ΚΑΡΔΙΑ
Featured_heart-attack_9

Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορεί να βλάψουν την καρδιά σας. Κάποιες ίσως τις γνωρίζετε ήδη, ενώ άλλες ίσως τις αγνοείτε. Σε κάθε περίπτωση πάντως καλό είναι να τις έχετε κατά νου ώστε να μην θέτετε σε κίνδυνο την καρδιά και την υγεία σας.

Το άγχος

Το άγχος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας, και να αποδυναμώσει την καρδιά σας. Ωστόσο, αν αυτά τα προβλήματα αναγνωριστούν έγκαιρα και αντιμετωπιστούν σωστά, μπορεί να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στο σώμα σας και ειδικότερα στην καρδιά σας. Αν από την άλλη πλευρά, αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να μειώσουν τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό σας, και να βλάψουν το νευρικό σας σύστημα. Και βέβαια, όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, τα αρνητικά συναισθήματα του άγχους και της κατάθλιψης, επηρεάζουν και την υγεία της καρδιάς σας.

2. Το αλκοόλ

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ακόμη και μια περιστασιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει τοξική επίδραση στον οργανισμό σας και να βλάψει την υγεία σας. Η λογική κατανάλωση αλκοόλ, δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά σας (ειδικά αν πίνετε κρασί που σε λογικές ποσότητες ωφελεί την καρδιά), αλλά αν καταναλώνετε αλκοόλ τακτικά, τότε η καρδιά σας μακροπρόθεσμα μπορεί να κινδυνεύσει. Εκτός από τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες που έχει το οινόπνευμα στον οργανισμό (π.χ. τη ζημιά που κάνει στο συκώτι σας), το αλκοόλ έχει και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, λιγότερο γνωστές. Μπορεί να βλάψει τα οστά μας, να επηρεάσει τη μνήμη μας και να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων αλλά και τον κίνδυνο υπέρτασης.  Να θυμάστε ότι δεν είναι η ίδια η κατανάλωση αλκοόλ που επηρεάζει την καρδιά σας, αλλά η κατάχρηση του.

3. Το κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος, αλλά παρόλο που όλοι γνωρίζουμε καλά τις επιπτώσεις του καπνίσματος, εξακολουθούν να υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια καπνιστές σε όλο τον κόσμο. Οι στατιστικές αποκαλύπτουν ότι το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το περίπου  30% των θανάτων που συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον πρέπει να μην ξεχνάμε ότι το κάπνισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στόματος, του λαιμού και των πνευμόνων.

4. Η έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες, οι οποίες από τη μια σας ωθούν να τρώτε περισσότερο και από την άλλη έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά σας. Στο πλαίσιο έρευνας παρατηρήθηκε ότι τα επίπεδα των ορμονών του στρες αυξήθηκαν εξαιτίας της έλλειψης ύπνου. Για να έχετε μια υγιή καρδιά, θα πρέπει να κοιμάστε περίπου 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

5. Ο καναπές σας

Αν δεν ''ξεκολλάτε'' από τον καναπέ σας, δεν κινδυνεύετε μόνο να πάρετε κιλά, αλλά εκτίθετε και σε κίνδυνο την καρδιά σας. Οι αγύμναστοι άνθρωποι έχει βρεθεί ότι αντιμετωπίζουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με όσους γυμνάζονται συστηματικά. Η καθιστική ζωή έχει βρεθεί επίσης ότι αποδυναμώνει το μυοκάρδιο, παίζει ρόλο στη σκλήρυνση των αγγείων και αυξάνει τα επίπεδα της "κακής" χοληστερίνης στον οργανισμό.

Πηγή: pathfinder.gr 

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Καρδιά

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα