ΚΑΡΔΙΑ
Featured_mansleeping

Νέα Υόρκη - Περίπου το 15% (ένας στους επτά) ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, δεν τυγχάνουν αντιθρομβωτικής θεραπείας σε νοσοκομείο, επειδή το επεισόδιο συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τζέησον Μακί της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Σινσινάτι, ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία από τα ιατρεία επειγόντων περιστατικών και διαπίστωσαν ότι περίπου ένας στους επτά ασθενείς είχε προσέλθει στο νοσοκομείο αναφέροντας ότι ξύπνησε με συμπτώματα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, τα οποία προκαλούνται, όταν σταματά η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Συγκρίνοντας τα επεισόδια που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου με αυτά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποια αξιόλογη διαφορά. Σε γενικές γραμμές πάντως, όσοι παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο όντας ξύπνιοι, είναι κατά μέσο όρο λίγο μεγαλύτερης ηλικίας (72 ετών) και τα επεισόδιά τους είναι πιο σοβαρά σε σχέση με όσους παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο στον ύπνο (70 ετών κατά μέσο όρο).

Σχεδόν κανείς από όσους είχε επεισόδιο στον ύπνο, δεν θεωρήθηκε ότι μπορούσε να λάβει θεραπεία με αντιθρομβωτικό φάρμακο, επειδή είχε πλέον μεσολαβήσει αρκετή ώρα μετά το επεισόδιο και μέχρι να πάει στο νοσοκομείο. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να προστατεύσουν από μόνιμη αναπηρία μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο, όμως πρέπει να χορηγηθούν το πολύ μέσα στις επόμενες 4,5 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα. Αν όμως κανείς κοιμάται, δεν μπορεί να ξέρει πότε άρχισαν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου κι έτσι δεν μπορεί να κάνει την αναγκαία θεραπεία έγκαιρα. Οι γιατροί διστάζουν να χορηγήσουν αντιθρομβωτικό, μήπως προκληθεί εγκεφαλική αιμορραγία. Από την άλλη, αν το φάρμακο χορηγηθεί με καθυστέρηση, δεν έχει ιδιαίτερο όφελος.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί τρόπος, ώστε να εκτιμάται με σχετική ακρίβεια πότε στον ύπνο συνέβη το επεισόδιο, ώστε ορισμένοι από αυτούς που το υπέστησαν λίγο πριν ξυπνήσουν, να κριθούν κατάλληλοι για φαρμακευτική θεραπεία.

Για την αποφυγή του εγκεφαλικού επεισοδίου, οι επιστήμονες συστήνουν έλεγχο της αρτηριακής πίεσης του αίματος και του διαβήτη, υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, διακοπή του τσιγάρου και μείωση της χοληστερόλης.

Αν κάποιος ξυπνήσει με ενδείξεις εγκεφαλικού επεισοδίου (δυσκολία ομιλίας ή βάδισης, αίσθημα αδυναμίας στην μία πλευρά του προσώπου, σε ένα χέρι ή ένα πόδι) πρέπει αμέσως να πάει στο νοσοκομείο. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιακά νοσήματα και τον καρκίνο.

Πηγές: www.pathfinder.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρδιά

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα