγκριτικά.

Πηγές: Heart, www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρδιά

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα