ΚΑΡΔΙΑ
Featured_images

Νέα Υόρκη - Όσοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν το βράδυ ή ξυπνούν πριν το πρωί, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με νέα νορβηγική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λαρς Έρικ Λάουγκσαντ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τροντχάιμ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι πάσχουν από αϋπνία, κινδυνεύουν κατά 27-45% περισσότερο να υποστούν έμφραγμα σε σχέση με όσους κοιμούνται συνήθως χωρίς πρόβλημα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 52.600 ενήλικες, από τους οποίους 2.369 άτομα υπέστησαν έμφραγμα σε διάστημα 11 ετών. Οι ερευνητές συσχέτισαν τους θανάτους με τις συνήθειες ύπνου των ατόμων και βρήκαν ότι όσοι σχεδόν κάθε νύχτα δυσκολεύονταν να αποκοιμηθούν, είχαν 45% αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα. Όσοι κοιμούνταν μεν σχετικά εύκολα, αλλά δυσκολεύονταν να μείνουν κοιμισμένοι όλη τη νύχτα, είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο, ενώ όσοι δεν ξυπνούσαν ανανεωμένοι το πρωί, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο 27% κατά μέσο όρο.

Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό εμφανίζει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα αϋπνίας, σύμφωνα με την έρευνα. Προηγούμενες έρευνες είχαν επίσης συσχετίσει την αϋπνία με καρδιολογικά προβλήματα.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η αϋπνία έχει αυτή την επίπτωση στην καρδιά. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι η αϋπνία επιδεινώνει τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος και η φλεγμονή.

Οι ερευνητές συστήνουν σε όσους πάσχουν από μόνιμη αϋπνία, να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

«Τα προβλήματα ύπνου είναι συνηθισμένα και σχετικά εύκολο να αντιμετωπισθούν», δήλωσε ο Δρ Λάουγκσαντ.

Πηγές: www.pathfinder.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρδιά

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το καλοκαίρι είναι ΕΔΩ! Εσείς πως το περάσετε;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα