ΚΑΡΔΙΑ
Featured_prostate-cancer-spread

Άνθρωποι με διαβήτη αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου σε σχέση με όσους δεν πάσχουν από τη νόσο, περιλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου και του παγκρέατος, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Σε τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 400.000 ενήλικες, αποκαλύφτηκε ότι 16 στους 100 διαβητικούς άντρες και 17 στις 100 διαβητικές γυναίκες είχαν καρκίνο, συγκριτικά με 7% των αντρών και 10% των γυναικών που δεν είχαν διαβήτη.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Chaoyang Li, του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη νόσων, στην Ατλάντα, δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη η σημαντική σχέση μεταξύ καρκίνου και διαβήτη. Πρόσθεσε ότι άλλες έρευνες έχουν επίσης ανακαλύψει σχέση μεταξύ διαβήτη και καρκίνου αν και δεν υπάρχει απόδειξη ότι το ένα προκαλεί το άλλο.

Έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή, το κάπνισμα και το ποτό, οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι διαβητικοί άντρες και γυναίκες είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο.

Σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έχουν διαβήτη, διαβητικοί άντρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν καρκίνο στο παχύ έντερο, στο πάγκρεας, την ουροδόχο κύστη, το ορθό, τα νεφρά ή τον προστάτη. Οι γυναίκες με διαβήτη είχαν περισσότερα περιστατικά καρκίνου στο μαστό, λευχαιμία ή ένα είδος καρκίνου της μήτρας.

Στους άντρες, ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν για τον καρκίνο του παγκρέατος με 16 στα 10.000 περιστατικά στους διαβητικούς και 2 στα 10.000 στους μη διαβητικούς-τετραπλάσια διαφορά, μετά τον υπολογισμό άλλων παραγόντων.

Ο κίνδυνος γυναικών για λευχαιμία αυξήθηκε επίσης σημαντικά. Μια στις 1.000 γυναίκες χωρίς διαβήτη δήλωσε ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο αίμα σε σύγκριση με 3 στις 1.000 γυναίκες που έπασχαν από διαβήτη.

Η έρευνα αποτελεί ‘στιγμιαία απεικόνιση’ του ιατρικού ιστορικού των ανθρώπων και δεν τους ακολουθεί διαχρονικά.

Ο Li δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα σαφής η αιτία που ο διαβήτης συνδέεται με τον καρκίνο. Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή υπερβάλλουσα ινσουλίνη μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο, αλλά δεν έχει αποδειχτεί.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Diabetes Care’.

Πηγές: Diabetes Care, www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρδιά

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα