ΚΑΡΔΙΑ
Featured_happy-healthy-man1

Βλαστικά κύτταρα που αφαιρέθηκαν από την καρδιά ασθενούς, για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν για την επιδιόρθωση καρδιακού ιστού που είχε υποστεί βλάβη, ανέφεραν ερευνητές.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet’, σχεδιάστηκε για να εξετάσει την ασφάλεια της διαδικασίας αλλά επίσης ανέφερε βελτιώσεις στην ιδιότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα.

Οι ερευνητές θεωρούν τα ευρήματα πολύ ενθαρρυντικά.

Άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι τεχνικές με βλαστικά κύτταρα από μυελό των οστών είναι περισσότερο εξελιγμένες και ότι χρειάζονται μεγαλύτερες δοκιμές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι το πρώτο περιστατικό που αναφέρθηκε αναφορικά με τη χρήση βλαστικών κυττάρων καρδιάς ως αγωγή σε ανθρώπους, μετά από έρευνες σε ζώα που έδειξαν οφέλη.

Η προκαταρκτική δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που υποβλήθηκαν σε bypass. Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, ελήφθη κομμάτι καρδιακού ιστού.

Οι ερευνητές έλαβαν καρδιακά βλαστικά κύτταρα από το δείγμα και τα καλλιέργησαν μέχρι που είχαν 2 εκατομμύρια βλαστικά κύτταρα για κάθε ασθενή. Τα κύτταρα εγχύθηκαν περίπου 100 ημέρες αργότερα.

Οι γιατροί μέτρησαν το ποσοστό αίματος που άφηνε ένα από τα κύρια διαμερίσματα της καρδιάς με κάθε χτύπο.

Στους 14 ασθενείς που έλαβαν την αγωγή το ποσοστό αυξήθηκε από 30,3% στην αρχή της έρευνας στο 38,5% μετά από 4 μήνες.

Δεν υπήρχε αλλαγή στο κλάσμα εξώθησης στους 7 ασθενείς που δεν έλαβαν βλαστικά κύτταρα.

Ο Dr Roberto Bolli, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Louisville, θεωρεί πολύ σημαντικά τα ευρήματα. Δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα καρδιακά βλαστικά κύτταρα μπορούν να βελτιώσουν τη συσταλτική λειτουργία της καρδιάς

Η καρδιά δεν είναι η μόνη πηγή των πιθανώς χρήσιμων βλαστικών κυττάρων. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δοκιμές με χρήση βλαστικών κυττάρων από μυελό οστών.

Ο καθηγητής Anthony Mathur, από το Barts και το London School of Medicine and Dentistry, και ο Καθηγητής John Martin, από το University College London, ήδη πραγματοποιούν μεγάλες κλινικές δοκιμές.

Ερευνούν την επίδραση της χορήγησης στους ασθενείς βλαστικών κυττάρων από το δικό τους μυελό οστών, σε δημόσια νοσοκομεία, εντός 6 ωρών από την καρδιακή προσβολή.

Ο Mathur, σχετικά με τη νέα έρευνα, δήλωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα και προειδοποιεί ότι η βελτίωση στο κλάσμα εξώθησης δεν είναι ίδια με την αύξηση της επιβίωσης ή της ποιότητας ζωής.

Ο Martin εξέφρασε την ανησυχία του που οι 7 ασθενείς στην ομάδα ελέγχου δεν εμφάνισαν βελτίωση στο κλάσμα εξώθησης που θα αναμενόταν φυσιολογικά και ότι δεν χορηγήθηκε ψευδής αγωγή για να λάβει υπόψη το φαινόμενο placebo. Δήλωσε ότι αυτό είναι αποδεκτό όταν εξετάζεται η ασφάλεια μιας μεθόδου αλλά όχι όταν εξετάζεται η αποτελεσματικότητά της που βασίζεται στη διαφορά μεταξύ ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία και των ομάδων ελέγχου.

Ο Dr Bolli θεωρεί ότι τα βλαστικά κύτταρα από την καρδιά θα μπορούσαν να είναι περισσότερο χρήσιμα, καθώς η φυσιολογική τους λειτουργία είναι να αντικαθιστούν τα κύτταρα που πεθαίνουν συνεχώς στην καρδιά. Ελπίζει να αρχίσει την επόμενη φάση κλινικών δοκιμών το 2012.

Πηγές: Lancet, www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρδιά

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα